Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣτ. Πέτσας: Ανάγκη για κοινή δράση για να μην υπάρχει κανένα ζώο...

Στ. Πέτσας: Ανάγκη για κοινή δράση για να μην υπάρχει κανένα ζώο αβοήθητο

«Όλοι μαζί οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και να εργαστούμε -από κοινού- προκειμένου, την επόμενη χρονιά, να μην υπάρχει κανένα ζώο αβοήθητο και εγκαταλελειμμένο, όπως ακριβώς αρμόζει σε μία ευνομούμενη πολιτεία», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε δήλωσή του, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Ο κ. Πέτσας αναφέρει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιείται το επόμενο διάστημα η λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της πλατφόρμας για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής πανελλήνιας πλατφόρμας για την υιοθεσία αδέσποτων. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται πρόσθετη μόνιμη στήριξη των δήμων, σε ετήσια βάση, για τις λειτουργικές δαπάνες τους στη διαχείριση των αδέσποτων.

Η πλήρης δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών έχει ως εξής:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων που εορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 4 Απριλίου, είναι μία ακόμη ημέρα που μας φέρνει προ των ευθυνών μας. Μία ημέρα που μας υπενθυμίζει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι όλοι μαζί οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και να εργαστούμε -από κοινού- προκειμένου, την επόμενη χρονιά, να μην υπάρχει κανένα ζώο αβοήθητο και εγκαταλελειμμένο, όπως ακριβώς αρμόζει σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Για το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνολικά, η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου που θα εξασφάλιζε την προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς αποτέλεσε, από την πρώτη στιγμή, βασική μας προτεραιότητα. Και αυτό γιατί -όπως έχουμε πει επανειλημμένως- ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού της κοινωνίας μας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων το σχέδιο νόμου “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «’ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών” (ν. 4830/2021 – ΦΕΚ 169/Α), με το οποίο -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- επιχειρούμε να θέσουμε ένα αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς, με συγκεκριμένους κανόνες για τα δεσποζόμενα ζώα και με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης για τα αδέσποτα, με ενεργή τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης.

Και δεν σταματήσαμε εκεί. Όλους αυτούς τους μήνες, συνεχίζουμε να συνομιλούμε με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας και τους Δήμους, για να “χτίζουμε” διαρκώς πάνω σε όλα όσα προβλέπονται στον νέο νόμο. Και, βήμα – βήμα, κάνουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για να αποκτήσει σάρκα και οστά το νέο θεσμικό πλαίσιο. Με τον νέο νόμο, μεταξύ άλλων:

Θεμελιώσαμε τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.

Ορίσαμε, ρητά, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

Θεσπίσαμε το “ηλεκτρονικό βιβλιάριο”, προκειμένου τα ζώα συντροφιάς να αποκτήσουν ψηφιακό φάκελο υγείας.

Χρηματοδοτήσαμε τους Δήμους όλης της χώρας, με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος “‘Αργος”, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.

Ανακοινώσαμε, πρόσφατα, μία μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 5 εκατ. ευρώ, την οποία “ενσωματώσαμε” στο πρόγραμμα “‘Αργος”, για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους Δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τους απαραίτητους πόρους στην Αυτοδιοίκηση για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

Αυστηροποιήσαμε τις ποινές και τα πρόστιμα για τις παραβάσεις, διευρύναμε τον ορισμό της κακοποίησης και έχουμε ήδη δρομολογήσει τις ενέργειες που απαιτούνται τόσο για τη δημιουργία μητρώου παραβατών, όσο και για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων. Και αυτό γιατί, στη χώρα μας, δυστυχώς δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων.

Το επόμενο διάστημα, υλοποιούμε -σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- τη λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της πλατφόρμας για το Εθνικό Μητρώο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής πανελλήνιας πλατφόρμας για την υιοθεσία αδέσποτων. Ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και προβλέπουμε πρόσθετη μόνιμη στήριξη της Αυτοδιοίκησης -σε ετήσια βάση, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων- για τις λειτουργικές της δαπάνες.

Φυσικά, έχουμε ακόμη σημαντικά βήματα να διανύσουμε, προκειμένου να φτάσουμε εκεί που όλοι μας επιθυμούμε στα θέματα εμβολιασμών, στειρώσεων και εν γένει κτηνιατρικής φροντίδας των αδέσποτων ζώων κάθε Δήμου, καθώς και στα θέματα σίτισης, προσωρινής στέγασης και προώθησης των υιοθεσιών. Και, στο σημείο αυτό, δεν θα μπορούσα να παραλείψω να συγχαρώ από καρδιάς για το έργο τους εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίοι πολλές φορές -ξεπερνώντας τις προσωπικές και οικογενειακές τους αντοχές- μεριμνούν αδιάκοπα, προκειμένου τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς να έχουν προσωρινή φιλοξενία και τη φροντίδα που χρειάζονται. Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας για όλα όσα απαιτούνται για την προστασία των ζώων συντροφιάς και τη διασφάλιση της ευζωίας τους.

Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας -με σχέδιο και καλή συνεργασία- επιχειρούμε να ελέγξουμε το πρόβλημα στην πηγή του και να διαμορφώσουμε το πλαίσιο που όλοι μας επιθυμούμε. Παράλληλα, στέλνουμε προς όλους το μήνυμα ότι απαράδεκτες και ντροπιαστικές εικόνες κακοποίησης ζώων δεν είναι αποδεκτές και δεν θα μένουν ατιμώρητες.

Βήμα – βήμα χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα ζώα συντροφιάς. Και συνεχίζουμε όλοι μαζί, μέχρι να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο”».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ