Η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη των τριών κεντρικών τραπεζιτών, Γιάννη Στουρνάρα από την ΤτΕ, Γκάμπριελ Μακλάουφ από την Ιρλανδία, Κωσταντίνου Ηροδότου από την Κύπρο καθώς και του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι απαραίτητο να προχωρήσει περαιτέρω η ολοκλήρωση κυρίως του τραπεζικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών αγορών με θεσμούς όπως το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων
Για το θέμα του πληθωρισμού αναγνώρισαν ότι η εκρηκτική άνοδος των τιμών, η οποία οφείλεται σε σοκ από την πλευρά της ζήτησης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο όπως είπε και ο διοικητής της ΤτΕ, το «φάρμακο για να μειωθεί ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι ισχυρό και αποτελεσματικό, αλλά με κίνδυνο να ”πεθάνει”». Το πρόβλημα, όπως παρατήρησαν όλοι οι μετέχοντες, δεν μπορεί να επιλυθεί μόνον με αύξηση των επιτοκίων. Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι οι συνθήκες στην ευρωζώνη δεν είναι ταυτόσημες με εκείνες των ΗΠΑ, όπου παρατηρήθηκε πρόσφατα αντιστροφή στην κλίση των επιτοκίων (εξέλιξη η οποία θεωρείται προπομπός του στασιμοπληθωρισμού). Σε κάθε περίπτωση ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για ν΄ αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού.
Σημειώνεται ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες του Ευρωσυστήματος βρίσκονται σε περίοδο «σιγής», η οποία προηγείται των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και κατά την οποία δεν επιτρέπεται να σχολιάζουν ζητήματα που αφορούν στη νομισματική πολιτική.
Αναγνωρίστηκε ότι στην Ευρωζώνη έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ, την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρείτο αδιανόητο να γίνει αναθεώρηση της Συνθήκης. Ωστόσο στη συνέχεια η ΕΕ προχώρησε σε τρεις αναθεωρήσεις.