Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠροσοχή μην θυμώσετε τη μεσαία τάξη

Προσοχή μην θυμώσετε τη μεσαία τάξη

Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε το πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης. Θα το περιγράψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την Πέμπτη οι Υπουργοί θα κληθούν να το κάνουν…κατανοητό στους πολίτες. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και διαρροές που ακούγονται όλες αυτές τις ώρες.

Θα πω ένα απλό και κατανοητό πράγμα. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, να μην θυμώσουν πολλούς. Δηλαδή να μην πάει η κυβέρνηση για μαλλί και βγει και κουρεμένη. Διότι το συναίσθημα της αδικίας και του θυμού, δύσκολα φεύγει, καθώς αποθηκεύεται στο …θυμικό των ανθρώπων. Η κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους, δεν μπήκε στη διαδικασία της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και επέλεξε την μείωση με βάση τα εισοδήματα των πολιτών.

Το ίδιο αποφάσισε και για την επιταγή κατά της ακρίβειας.

Θα πω όση σημασία έχει, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το ορθότερο. Το…πάθημα του ΟΑΕΔ, δεν έγινε μάθημα στους κυβερνώντες. Που για να σημειώσουμε ότι δεν είναι το μόνο.

Όπως και τώρα 40.000 άνεργοι είχαν εισοδήματα, που δεν δικαιολογούσαν να απολαμβάνουν τα προνόμια του ΟΑΕΔ, έτσι και στο παρελθόν κάποιοι έπαιρναν τα επιδόματα των πολυτέκνων, όταν τα μηνιαία εισοδήματά τους, ξεπερνούσαν τα όσα λάμβαναν οι πολύτεκνοι όλον το χρόνο.

Ετσι προ-βλέπω ότι κερδισμένοι από τις κινήσεις της κυβέρνησης, θα είναι και όσοι μπορούν και αποκρύβουν εισοδήματα, όσοι λαμβάνουν…μαύρα εισοδήματα και όσοι δουλεύουν στα κρυφά, διατηρώντας τα φανερά εισοδήματά τους, στα χαμηλά έστω να λαμβάνουν κάθε κρατική πρόνοια και φυσικά τα κάθε λογής επιδόματα, που χορηγεί το κράτος.

Δηλαδή θα βλέπουμε κατόχους αυτοκινήτων πολυτελείας, που θα λαμβάνουν το επίδομα βενζίνης και ανθρώπους που έχουν αυτοκίνητα με λίγα κυβικά που δεν θα παίρνουν σεντς, μόνο και μόνο γιατί είναι έντιμοι.

Για αυτό και λέω ότι η επιλογή, μπορεί να είναι δημοσιονομικά ορθή, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι κοινωνικά άδικη, μια και θα θυμώσει πάλι αυτούς που δεν μπορούν να…κλέψουν το κράτος.

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά το κριτήριο δεν πρέπει να είναι μόνο εισοδηματικό. Διότι αν πιστέψουμε τις φορολογικές δηλώσεις που γίνονται και τον τρόπο ζωής που κάνουν επιχειρηματίες και αρκετοί συμπολίτες μας, θα βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Από την άλλη, κάθε μέτρο που ανακουφίζει, κάθε μείωση φόρου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μόνο που στόχος δεν πρέπει να είναι να μετατρέπεις σε…ευάλωτους και αυτούς που δεν πρέπει να γίνονται μόνο και μόνο για να έχουν την…ανάγκη επιδόματος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ