Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠώς θα εκτιμηθεί η έκτακτη εισφορά σε καθετοποιημένους προμηθευτές ενέργειας;

Πώς θα εκτιμηθεί η έκτακτη εισφορά σε καθετοποιημένους προμηθευτές ενέργειας;

Με προβληματισμό για την απόδοση εν τοις πράγμασι και για την τεχνική πτυχή της υπόθεσης “έκτακτη εισφορά σε προμηθευτές ενέργειας” στη βάση της αναφοράς που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή χθες στέκεται η αγορά.

Ήδη βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες,  παραγωγοί με μεγάλοι έκθεση στις ΑΠΕ θεωρούν ότι η ανακοίνωση δεν τους αφορά καθώς τα όποια κέρδη, όπως αναφέρουν, πηγαίνουν στον ΔΑΠΕΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι όταν η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) είναι μεγαλύτερη από τις εγγυημένες τιμές που έχουν οι παραγωγοί ΑΠΕ, τότε  η διαφορά πηγαίνει άμεσα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και στην συνέχεια στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να στηριχθούν σειρά δράσεων και κυρίως εσχάτως τις επιδοτήσεις λογαριασμών.   Με βάση , δε, εκτιμήσεις  τα κέρδη των ΑΠΕ για την περίοδο Αυγούστου 2021-Ιανουαρίου 2022 εκτιμώνται στα 800 εκατ. ευρώ.

Επίσης και η ΔΕΗ, που ειδικά στα υδροηλεκτρικά έχει χαμηλό κόστος παραγωγής, έχει στείλει το μήνυμα με δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του  CEO Γιώργου Στάσση, όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα ότι η κερδοφορία έχει πάει όλη σε εκπτώσεις και επιδοτήσεις των πελατών της. Συγκεκριμένα μόνο για νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με βάση αναφορές, έχει δώσει σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον λιγνίτη με βάση όσα έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας π το μεταβλητό κόστος για τις τρεις από τις έξι τέτοιες μονάδες της ΔΕΗ έφτανε μέχρι τα 215 ευρώ/ΜWh, όταν τα καινούργια εργοστάσια φυσικού αερίου της ΔΕΗ και οι υπόλοιπες αποδοτικές μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών κάποιες ημέρες και ώρες της ημέρας έχουν μεταβλητό κόστος που προσεγγίζει τα 153 ευρώ/ MWh.

Για το, δε, φυσικό αέριο και τις μονάδες που το χρησιμοποιούν θα πρέπει να γίνει μια αναλυτική καταγραφή του κόστους παραγωγής, των τιμών προμήθειας που έχουν οι καθετοποιημένοι όμιλοι για να φανεί εάν όντως υπάρχουν υπερκέρδη. Είναι προφανές ότι ο παράγων μεταβλητότητας των τιμών είναι σημαντικός στις προμήθειες αερίου και θα πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά η διακύμανση που κάθε παραγωγός έχει εγγράψει στο ενεργητικό του όλο αυτό το διάστημα.

Πάντως η ΡΑΕ, εδώ και καιρό παρακολουθεί στενά την αγορά και τις κινήσεις των καθετοποιημένων προμηθευτών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κι έχει συγκεκριμένες καταγραφές, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Αναμένεται, δε, με μια σειρά από εργαλεία να σταθμίσει το κόστος παραγωγής ρεύματος και τη διαφορά με την καμπύλη τιμής που κάθε πάροχος έχει διασφαλίσει όλο αυτό το διάστημα στην χονδρεμπορική αγορά.

Βέβαια το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών και θα φανεί το τι γίνεται ώστε να διασταυρωθεί και η όποια εκτίμηση που ήδη έχει ζητηθεί να κάνει η ΡΑΕ και να φανεί αν όντως τελικά υπάρχουν “ουρανοκατέβατα” κέρδη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ