don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Big Energy Play με ΤΕΡΝΑ πολύ ψηλά, η πάγια τακτική Θεοδωρόπουλου, το “γρανιτένιο” στο Μαρούσι επιμένει, η… σιωπή του Γιάννου, ο “μανιώδης” φίλος του ξύλου, γιατί τρέχει η Solaria και σε άλλο mood η αγορά

*Αρκετά βήματα πίσω, από το Κίεβο ως προς το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Ένα-δυο μικρά, στο θέμα της πληρωμής φ/α με ρούβλια, από την Μόσχα. Ωστόσο, η “μεγάλη εικόνα” δεν αλλάζει-επί της ουσίας-. Η “επόμενη ημέρα” ξημερώνει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Τα’ χουν περιγράψει ο ιστορικός Niall Ferguson, ο αρθρογράφος Robert Kagan και τόσοι άλλοι. Συνεπώς, συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τα ακόμη δυσκολότερα, μπροστά μας είναι.

*Με το που έγινε γνωστή η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις και στις 4 μετοχές του κλάδου. Κυρίως θεσμικοί και διαχειριστές. Την επόμενη φορά, ας τις… υποβαθμίσει ο αμερικανικός οίκος μπας και αγοράσουν.

*Big Energy Play. Τη μία μέρα η ΔΕΗ, την άλλη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την επόμενη θα δούμε… μόλις χθες λέγαμε, πως οι αποτιμήσεις είναι peanuts. Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με άλμα 6,33% στα 16,80 ευρώ. Όμως οι πιο παρατηρητικοί θα γνωρίζουν, πως για τον τίτλο “τρέχει” ένα 23,71% από την αρχή του έτους, που σημαίνει ότι κάποιοι τοποθετούνται διακριτικά, μεθοδικά. Απίθανο το story της ΤΕΝΕΡΓ, με στόχο εγκατεστημένης ισχύος τα 3.000MW (παραγωγή-αποθήκευση καθαρής ενέργειας) στα επόμενα 4-5 χρόνια. Όμως θα σας πάω αλλού, στην συμμαχία της εισηγμένης με την πορτογαλική EDPR, την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό- στον κόσμο- ηλεκτρικής ενέργειας (αιολικά, φ/β, υπεράκτιες ανεμογεννήτριες κ.λ.π). Σύμφωνα με δηλώσεις του Damian Rodriguez Prado (EDPR Ελλάδος), η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα/αγορά στην Ευρώπη (μετά την Ισπανία και Δανία) που έχει θέσει υψηλούς στόχους διείσδυσης στις ΑΠΕ μέχρι το 2030.

*Απλή αριθμητική: η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτιμάται 1,95 δισ. η δε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ελέγχει το 37,30% του μ.κ της έχει αντίστοιχη στα 985,6 εκατ.  Συνεχίζω, απλή αριθμητική δλδ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αφαιρούμενης της αποτίμησης συμμετοχής στο μ.κ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής πόσο αποτιμάται. Συμπέρασμα, οι στρεβλώσεις και δη οι εξόφθαλμες αργά ή γρήγορα διορθώνονται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένας υπομονετικός επενδυτής το πιθανότερο να δει αυτή την διόρθωση προς τα πάνω. Πόσο; ας μην σας εκπλήξω, μέρα που είναι.

*Διάβασα αρκετά και άκουσα περισσότερο για τα σχέδια του Σπύρου (Θεοδωρόπουλου) για “εθνικό πρωταθλητή” στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, για τούτο και για κείνο. Ατυχώς, θα προσγειώσω τους αφελείς (ή τους μη γνώστες των τακτικών του Σ.Θ). Στόχος η δημιουργία ενός conglomarate σχήματος στον ευρύτερο κλάδο, που μετά από μία 5-7ετία θα βγει προς πώληση. Όλα τα υπόλοιπα, μου θυμίζουν όρκους… αιώνιας αγάπης γραμμένους σε κάποια αμμουδιά ένα καλοκαίρι. Θα μιλήσω εάν και εφ’ όσον προκληθώ ή αμφισβητηθώ.

*Τα λέγαμε για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα (με αφορμή παλαιότερο σχόλιο του radar.gr) για την πρόταση προς τους Μπάκο-Καϋμενάκη για να πουλήσουν το ποσοστό τους. Σας διαβεβαιώ, για 2-3 λεπτομέρειες: η πώληση θα γίνει, η τιμή θα είναι (τουλάχιστον) 1,60/μτχ, στο “γρανιτένιο” στο Μαρούσι το (ξανά) σκέφτονται. Ωστόσο, υπάρχει και έτερος ενδιαφερόμενος, επίσης εισηγμένος.  Στο “χαρτί” ποιοι κάνουν front running; ΟΚ σωστά.

*Volterra και Volton, από τους mid caps του κλάδου με “ανοίγματα”.

*LNG: GLOP στα 5,65$ (7%) με στόχο τα 7$ και ΝΑΤ στα 2,125$ (15%) με στόχο τα 3$. Σε πρώτη φάση, καθώς και οι 2 ναυτιλιακές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από την τεράστια ζήτηση για φ/α μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αν δε ο Βλαδίμηρος “κλείσει την στρόφιγγα” (οι ειδικοί δεν το βλέπουν…) τότε υπολογίστε τις τιμές των μετοχών Χ3 και Χ4 φορές.

*Ξανά κλείνει λιμάνια-λόγω πανδημίας- η Κίνα. Νέο έμφραγμα στο διεθνές (θαλάσσιο) εμπόριο.

*Μου αρέσει, που πριν αναλάβει ο Γιάννος Κοντόπουλος επικεφαλής της ΕΧΑΕ οι διαρροές για μεγαλόπνοα σχέδια γράφονταν δεξιά & αριστερά σε φιλικά προσκείμενα Μέσα. Για το shipping, το dual listing e.t.c, e.t.c… ένας μήνας έχει περάσει και ούτε φωνή-ούτε ακρόαση.

*Αλήθεια, εκεί στην Κολοκοτρώνη επιμένουν να παρέχουν χρονικό περιθώριο δημοσίευσης αποτελεσμάτων μίας χρήσης (εν προκειμένω 2021) μέχρι το τέλος Απριλίου του επομένου (2022); Όταν όμιλοι, όπως ο ΟΤΕ, επιχειρήσεις του μεγέθους ενός Mytilineos μπορούν και ανακοινώνουν μεγέθη χρήσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, εταιρείες των 20 και 5 εκατ. (σε χρημ. αξία) να χρειάζονται ολόκληρους 4 μήνες. Περυσινά ξινά σταφύλια, που λένε. Αλλά στην Κολοκοτρώνη, συνεχίζουν να καθεύδουν για τα ουσιαστικά.

*Τώρα, που οι αποδόσεις των US Bonds αρχίζουν να παραπέμπουν σε ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ, θέλω να δω τις αποδόσεις των εταιρικών ελληνικών επιχειρήσεων. Εκτός 2-3 περιπτώσεων, όλα τα άλλα “βάζουν μέσα” τον κάτοχο (με βάση τον πραγματικό πληθωρισμό).

*Έχω έναν φίλο, μανιώδη συλλέκτη μετοχών της Intrwood/Ξυλεμπορία. Ο τύπος δεν παίζεται, γνωρίζει μέχρι ποιο φορτηγό ξεφορτώνει τι ποσότητες, ποια ώρα, για ποια παραγγελία. Τι μου έλεγε; πως μετά την χρεοκοπία της Shelman και τις περιπέτειες της ΒΑΛΚΑΝ, η Interwood/Ξυλεμπορία είναι η μόνη (στη μεγάλη κατηγορία) που θα μπορεί να εξυπηρετήσει την τεράστια ζήτηση, που έρχεται. “Χρηματιστηριακό” προϊόν και το…ξύλο, για σκεφτείτε το. Προσωπικά, πάντως, κάτι λίγα τα “τσίμπησα” να υπάρχουν. Η δε αποτίμηση της εισηγμένης; όσο η κερδοφορία της. Στην “οικοδομή”-“κατασκευές” θα δούμε θαύματα… υπομονή να υπάρχει.

*Είδα πως “τρέχει” η μετοχή της Solaria και για ποιους λόγους παίρνουν θέσεις τα hyper funds και ξανά λέω είναι δυνατόν ΔΕΗ στα 2,98 δισ. Mytilineos στα 2,11 και ΤΕΝΕΡΓ στα 1,95 δισ.

*Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν έχει πολυβγεί προς τα έξω, πως οι της AEGEAN ζήτησαν παράταση στις προγραμματισμένες παραδόσεις νέων αεροσκαφών, εύλογα θα πει κάποιος. Χθες η εταιρεία έβγαλε προσφορά (για 72 ώρες) προς όλους τους προορισμούς εξωτερικού με έκπτωση έως 30%. Δοκίμασα το Αθήνα-Μόναχο-Αθήνα (αρχές Ιουλίου) στα 240 ευρώ (με την έκπτωση η AEGEAN) στα 230 ευρώ (χωρίς έκπτωση) η LUFTHANSA. Να το ψάχνετε και δεύτερη-τρίτη φορά.

*Και κάτι τελευταίο, όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης της Moody’s στις ελληνικές τράπεζες. Ο εν λόγω οίκος θεωρείται (και είναι) από τους πιο αυστηρούς και φειδωλούς σε καλές κουβέντες. Για αυτό και προκάλεσε θυμηδία το χθεσινό “χώσιμο” στα τραπεζικά χαρτιά.

*Το είδα σε στήλη φίλου, μου άρεσε και το μεταφέρω:  “…οι φάροι δεν τρέχουν στις ακτές ψάχνοντας ποιο καράβι θα σώσουν, απλά στέκουν και φωτίζουν…” και καλό μας μήνα, από αύριο. Απρίλιος, σας θυμίζω ο πιο φιλικός (από τους 12 μήνες) για το χρηματιστήριο μας. Από το 1999 μόλις 6 φορές αποτέλεσε εξαίρεση, η δε μέση  απόδοση του 3,7% είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλον του έτους.         

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask