Σε… Μαραθώνιο 15 μηνών επιδίδεται η ελληνική οικονομία, για να κερδίσει το στοίχημα της “επενδυτικής βαθμίδας”. Τα μηνύματα, που έρχονται είναι μεν θετικά, πλην όμως η ρευστότητα λόγω Covid-19 καθιστά αβέβαιη την έκβαση της σχετικής διαδικασίας.
Η ΕΚΤ παρέχει “ασπίδα προστασίας” για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 (και βλέπουμε) ωστόσο εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει τα προνόμια του φθηνού δανεισμού θα πρέπει να αποκτήσει το λεγόμενο investment grade.
Δύσκολος αλλά εφικτός ο στόχος, με το outlook της ελληνικής οικονομίας να υπολείπεται 2 ή 3 βαθμίδων από την ζητούμενη κλίμακα με τα ξένα σπίτια (Citi, BNP Paribas, JP Morgan) να προεξοφλούν πως η χώρα μας θα ηγηθεί των αναβαθμίσεων στις αξιολογήσεις του 2021. Αλλωστε, Ελλάδα και Σλοβενία ήταν οι μόνες 2 χώρες της Ευρωζώνης, που εν μέσω πανδημίας πριμοδοτήθηκαν με αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τους.
Η αυλαία των αξιολογήσεων ανοίγει στις 22 Ιανουαρίου, με τον Fitch να λειτουργεί σαν “ιχνηλάτης” και για τους οίκους που ακολουθούν (DBRS στις 19 Μαρτίου, Stnadard & Poor’s στις 23 Απριλίου, Moody’s στις 21 Μαϊου) για το πρώτο 6μηνο.
Σημειωτέον, πως πέρυσι ήταν πάλι ο οίκος Fitch που είχε κάνει “ποδαρικό” ξαφνιάζοντας θετικά τις αγορές, καθώς το ΒΒ που έδωσε υπολείπονταν 2 βαθμίδες από το investment grade.
Ακολούθησε όμως η πανδημία λόγω Covid-19, το lockdown κ.λ.π για να έρθουν τα πάνω-κάτω.