Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSH ιστορία του πληθωρισμού στην Ελλάδα τα διδάγματα και τα πρωτόγνωρα ευρήματα

H ιστορία του πληθωρισμού στην Ελλάδα τα διδάγματα και τα πρωτόγνωρα ευρήματα

Αν θέλεις να δεις τι θα γίνει στο μέλλον, μελέτησε καλά το παρελθόν. Και τι πιο… διδακτικό όταν η συζήτηση φτάνει στον πληθωρισμό από το να μελετηθεί το σχετικό διάγραμμα. Ιδού λοιπόν τα ευρήματα: είναι προφανές ότι η χώρα δεν βιώνει για πρώτη φορά εκρηκτική αύξηση τιμών. Είναι φυσικά η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει σε περιβάλλον ευρώ.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην ιστορία μας καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1974 με το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στο 33,7%. Όσο για το ιστορικό χαμηλό καταγράφηκε το 2013 εν μέσω της βαθιάς ύφεσης της μνημονιακής περιόδου, η οποία έριξε τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο αρνητικό -2,9%. Όσο για τον μέσο πληθωρισμό στην ιστορία μας –και συγκεκριμένα από το 1960 μέχρι το 2022- έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στο 7,95%. Τι σύμπτωση, κοντά στα επίπεδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή ή για την ακρίβεια στα επίπεδα που προβλέπεται ότι θα φτάσει ο πληθωρισμός τον Μάρτιο.

Αν κάποιος πάει και λίγο πιο βαθιά στην ανάλυση θα διαπιστώσει και άλλες ιδιαιτερότητες της περιόδου που διανύουμε. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία μας που ο πληθωρισμός δεν έχει προέλθει από το σκέλος της ζήτησης από το σκέλος του κόστους. Έχουμε ράλι τιμών, όχι διότι αυξήθηκαν οι μισθοί και η ζήτηση των προϊόντων, αλλά γιατί καταγράφεται παγκόσμια ανωμαλία στο σκέλος της προσφοράς και μάλιστα σε περισσότερα μέτωπα από κάθε άλλη φορά.

Προοπτική καθολικής αύξησης των μισθών δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προκειμένου οι πληθωριστικές πιέσεις να αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά γι’ αυτό και διατυπώνονται ελπίδες ότι η καταιγίδα θα διαρκέσει μεν περισσότερο από ότι πιστεύαμε χωρίς όμως να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ας σημειώσουμε και κάτι ακόμη πρωτόγνωρο: είναι το πρώτο πληθωριστικό κύμα που συνοδεύεται από μηδενικά επιτόκια στο σκέλος των καταθέσεων και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στο σκέλος των δανείων. Αυτό θα διατηρηθεί μόνο αν αρχίσει η άμεση αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το β’ εξάμηνο. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ