don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

”Κλέβουμε εκκλησία”, τα νοικοκυριά, ”φωταγωγία” στον Βύρωνα, η Άντζελα και οι Ινδοί, ο Άμος και η Αλεξανδρούπολη, ψηλά το αλουμίνιο και hard rock στα ενεργειακά

*Η στήλη δεν συνηθίζει να “κλέβει εκκλησίες”, αλλά σήμερα θα το κάνει. Προβλέπει για το τιμόνι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών τη Μελίνα Τραυλού. Εκείνο πάντως που αφήνει ως παρακαταθήκη ο Βενιάμης είναι η εξωστρέφεια της κραταιάς ένωσης και αναμένεται να αποτυπωθεί στα πρόσωπα της νέας γενιάς που θα απαρτίσουν το ΔΣ, με έντονο το άρωμα γυναίκας. Η Μαρία, η Σεμίραμις, η Αννίτα που ηγούνται των ναυτιλιακών επιχειρήσεων ιστορικών οικογενειών της θάλασσας, επιθυμούν να βρίσκονται στο θεσμικό τραπέζι, καθώς θα απαιτηθούν σημαντικές αποφάσεις για την “πράσινη” ναυτιλία.

*To εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,7% το τρίτο τρίμηνο του 2021, δήλωσε χθες ο υπ.Οικ Χρήστος Σταϊκούρας. Δεν αντιλέγω (για το Q3/2021), αλλά ας πάει να τα εξηγήσει- ο καθ’ όλα συμπαθής μου Λαμιώτης- το Σάββατο στην Λαϊκή Αγορά της Αγίου Νικολάου. Εάν βρεθεί στα μέρη του νωρίτερα, προλαβαίνει αύριο την Λαϊκή της Αγίας Βαρβάρας. Αυτά μου είπε ο… μπατζανάκης μου, από την Λαμία, και δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω.

*“Βλέπω να φωταγωγείται ο Βύρωνας…”, μου έλεγε χθες απόγευμα φιλαράκι από τα “ανατολικά”. Το ενδεχόμενο να αναθέσει στον Νίκο Χαρδαλιά το χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων Πολιτικής Προστασίας εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και εδώ, που τα λέμε εύλογα μετά το κάζο με τον Χρήστο Στυλιανίδη. Λίγο brutal ο Νίκος- τον θυμάμαι από τα παλιά, όταν “έτρεχε” για το γυναικείο του Αθηναϊκού, αλλά αποδεδειγμένα αποτελεσματικός. Άντε, μπας και ξαναδούμε τον Κύπριο, κατά Κολωνάκι μεριά. Είχε λείψει στο παρεάκι Σχοινά-Πιτσιόρλα κ.α.

*“Τίναξε την μπάνκα” χθες ο ΟΠΑΠ. Στα 13,42 ευρώ με άνοδο 3,47% το “χαρτί”.

*Καλές οι επαφές, καλές και οι ΦΩΤΟ και καλύτερες όταν απαθανατίζεται η Άντζελα Γκερέκου. Ο λόγος για το χθεσινό εθιμοτυπικό της προέδρου του ΕΟΤ με Ινδούς επιτελείς στο πλαίσιο των επαφών για την ισχυροποίηση και των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας. Έχω πει την άποψη μου για το πόσο αναγκαία είναι η στενότερη σχέση Αθήνας-Δελχί για πολλούς και ποικίλους λόγους. Μάλιστα, είχα παραπέμψει σε παλαιότερες πρωτοβουλίες- από την εποχή ακόμη του Νίκου Κοτζιά στο υπ.Εξ-επί ΣΥΡΙΖΑ- μέχρι MoU είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών. Και πολύ σωστά. Καλά όλα αυτά ΑΛΛΑ βρε παιδιά στενότερες σχέσεις Ελλάδας- Ινδίας χωρίς ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ αεροπορική σύνδεση; τι το περάσατε Κολιάτσου- Παγκράτι; Έχει εξαιρετικές εταιρείες (και low cost) η μία πλευρά (λ.χ IndiGo) η δε Air India πετάει και Φρανκφούρτη. Αλλά και ο Ευτύχης (Βασιλάκης) έχει δυνατότητα με τα νέα A320neo, εδώ μία εποχή Τεχεράνη είχε δρομολόγιο. Συνεπώς, όχι άλλες ΦΩΤΟ, αλλά άμεσες ενέργειες για απ’ ευθείας σύνδεση Indira Gandhi International Airport- ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος.

*Πως τόχε πει ο Άμος Χοκστάϊν: οι γεωπολιτικές αναταράξεις δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τα αμερικανικά συμφέροντα, επιτάσσουν την ενεργειακή διασύνδεση Ν.Α Μεσογείου (Αιγύπτου, Ισραήλ κ.α.) με την Ευρώπη. Ποιος είναι ο κ. Χοκστάϊν; ο σύμβουλος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας του υπ.Εξ των ΗΠΑ. Γιατί το αναφέρω; για να ξανά θυμίσω πως στον ευρύτερο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Το energy hub (προϋπολογισμού 363,8 εκατ.) το “τρέχει” η GasTrade και προσωπικά η Ελμίνα Κοπελούζου. Θα σας πάω μερικά επεισόδια πιο πέρα. Οι άριστες σχέσεις Δημήτρη Κοπελούζου- Gazprom είναι γνωστές, παλαιόθεν. Ένα άλλο FSRU έχει αδειοδοτηθεί στα νότια, στους Αγίους Θεοδώρους, στον όμιλο της Motor Oil. Οι άριστες σχέσεις Βαρδή Βαρδινογιάννη με τον “αμερικανικό παράγοντα είναι γνωστές, επίσης παλαιόθεν”. Και σταματώ εδώ, προσώρας.

*Για τον Μιχάλη Τσαμάζ και τη θερμή στήριξη του από την Deutsche Telekom τάχουμε 1.000πει, μην επαναλαμβάνομαι. Μόνο μία αναφορά, για τη χθεσινή νέα άνοδο της μετοχής του ΟΤΕ έως τα 17,695 ευρώ. Θα χρειαστεί να ανατρέξω, πόσα 14; 15; χρόνια πίσω για να βρω αντίστοιχες τιμές. Σαν να λέμε προ Covid, προ ελληνικής μνημονιακής λαίλαπας, ακόμη και προ Lehman Brothers. Verehre Ihn, που θα έλεγαν και στα κεντρικά, στη Βόννη.

*Σε υψηλό 14 ετών οι τιμές του αλουμινίου. Περιθώριο ανόδου έως 50% “βλέπει” το team της Euroxx για τη μετοχή της Mytilineos. Τιμή-στόχος τα 23,8 (από 19,5 ευρώ). Στα 15,30 ευρώ χθες η μετοχή.

*Υποχωρεί η τιμή του φ/α Dutch TTF Gas στα 78/Mwh από τα 83. εδώ…theice.com Σε υψηλά 2009 η τιμή του αλουμινίου κ.λ.π είπαμε, πως με την άνοδο των επιτοκίων και τα σχετικά “πληθωριστικά” θα “βγει” χρήμα από τα techs για να “μπει” σε value stocks, μέταλλα, πρώτες ύλες, τροφές, σπάνιες γαίες…

*Θα μείνω στα ενεργειακά, καθώς βλέπω hard rock καταστάσεις για το 2022 (μπορεί και το 2023). Από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Mytilineos προκύπτει πως τα margin στην ενέργεια ήταν πολύ καλά. Ενδεικτικά για την Protergia ήταν στο 26%, να υποθέσω ανάλογα θα είναι για ΗΡΩΝ, ElpEdison και ακόμη 2-3 ισχυρούς ιδιώτες. Να το πάω και στη ΔΕΗ, καθώς δεν μου γεμίζει το μάτι η στοχευμένη υποτίμηση με σημαντικές απώλειες Δευτέρα-Τρίτη. Από τη μία “βαραίνει” αρνητικά η άνοδος της τιμής του φ/α, οι ρύποι κ.α., από την άλλη όμως η εισηγμένη βγάζει κέρδη από την χονδρική (πάνω από 200/MWh) με εντυπωσιακά ποσοστά απόδοσης από τα υδροηλεκτρικά. Οι 2-3 που μου τα αναλύουν έχουν PhD στο LME και την LEBA (the London Energy Broker’s Association). leba.uk.org

*Πολλές οι συναλλαγές με πακέτα τη Δευτέρα, λιγότερες χθες Τρίτη. Οι παλαιότεροι, της Σοφοκλέους, έλεγαν πως volatility, otc συναλλαγές και “πακέτα” -συνήθως- σηματοδοτούν αλλαγή τάσης.

*EKT: Προς εγχώριο banking, μεταρρυθμιστείτε για το investment grade.

*Σήμερα το βράδυ οι ανακοινώσεις της MSCI για την 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Λέτε να έχουμε “ελληνικό ενδιαφέρον”;

*Στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Για να δούμε, θα δώσουν κατεύθυνση στην Wall Street.   

*Κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πανδημία, η οποία είχε να συμβεί σε ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Όμως δεν ήταν η μόνη κυβέρνηση που είχε να διαχειριστεί αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Το ίδιο συνέβη σε όλο τον κόσμο. Οι προϋπολογισμοί χαλάρωσαν, τα χρέη αυξήθηκαν –και μάλιστα με πρωτόγνωρα χαμηλά επιτόκια- και έτσι δόθηκε η δυνατότητα να δοθεί πακτωλός χρημάτων. Εξαιτίας αυτής της ελευθερίας και των διαθέσιμων πόρων, καλύφθηκαν και άλλες δαπάνες που απαιτήθηκαν για να αντιμετωπιστούν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές ή ακόμη και οι ασύλληπτες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα.Και κάπως έτσι φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2022. Με την κυβερνητική θητεία να μπαίνει πρακτικά στην τελευταία φάση –πολλοί υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογικό δωδεκάμηνο- τα προβλήματα είναι ακόμη εδώ και οι λύσεις δεν είναι πλέον ούτε προφανείς, ούτε αυτονόητες. Δημοσιονομικός χώρος για να χρηματοδοτήσει μειώσεις ειδικών φόρων ή άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις δεν υπάρχει. Διότι για να υπάρξει πρέπει να αυξηθεί το δημόσιο χρέος, να διευρυνθούν τα πρωτογενή ελλείμματα και να μεγαλώσει η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να επιτευχθεί του χρόνου. Επίσης, οι αγορές μόνο με καλό μάτι δεν θα δουν την κυβέρνηση να υποχωρεί στις πιέσεις για ακόμη περισσότερες παροχές τη στιγμή μάλιστα που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα. Ήδη, η ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ «φουσκώνει» το πρωτογενές έλλειμμα σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Αν υπάρξει συνέχεια σε μη προγραμματισμένα μέτρα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, θα είναι αρκετοί αυτοί που θα προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει και άλλες υποχωρήσεις ενόψει εκλογών.

*Από την άλλη, η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια που προκαλεί στο εσωτερικό η ακρίβεια. Και αν την επόμενη εβδομάδα ανακοινωθεί πληθωρισμός άνω του 6%, η διαχείριση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Και ύστερα υπάρχει και ο κίνδυνος της αύξησης των επιτοκίων. Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι δανεισμένα με κυμαινόμενο επιτόκιο; Πώς θα εξηγηθεί σε αυτά τα νοικοκυριά ότι κάθε φορά που θα ανακοινώνει αύξηση επιτοκίου η Κριστίν Λαγκάρντ, ο δικός τους μηνιαίος προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται και με 10-20 ευρώ τον μήνα; Εύκολες πολιτικές αποφάσεις σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τη συνετή οικονομική πολιτική που ζητούν οι αγορές ενόψει και των διαβουλεύσεων για το νέο σύμφωνο σταθερότητας, αλλά και των εξετάσεων για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ή αν θα διολισθήσει σε μέτρα που θα οδηγήσουν τον προϋπολογισμό στο να εκτροχιαστεί υπό το βάρος των πιέσεων και των δημοσκοπικών ευρημάτων.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask