Ως ένα τεράστιο σοκ και ένα ωστικό κύμα με πολλαπλές παραμέτρους «έσκασε» για την Ευρώπη – η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις μάλλον αμήχανα – η είδηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας είναι ένας καταλύτης που φέρνει γενικευμένο σοκ σε όλη τη Δύση και όχι μόνο, αλλάζοντας νόρμες και σταθερές δεκαετιών, χωρίς κανείς να μπορείς να προεξοφλήσει πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση γεωπολιτικά και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν σε πολλά επίπεδα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και κυρίως στην Ευρώπη επικράτησε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου σκηνικό ξεπουλήματος. Μετά τις μεγάλες απώλειες της Τετάρτης στη Wall Street και τα χαμηλά διμήνου για τον Dow Jones, ήρθαν οι εξαιρετικά μεγάλες απώλειες στους ασιατικούς δείκτες με τον Hang Seng στο -3,21% και κατόπιν οι γενικευμένες πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έφτασαν να υποχωρούν έως και 6% αρχικά, όμως σταδιακά το απόγευμα και προς το κλείσιμο υπήρξε ελαφρώς καλύτερη εικόνα και πάντως το κλείσιμο δεν έγινε στα χαμηλά ημέρας, αν σημαίνει κάτι αυτό για μια κατάσταση που παραμένει ιδιαιτέρως θολή και δυσοίωνη.
Ο DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με πτώση 579,26 μονάδων κρατώντας οριακά τις 14.000 μονάδες υποχωρώντας σε ποσοστό 3,96%, ο CAC 40 έχασε 3,83%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο -3,88%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -4,14%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη -2,86%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,28%.
Βεβαίως, το μεγαλύτερο θύμα της ρωσικής εισβολής παραμένει το ρωσικό χρηματιστήριο, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να σημειώνει απώλειες άνω του 33%, με τις τραπεζικές μετοχές να καταρρέουν, καθώς επίκεινται κυρώσεις της Δύσης στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Εντός αυτού του σκηνικού το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο έχασε μια κι έξω όλα τα κέρδη του 2022, αλλά κατρακύλησε πολύ κάτω από τις 900 μονάδες, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε άκριτες ρευστοποιήσεις «κλειδώνοντας» την κερδισμένη ρευστότητά τους. Άλλωστε, το γεγονός ότι σε μια τόσο πτωτική συνεδρίαση η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 163,20 εκατ. ευρώ, μαρτυρά και το… μένος των πωλητών. Μάλιστα, τα 65,68 εκατ. ευρώ του τζίρου έγινε από τις τράπεζες, στις οποίες εστιάστηκαν οι μεγαλύτερες πωλήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888,31 μονάδες με απώλειες 6,42%, ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε ακόμη και στις 882,77 μονάδες όταν υποχωρούσε 7%. Σ’ αυτά τα επίπεδα το Χ.Α. είχε να κλείσει από τις 27 Δεκεμβρίου του 2021, που σημαίνει ότι έπεσε σε χαμηλό δύο μηνών.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.165,12 μονάδες με απώλειες 6,63%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 6,46% στις 1.483,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δέχτηκε τα περισσότερα «πυρά» των πωλητών υποχωρώντας κατά 8,88% στις 659,20 μονάδες!
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς είναι αυτός στον οποίο αντανακλάται πιο άμεσα και καταλυτικά κάθε σοβαρή αλλαγή του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. Και ως φαίνεται, οι εκτιμήσεις γι’ αυτό το περιβάλλον είναι δυσμενείς, καθώς θα διαμορφωθεί μια «καινούρια» χρηματοοικονομική κατάσταση, με πιθανά «κανόνια» στον ενεργειακό κλάδο, διόγκωση των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών και πολλά άλλα.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Eurobank υποχώρησε κατά 10,80%, η Πειραιώς Financial έχασε 10,53%, ενώ 7,41% και 7,36% έχασαν οι Alpha Bank και Εθνική αντίστοιχα. Ισχυρότατες ήταν οι απώλειες σε όλον τον Large Cap όπου η Viohalco υποχώρησε κατά 10,35%, η Lamda Development -8,66%, Aegean Airlines -8,72%, ElvalHalcor -7,59%, Coca Cola HBC -8,54% (έχει μεγάλη έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία), ενώ σημαντικές απώλεεις είχαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ κ.α.
Στον Mid Cap στην κορυφή των απωλειών έκλεισε η Profile χάνοντας 11,37%, κοντά στο 10% έχασε η Intracom Holdings, στο -9,79% η AVAX, άνω του 8% υποχώρησαν οι Πλαστικά Θράκης, Intrakat, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 7% οι Fourlis και ΕΧΑΕ και άνω του 5% οι Cenergy Holdings, Κρι Κρι, Epsilon Net και Entersofr.
Στην ευρύτερη αγορά, πτώση από 10% έως 17,18% είχαν μετοχές όπως Frigoglass, Lavipharm, Εκδόσεις Λιβάνη, Βιοτέρ, Παΐρης, Μαθιός, Αλουμύλ, Δρομέας, MIG, Κυριακούλης, Intralot, Έλαστρον, ΑΝΕΚ, Unibios, Χαϊδεμένος και Μοτοδυναμική. Συνολικά, μόλις δύο μετοχές έκλεισαν ανοδικά έναντι 136 πτωτικά, κάτι που έχει να γίνει πολύ καιρό στο Χ.Α.