Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΖελένσκι: Δεν παραχωρούμε εδάφη

Ζελένσκι: Δεν παραχωρούμε εδάφη

Έκπληξη προκάλεσε χθες η κίνηση της Μόσχας να ανακοινώσει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – όπως λέει την εισβολή στην Ουκρανία – περνά σε δεύτερη φάση και επικεντρώνεται στα ανατολική της χώρας αυτής, εκεί όπου επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντονμπάς.

Ο στρατηγός Κρίλο Μπουντάνοφ, ο 36χρονος επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωνε χθες στον αμερικανικό Τύπο πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι “παρά ένας μύθος”, “μια συγκέντρωση μεσαιωνικής εξουσίας, παλαιών μεθόδων μάχης”. Μεγάλη ασάφεια επικρατεί για παράδειγμα για την τύχη Ρώσων στρατηγών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, επτά, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός Γιάκοφ Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος στρατηγός, ο Βλάντισλαβ Γερτσόφ, αποπέμφθηκε από το Κρεμλίνο λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όμως ακόμη και στο σημείο αυτό, ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “κάθαρση” που συνδέεται με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία — μόνο ένας θάνατος Ρώσου στρατηγού έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.

«Με τον περιορισμό των ενεργειών της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Με νόημα, επείγον, δίκαιο», σημείωσε σε χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει εδάφη» και ότι η Ουκρανία έχει καταφέρει ισχυρά πλήγματα στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ συνολικά 7.331 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τους 3.343 που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ