don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η Βαβέλ των Βρυξελλών, το… περιπετειώδες γεύμα με τον Jamie, ΔΕΗ σήμερα, η περιζήτητη ΤΕΡΝΑ, για Σωκράτη τα είπαμε, ρεπορτάζ για ΤΙΤΑΝ, ο φίλος από Σέρρες για γαλακτοκομικά και τα νέα για Λεβέντη, MEVAKO, Παπουτσάνη και Αχελώο

*Εν τέλει “είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα”, στα… κάγκελα ο Νότος για τα (ενιαία) μέτρα στήριξης, που δεν έρχονται. Η Σλοβακία προτίθεται να υιοθετήσει την γραμμή της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλι, η Αυστρία θέτει “βέτο” σε προτάσεις για ευρωπαϊκό αποκλεισμό στην προμήθεια ενέργειας από την Ρωσία, η Γερμανία κρατικοποιεί την Gazprom Germania, Ισπανία-Ολλανδία υποβάλλουν από κοινού αίτημα για ευνοϊκή/χαλαρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. Κατά πως θα έλεγε ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος (στον “Ατσίδα”) για την… Βαβέλ των Βρυξελλών. Αν και η πρόταση Ισπανίας-Ολλανδίας, περισσότερο σαν ντρίπλα-πίεση των Oranje στους Tricolor μοιάζει, λίγο πριν τον πρώτο γύρο των Γαλλικών εκλογών (Κυριακή 10 Απριλίου).

*Διακρίνω μία έμμεση προειδοποίηση της JPMC προς την Αθήνα ή ιδέα μου είναι. Θυμίζω πως μέσα Φεβρουαρίου (14/2) ο πανίσχυρος επενδυτικός οίκος απέσυρε τις long θέσεις του από τα ελληνικά ομόλογα. Ενώ ήταν αγοραστής και διατηρούσε θέσεις long στο ελληνικό χρέος στα τέλη Ιανουαρίου (25/1). ΔΕΝ είναι πια φθηνός ο δείκτης MSCI Greece η χθεσινή-νέα ετυμηγορία- του οίκου. Πότε είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο Jamie Dimon; και είχε επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; στις 27 Ιανουαρίου, σωστά. Στο ίδιο διάστημα και το… περιπετειώδες δείπνο (επιεικής ο χαρακτηρισμός), που σύμφωνα με διαρροές στενών συνεργατών του προκάλεσε την ενόχληση του Διευθύνοντος Συμβούλου της JPMC. Μπορεί να είναι ιδέα μου όλα αυτά (αλλά δεν είναι) για αυτό είμαι περίεργος για την συνέχεια.

*Σήμερα ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα 2021 η ΔΕΗ. Η προσοχή στην ενημέρωση του Γιώργου Στάσση, ειδικότερα στις προβλέψεις του για το 2022, τον ευρύτερο ενεργειακό μετασχηματισμό.

*Λίγο ως πολύ, όπως την περίμενα την εικοτολογία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Προφανώς και ο πρώτος όμιλος ΑΠΕ της χώρας να είναι στο monitoring των funds. Επαφές, συζητήσεις γίνονται αλλά όχι κάτι περαιτέρω. Πρόδηλα ο όμιλος είναι undervalue συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εύλογα το long momentum που ωθεί υψηλότερα εταιρείες του κλάδου (Vestas Wind System, Solaria Energia, ERG SpA, Albioma e.t.c ) ανεβάζει την αποτίμηση και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής υψηλότερα. Ωστόσο και στα 1,9 δισ. φθηνή είναι.

*Το μεγάλο παιχνίδι της ενέργειας, στην ελληνική αγορά είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και επενδυτικά. Stay firm.

*Δεν ξάφνιασε τους τακτικούς αναγνώστες της στήλης το χθεσινό 11,32% της Intralot, στα 0,59 ευρώ. Ο σχεδιασμός έχει αναλυθεί από την DeA, είσοδος της θυγατρικής Intralot US σε δείκτη του Nasdaq-με πώληση της συμμετοχής του Σωκράτη (Κόκκαλη) σε τιμές (αντίστοιχες) υψηλότερες των 0,90 ευρώ. Θα ακολουθήσει εισφορά στο σχήμα συμμετοχών δηλαδή την Intracom Holdings. Υπομονή να έχει κάποιος να επωφεληθεί από το “δίπλωμα” της τιμής.

*Σειρά της Mytilineos από τα “ενεργειακά” χθες, με 3,17% στα 15,62 ευρώ.

*Απογοήτευσε, για ακόμη μία-πολλοστή φορά- ο ΤΙΤΑΝ. Πιεστική η προσφορά έως τα 12,92 ευρώ funds που εντάσσουν την εισηγμένη στις “ρυπογόνες”. Εν πολλοίς αδικαιολόγητα θα έλεγα, ωστόσο δεν διακρίνω και κάποια προσπάθεια αντίδρασης-απάντησης από Παπαλεξόπουλο-Κανελλόπουλο. Ωστόσο, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ως επικεφαλής του ΣΕΒ όφειλε να έχει πιο ξεκάθαρη, σθεναρή θέση. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Στα 1,02 δισ. μετά βίας η αποτίμηση όταν ένα ΙΡΟ της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ US θα μπορούσε να πιάσει και 50% περισσότερο.

*Φίλος-από τα γυμνασιακά χρόνια- στις Σέρρες με σημαίνουσα θέση στα του γαλακτοκομικού κλάδου, μου έλεγε πως ο Παναγιώτης Τσινάβος (ΚΡΙ-ΚΡΙ) είδε με ενδιαφέρον την κίνηση των αδελφών Σαράντη (Όλυμπος/Ελληνικά Γαλακτοκομεία) να αποκτήσουν την ΑΓΝΟ. Θα μπορούσαν οι θεσσαλοί να μπουν σφήνα στον Σερραίο στις αγορές παγωτού και γιαουρτιού; Ενδιαφέρουσα μονομαχία, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων. Μέχρι Παρασκευή οι δεσμευτικές προτάσεις 3 ενδιαφερομένων για τα Παγωτά Δωδώνη. Στο limit up η μετοχή της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ των Παπαζηλάκηδων. Ενδιαφέρον υπάρχει. Το Σάββατο οι αδελφοί Σαράντη εγκαινιάζουν τη νέα μονάδα των αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ. Αλλάζουν το μοντέλο παραγωγής τους στην Ροδόπη (δίπλα στον ΕΒΡΟ, όπου εδρεύει η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ). Η γνωστή Φάρμα Κουκάκη ενδιαφέρεται για την ΘΕΣ Γάλα. Από τους κλάδους αιχμής ο ευρύτερος “τροφίμων-ειδών διατροφής-γαλακτοκομικών”. Η άνοδος των τιμών σε πρώτες ύλες-λιπάσματα- ενέργεια πιέζει ασφυκτικά τους μικρότερους και διευκολύνει τους ισχυρότερους σε φθηνότερες εξαγορές.

*Νέος γύρος πωλήσεων/πιέσεων στην CCH στο Λονδίνο, με τα… βόλια να φτάνουν μέχρι Αθήνα. Νέες απώλειες 2,38% για τη μετοχή της Coca Cola HBC στα 18,90 ευρώ. Το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας είχε ως συνέπεια και νέες ρευστοποιήσεις. Εξ’ αρχής (τέλος Φεβρουαρίου) είχαμε ξεκαθαρίσει πως ο όμιλος των Δαυϊδ-Λεβέντη εισέρχεται σε περίοδο μακράς δοκιμασίας και αμφισβήτησης σε σημαντικές αγορές πώλησης των προϊόντων του.

*Μόνο από 2 συμβάσεις για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων αιολικών πάρκων που έχει “κλείσει” η MEVACO προσβλέπει να πραγματοποιήσει το 75% του κύκλου εργασιών του 2021. Γνώστης του αντικειμένου ο Δημήτρης Κωστόπουλος, από το 1993 στην εταιρεία ο Σπύρος Δελένδας συνθέτουν ένα πετυχημένο δίδυμο σε έναν εξειδικευμένο τομέα, που μόλις ξεκινά (και) επενδυτικά. Στα 25 εκατ. ο τζίρος του 2021, τον υπολογίζω για πάνω από τα 30 φέτος.

*Papoutsanis: η εισηγμένη ανακοινώνει μεγέθη πρώτου τριμήνου 2022, οι 7 στις 10 εισηγμένες ΔΕΝ έχουν ανακοινώσει-ακόμη- τέταρτου τριμήνου 2021- και οι στελεχάρες παρτάρουν σε εκδηλώσεις αποχώρησης. Εις υγείαν των κορόιδων, με την ανοχή Χρηματιστηρίου και Κεφαλαιαγοράς. 

*Martingale.finance… εύχρηστη πλατφόρμα με δωρεάν δεδομένα και ανάλυση για την ελληνική αγορά παραγώγων. Δυνατή η πρόσβαση σε προσωποποιημένη πληροφόρηση (μέσω customise dashboard), αλλά και δυνατότητα παρακολούθησης προσωποποιημένου portfolio με παράγωγα και μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

*Κλείνει μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου επικεφαλής της ΕΧΑΕ. Καλό θα ήταν να γίνει και καμιά πρώτη ενημέρωση της επενδυτικής κοινότητας, τι περιμένουν…

*Έχουμε κάτι νεότερο από την… εμπλοκή του μεγάλου project του υδροηλεκτρικού στον Αχελώο; Για το έργο η ΔΕΗ (το κράτος, εμείς οι φορολογουμένοι) πλήρωσε το έργο 10 φορές και δεν έχει πάρει ούτε…watt. Στο διηνεκές οι νομικές εμπλοκές, εκκρεμότητες…ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς. Νισάφι πια. 

*Πάει και αυτό, αποπληρώθηκε και το απομείναν υπόλοιπο υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ.

*Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και στελέχη του οικονομικού επιτελείου -μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ- παίρνουν το αεροπλάνο για τις ΗΠΑ προκειμένου να «πουλήσουν Ελλάδα» στο συνέδριο της Capital Link. Αν μάλιστα μέσα στα επόμενα 24ωρα υπάρξουν και «καλές ειδήσεις» από τους ελεγκτικούς οίκους για την Ελλάδα (σ.σ επίκειται αξιολόγηση από την S&P αλλά και από τον οίκο Moody’s) είναι πιθανό να ανοίξει ένα παράθυρο για μια ακόμη έξοδο στις αγορές. Η αποπληρωμή του ΔΝΤ έγινε με χρήση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας ενώ σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης -αναμένεται άμεσα η κατάθεση τροπολογίας για την αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 2 δις ευρώ- αναμένεται να καταγραφεί μείωση στο υπόλοιπο των ταμειακών διαθεσίμων κάτω από τα 40 δις. ευρώ.

*Ενώ προς το παρόν η Ελλάδα έχει αντλήσεις 3 δις. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2022, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να υπάρξει άλλη μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές. Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς στο επίπεδο του 2,6% (σ.σ νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο είχε καταγραφεί απόδοση ακόμη και 2,8%) ενδεχομένως να δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας ειδικά αν αυτή η τάση αποκλιμάκωσης που αρχίσει να διαμορφώνεται συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες υπό το ειδικό βάρος που θα δημιουργήσουν και οι παρουσιάσεις των Ελλήνων αξιωματούχων στις ΗΠΑ. Το δανειακό πρόγραμμα του 2022 προβλέπει την άντληση 12 δις. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ θα ήθελε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί «εμπροσθοβαρώς» αλλά δυστυχώς οι συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας λόγω του πολέμου δεν το επέτρεψαν. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask