Δεν νομίζω, ότι υπάρχει πολίτης που δεν καταλαβαίνει ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Οτι δεν φταίει η ελληνική κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν. Εκείνο όμως που τις χρεώνουν είναι ότι παρόλο που έχει ρίξει δυο δισεκατομμύρια, για να μην…καίνε οι λογαριασμοί, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.
Πρώτον διότι από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, η διαχείριση ήταν λάθος. Και αυτό γιατί:
Η εκτίμηση ότι θα κρατούσε δυο μήνες αποδείχτηκε λάθος. Η κρίση ήρθε και θα μείνει καιρό.
Λάθος ήταν και οι δηλώσεις ότι οι αυξήσεις που θα δουν οι πολίτες, στους λογαριασμούς, θα ήταν από 3-9 ευρώ!
Λάθος είναι και η εμμονή να μην προχωρά η κυβέρνηση στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Λάθος είναι να μην προχωρά με το επιχείρημα ότι δεν θα περάσει στους πολίτες μια μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη διατροφής.
Ας το κάνει και θα δούμε εάν περάσει ή όχι. Διότι εάν δεν περάσει το κράτος έχει όπλα να την επιβάλλει.
Αυτά τα λάθη έχουν δώσει το πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση, και υποχρεώνουν την κυβέρνηση να βρει πιεστικά λύση, που θα την καταλάβει ο πολίτης. Διότι εάν δεν το κάνει κινδυνεύει από εκεί που είναι στριμωγμένη στο καναβάτσο να βρεθεί στο ταπί και να μετρά ο διαιτητής – λαός αντίστροφα.
Τα γράφουμε εγκαίρως για άλλη μια φορά. Διότι το καμπανάκι το είχαμε κτυπήσει καιρό τώρα, αλλά κάποιοι ήταν καβάλα στο άλογο και έτρεχαν.
Τα λέμε αυτά γιατί όπως καταγράφει και το Kreport αυτήν την ώρα δύο είναι οι εκδοχές για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας τους επόμενους μήνες δίνουν οι επικεφαλής των εγχώριων επιχειρήσεων ενέργειας και οι ειδικοί αναλυτές: (α) Αν αποκλιμακωθεί η κρίση Ρωσίας-Δύσης θα μειωθούν έως το καλοκαίρι, αλλά θα παραμείνουν υψηλότερες από πέρυσι. Σημειώστε: Μέση τιμή του φυσικού αερίου χθες (μετά από νέα ημερήσια άνοδο) 71,150 ευρώ/MWh, πέρυσι τον Μάρτιο 17-18 ευρώ/MWh. Μέση τιμή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος χθες (μετά από νέα ημερήσια άνοδο) 205,40 ευρώ/ΜWh από 123,90 ευρώ/MWh πέρυσι. (β) Αν διατηρηθεί ή κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν – ίσως αυξηθούν κι άλλο- έως και τον χειμώνα του 2023 και βλέπουμε. Σημειώστε κι αυτά: Ένα καλό, δεν τίθεται θέμα με την τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο, οι αγωγοί μεταφοράς του δεν περνούν από ουκρανικό έδαφος αλλά από Τουρκία και Βουλγαρία. Κι ένα κακό, ότι οι τιμές του αργού θα ξεπεράσουν τα 100 δολ/βαρέλι αν ο ΟΠΕΚ δεν αυξήσει την παραγωγή του.
Αυτά διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό σκηνικό στην αγορά. Εάν πιστεύουν ότι οι πολίτες θα συνηθίσουν και αυτό και σε λίγο δεν θα φωνάζουν κάνουν λάθος. Οπως λάθος είναι να περιμένεις την Ανοιξη που δεν θα καίμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για να ζεσταθούμε άρα θα πληρώνουμε λιγότερα και δεν θα φωνάζουμε για την ακρίβεια.
Κατανοώ ότι η εξίσωση είναι δύσκολη καθώς οι θεσμοί πιέζουν. Αλλά αν δεν γίνει κάτι τώρα, αύριο ίσως να είναι αργά…