Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτ. Πέτσας: Η κυβέρνηση θα στηρίξει για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Στ. Πέτσας: Η κυβέρνηση θα στηρίξει για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με παρεμβάσεις και με μειώσεις φόρων λελογισμένα όσο καιρό συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση η οποία θα διαρκέσει δυστυχώς για αρκετούς μήνες». Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας, σχολιάζοντας το σχέδιο έξι σημείων του πρωθυπουργού, το οποίο είναι πλέον στη διάθεση της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση του προβλήματος είπε πως εντός του διημέρου (στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες, στο Παρίσι) «αναμένουμε να πάρει με κάποιο τρόπο σάρκα».

Χαρακτήρισε τεράστιο το ενεργειακό ζήτημα που πλήττει όλες τι εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Εμείς στηρίζουμε μέσω των εκπτώσεων κλιμακωτά στο ρεύμα και θα συνεχίσουμε όσο υπάρχουν ανατιμήσεις, το δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώνουμε φόρους και να αυξάνουμε τον βασικό μισθό για να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα στην τσέπη, κάτι που θα συνεχιστεί για όσο είναι απαιτητό. Ο βασικός μισθός θα αυξηθεί 1η Μαΐου ενώ θα υπάρξει μια έκτακτη ενίσχυση που εντός Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί» είπε.

Και πρόσθεσε πως «βάζουμε πλάτη, όπως μπορούμε, χωρίς να διαταραχθεί η εμπιστοσύνη που τόσο δύσκολα κερδήθηκε για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά τα ελλείματα προηγούμενων δεκαετιών. Πρέπει να είμαστε συνετοί στη διαχείριση των δημοσιονομικών. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση».

Ερωτηθείς για περαιτέρω παροχές τώρα που η ΕΕ χαλαρώνει τα μέτρα είπε πως η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε τέτοιες προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέπεμψε στην πρόταση του πρωθυπουργού για την ύπαρξη μηχανισμού απορρόφηση των κραδασμών στην ενέργεια. «Χρειάζονται κοινές παρεμβάσεις από την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τέτοια εξωγενή διαταραχή που προκαλείται από την ενέργεια» είπε.

Ερωτηθείς για τις τιμές των καυσίμων είπε πως το πρόβλημα είναι διαφορετικής φύσης και αφορά την ενέργεια συνολικά. «Επιλέχθηκε να στηριχθούν οριζόντια οι πιο ευάλωτοι, η επιλογή δεν είναι στο κενό. Κάθε φορά στις συνθήκες που επιτρέπει ο προϋπολογισμός η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις και θα συνεχίσει να το κάνει» τόνισε.
«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές αλλά το φρένο που μπορεί να βάλει η ενέργεια κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια μονομερούς παρέμβασης στην αγορά είναι καταδικασμένη και για αυτό και έγινε επιλογή να υπάρξει παρέμβαση στο πλαφόν του κέρδους. «Στις τιμές δεν μπορεί να γίνει κάτι εκτός κι αν είναι συντονισμένο. Ούτε η ΕΕ μπορεί από μόνη της να τιθασεύσει τις τιμές», είπε εκτιμώντας πως θα μπορούσε να ξεκινήσει κάτι από την ΕΕ και μετά να προχωρήσει και σε επίπεδο ΟΟΣΑ ώστε να συμμετέχουν και οι άλλες οικονομίες για να υπάρξει μια απάντηση όπως συνέβη και τις πετρελαϊκές κρίσεις του ’70. «Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και εμπνευσμένη ηγεσία είπε προσθέτοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτών των ιδεών» επισήμανε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ