don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

“Rive Gauche και Rive Droite”, οι bond vigilantes, οι “αγορές εκβιάζουν”, το παράδειγμα του Ηλία Ζαχαράκη, ο… Πάνθηρας Βασίλης, Cenergy και anti dubbing και σφίγγει η ενεργειακή θηλιά

*Ορισμένες (συγκεκριμένες) αλήθειες θα πρέπει να λέγονται με τ’ όνομα τους.Όπως θα πρέπει να απαντώνται (τεκμηριωμένα και ψύχραιμα) ανακρίβειες που για μικροκομματικό συμφέρον προβάλλονται ως θέσφατα. Συγκεκριμένα, διάβαζα χθες την Ιστορία μου, αμαρτία μου, με την (κάθε) Λάρκο, του Νίκου (Ελευθερόγλου)… πόσο απλά, κατανοητά και αποστομωτικά. Αν και της Rive Gauche, ανέκαθεν απορούσα για το πόσο ενοχικά διαχειρίζονταν ανάλογα ζητήματα οι της Rive Droite. 

*Θα σας κουράσω, ακόμη λίγο, πολιτικολογώντας. Επίσης, μου κάνει εντύπωση πως παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 4-5 εξαιρετικά οικονομικά μυαλά, είτε δεν τα βγάζει μπροστά, είτε οι ίδιοι παρουσιάζονται ως… Ιανοί. Και γίνομαι συγκεκριμένος, μου έλεγε φίλος πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν από τους ελάχιστους του κόμματος του, με αγοραία αίσθηση της οικονομίας, ίσως ο μόνος που κατάλαβε πως ακριβώς έγινε το μέγα swap DPA του 2017, των 25,47 δισ. 

*Είπα για swap, ομόλογα κ.λ.π και θυμήθηκα κουβέντα άλλου φίλου για τους bond vigilantes. Με αναφορά στους “εκδικητές των ομολόγων” προειδοποίησε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων τους αιθεροβάμονες υπουργούς, οι οποίοι… έταζαν μειώσεις ειδικών φόρων, ΦΠΑ κ.λ.π όταν τη Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε πάνω από το 2,5%. Οι εν λόγω (εκδικητές) με μαζικές & στοχευμένες “επιθέσεις” στα αμερικανικά ομόλογα είχαν κάνει… μπαλόνι τον Bill Clinton, “τινάζοντας” το US10Y στο 8%. 

*Διάβαζα, με αφορμή την ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, στο 7,5% “πολεμικές” αναλύσεις. ΟΚ σε υψηλά 40ετίας ο πληθωρισμός, αλλά η διαφορά με τις τελευταίες μισθολογικές αυξήσεις περιορίζεται στο 2,5%. Προφανώς και συνιστά πρόβλημα για τον κόσμο, προφανώς και μεγαλώνει τη δυσαρέσκεια για τον Joe Biden, αλλά ούτε ο S&P500 “έδειξε” να συγκινείται ούτε ο VIX/CBOE. Οι “αγορές” προεξοφλούν (και “εκβιάζουν”) για επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων. Μπας και “καεί” και λίγο χρέος. Πιο πολύ το εστιάζουν στο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ελάχιστη πλειοψηφία ενόψει midterm, των ενδιάμεσων εκλογών.

*Είδα και το report της JP Morgan Chase για τις ελληνικές τράπεζες, πως ευνοούνται από το νέο επιτοκιακό περιβάλλον. Με δείκτη “λογιστικής αξίας” οι συστημικές είναι σε διαπραγμάτευση 0,56 φορές όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 0,90 φορές. Παρά το 29,32% για τον Τραπεζικό Δείκτη (στις 743,48 μονάδες) η JPMC υπολογίζει ένα συν 10% στα κέρδη, από την αύξηση των επιτοκίων.

*Η αύξηση των επιτοκίων “τιμολογείται” ήδη στα υφιστάμενα ομόλογα, εξηγεί ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance). Φέρνει ως παράδειγμα το εταιρικό της PRODEA με την τιμή του να έχει πέσει στο 93 ή παραπέμπει σε over the counter  έκδοση (της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) που ήταν κοντά στο 85 με “κουπόνι” 6,375% και απόδοση στο 12% χθες μεσημέρι. Όσοι “σήκωσαν” φθηνό χρήμα με εταιρικά ομόλογα, καλώς πρόλαβαν. Από τούδε και στο εξής το παίγνιο απαιτεί και καλά θεμελιώδη και διαχειριστές με γνώση του αντικειμένου.

*Tweetησε την έναρξη της τουριστικής περιόδου, από την 1η Μαρτίου ο Βασίλης Κικίλιας και “έπιασε” τα 6,08 ευρώ η μετοχή της Aegean. Τη μία ο Friedrich Joussen της TUI, την άλλη οι κύριοι της Jet2Fly, προχθές ο Michael O’ Leary της Ryanair, χθες ο… Πάνθηρας Βασίλης και “πετάει” το “χαρτί”. Mε wi fi on board, όπως σας έλεγα και χθες. 

*Όντως “έκλεβε εκκλησία” το finupnews προδικάζοντας την πανηγυρική εκλογή της Μελίνας Τραυλού, στο τιμόνι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η αγορά περιμένει με εύλογο ενδιαφέρον την συνάντηση της με τον Γιάννο Κοντόπουλο, τον νέο ceo της ΕΧΑΕ, για το πως θα δρομολογηθεί (με dual listing) η είσοδος των Ελλήνων εφοπλιστών της ποντοπόρου (και) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

*Αιφνιδιάστηκαν στην Cenergy Holdings από την επιβολή επιπλέον δασμών (αντιντάπινγκ) από τις ΗΠΑ. Κινήθηκαν-ήδη- για τα δέοντα αλλά στα ebitda 2021 το “βάρος” θα εγγραφεί. Παρ’ όλα αυτά στον όμιλο προχωρούν με ταχείς ρυθμούς το έργο σύνδεσης των εγκαταστάσεων της Elvalhalcor με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Οινόης και το δίκτυο του ΟΣΕ. “Ήμουν νιος και γέρασα…” που λένε, επιτέλους ένα σημαντικό έργο για έναν από τους κορυφαίους ομίλους της χώρας.Μεθοδικά, κάτω από τα…ραντάρ, αθόρυβα δουλεύει ο Γιάννης Στασινόπουλος. 

*Είδα το νεότευκτο ΑΕRO 1 της Attica Group και μου… έπεσαν τα σαγόνια. Τώρα καταλαβαίνω γιατί η τριανδρία του Ομίλου (Κυριάκος Μάγειρας-Μιχάλης Σακέλλης και Σπυρίδων Πασχάλης) είχε ξεκόψει κάθε συζήτηση για… σενάρια πώλησης όταν η εισηγμένη είχε-δεν είχε αποτίμηση 200-210 εκατ. Accor: Η Ελλάδα στην 3η θέση των προτιμήσεων των Ευρωπαίων ταξιδιωτών και TUI: Δύσκολα θα βρείτε δωμάτια στα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι-τεράστια ζήτηση. Τι να λέμε τώρα, έτσι και βγουν οι προβλέψεις την βλέπω την Attica με πρόσω ολοταχώς για τα 300 εκατ. plus. Παρεμπιπτόντως η Πειραιώς έχει εγγράψει την εισηγμένη με μέσο κόστος, περί τα 1,60 ευρώ. Στα 1,27 πρόσφατα, και στα 97,5001 χθες το corporate bond. 

*Χαμός με τις μετοχές των εταιρειών αλουμινίου, διεθνώς. Alcoa Corp (AA), RioTinto ADR (RIO), United Company Rusal Plc (RUAL), Norsk Hydro ASA (NHYDY), China Hongqiao Group, Aluminum Corp of China e.t.c Προς επίρρωση των όσων υποστήριζε ο Νίκος (Ελευθερόγλου). 

*Η αγορά περιμένει πότε θ’ ανακοινώσει ο Ευάγγελος (Μυτιληναίος) το νέο εργοστάσιο αλουμίνας. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό (κόστισε 10 εκατ.) και με το αλουμίνιο στα 3.300$/τόνο προβλέπω, πως οι τράπεζες θα… συνωστισθούν για την χρηματοδότηση του. Θυμίζω, πως η Goldman Sachs “βλέπει” το μέταλλο ακόμη και 5.000$/τόνο. Με το νικέλιο στα 23.700$ είμαι περίεργος, εάν θα υποβάλει προσφορά για την Λάρκο.

*Είδα (στον Επίμονο Κηπουρό, στο businessdaily.gr) για ακόμη μία ελληνική παραδοξότητα. Με το πετρέλαιο προς τα 100$/βαρέλι και η μοναδική μονάδα άντλησης/παραγωγής (ENERGEAN) δεν λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο (για… συνδικαλιστικούς λόγους). 

*Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται εκεί στον ΤΙΤΑΝα. Με ενεργό πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και το χαρτί δεν μπορεί να περάσει τα 14 ευρώ. Τα περί ρυπογόνου βιομηχανίας, εκπομπών ρύπων δεν τ’ ακούω καν. Ο γερμανικός… ΤΙΤΑΝας- η Heidelbergcement στα 67,04 ευρώ γιατί πηγαίνει “σφαίρα”. Και να σκεφτεί κάποιος, πως η διοίκηση αγοράζει μετοχές και στις Βρυξέλλες (Euronext) και στην Αθήνα (ΧΑΑ). 

*Για αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας μεγαλύτερη, ακόμη, και του 40% κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. “Φωνάζει” ο Θανάσης Σαββάκης, αλλά ποιος τον ακούει (στην πράξη, με έργα)… Παραμονή στα ίδια επίπεδα βλέπει ο 1 στους 2 επιχειρηματίες του ΣΒΕ. Μία γρήγορη ματιά στο sbe.org.gr και θα καταλάβει και ο πιο αδαής την σοβαρότητα της κατάστασης. Ασχολούνται με αυτά οι της κυβέρνησης; ή εξαγγέλλουν μειώσεις λ.χ. μειώσεις του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 13% από το 24%. Όταν οι 2 κύριες κατηγορίες (αζωτούχα και ΝΡΚ) φορολογούνται με 13%. Πράγματι συντελεστή 23% έχει μία ελάχιστη κατηγορία (μόλις 1.400 τόνων). Ας ξεκινήσει διορθώνοντας τις γκάφες του προκατόχου του (Σπήλιου Λιβανού) ο νέος ΥπΑΑΤ (Γιώργος Γεωργαντάς) και βλέπουμε.         

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask