*Μεταβλητότητα στα ύψη χθες βράδυ στην Wall Street. Οικονομικά αποτελέσματα 2021, πολιτική Fed στο προσκήνιο. Αλλά και η δήλωση Biden για αποστολή 2.000+1.000 στρατιωτών σε Γερμανία-Πολωνία και Ρουμανία αντίστοιχα. “Θα είμαστε εκεί…”, διαβεβαιώνει η Georgieva (IMF) απευθυνόμενη προς τις χώρες, που θα πληγούν εάν… Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος χρηματοδότης του International Monetary Fund.
*“Φωτιές” στο εσωτερικό από το δημοσίευμα της Euroactiv, επικαλούμενο κύκλους (;) της Κομισιόν, που επιθυμούν τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα. Για έμμεση πίεση ή προειδοποίηση προς Μητσοτάκη και εγχώριο πολιτικό σύστημα, μου εκτίμησε την βολή, παράγων-γνώστης του παρασκηνίου στις Βρυξέλλες.
*Buy the dip, συστήνουν JPMC, Goldman Sachs- κλείστε θέσεις, προειδοποιεί η Black Rock. Μεταξύ… Σκύλλας και… Χάρυβδης Fed και Wall Street. Υπάρχουν και οι bull traps, αν και αρχές Φεβρουαρίου οι “αρκούδες” θα έπρεπε να είναι σε χειμερία νάρκη.
*Πληθωρισμό 5,1% για την Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο ανακοίνωσε η Eurostat. Παραμένει υψηλός αλλά σήμερα η Christine Lagarde θα επικαλεστεί επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης (στο 5% τον Δεκέμβριο) για να μην αλλάξει την πολιτική της ΕΚΤ. Πιέζει όμως το Βερολίνο, που ιστορικά “τρομάζει” με υψηλό πληθωρισμό κ.λ.π Πολύ πιθανά η Γαλλίδα να ανακοινώσει μείωση αγορών (κρατικών ομολόγων) στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 3 Μαρτίου.
*Την προσεχή Τετάρτη η 3μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI αλλά μάλλον για την επόμενη (Μαΐου) βλέπω να εντάσσεται στον MSCI Greece η Εθνική, ενδεχομένως και η Mytilineos. Στις 18 Μαρτίου θα έχει προηγηθεί η διπλή βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από Moody’s (Ba3) και DBRS (BB). Κάπου εκεί κοντά θα ξανά βγαίνει ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές.
*Από τη μία επιβαρύνεται από την αύξηση του κόστους κατασκευής, από την άλλη μπορεί να ευνοηθεί από την παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, για μία 2ετία. Ο λόγος για την Lamda Development, που ως developer ακινήτων ευνοείται από την ρύθμιση. Εξισορροπεί (ή και καλύπτει) τα βαρύτερα κόστη. Εν μέρει εξηγεί και το χθεσινό 3,57% στα 7,26 ευρώ για το χαρτί.
*Με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενισχύθηκε 3,15% στα 1,278 ευρώ. Εν μέρει λόγω της πολύ πιθανής αποζημίωσης από την Εθνική ΕΓΑ και αντασφαλιστές. Ωστόσο ο κύριος λόγος σχετίζεται με εξέλιξη που “ψήνεται” από την πλευρά του Henry Holterman. Υπομονή, μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
*Εξαιρετική εταιρεία η ΕΛΤΟΝ, αλλά στο ταμπλό λίγα πράγματα. Μαθαίνω, πως ο βασικός μέτοχος τάχει πάρει (στην κυριολεξία) με τους m/m και εξετάζει αλλαγές. Τα αποτελέσματα 2021 θα δικαιολογούν αποτίμηση αισθητά μεγαλύτερη των 48,11 εκατ.
*Πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα, μαθαίνω πως θ’ ανακοινώσει και η AsCo. Μια χαρά το πηγαίνουν το μαγαζί-γωνία οι Ανδρεάδηδες (Ευστράτιος και Αναστασία). Είδα διορατικό θεσμικό να παίρνει μικρή θέση στο χαρτί, χθες και στα 2,24 ευρώ.
*Η “νέα γενιά” έχει υψηλές βλέψεις για την Intrakat. Επιχειρηματικά και επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Ένα διερευνητικό “τράβηγμα” στα 2,17 (4,83%) έγινε εμφανές, χθες. Λ. Λαζαράκης και Δημ. Στασινόπουλος βάζουν 6,5-7 εκατ., το Orasis άλλα 5,5 εκατ. ενώ μειώνουν θέσεις η πλευρά Κόκκαλη, ο Δημ. Θεοδωρίδης (του Σάββα) και Δημ. Κούτρας.
*Ξανά κυκλοφόρησαν φήμες για πώληση της Volterra. Η αλήθεια είναι πως στα κεντρικά της AVAX δεν… ξετρελαίνονται με τις επιδόσεις της θυγατρικής, από την άλλη είναι κοινό μυστικό πως ο Χρ. Ιωάννου θέλει να ρίξει την core δραστηριότητα στο κατασκευαστικό-παραχωρήσεις.
*Η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο. Ιων Τσάκωνας και Νίκος Αντωνίου βρέθηκαν- μέσω του PJTech στο πλευρό των ομάδων που “έτρεξαν” την Pollfish και την Accusonus. Και μιας ο λόγος, τα εύσημα στο PJTech Catalyst Fund ειδικότερα στους ανθρώπους της Πειραιώς, που είχαν τη διορατικότητα να συγκροτήσουν το fund (από κοινού με το European Investment Fund). Ξεκινώντας από το 2013 οι Pollfish και Accusonus “ανδρώθηκαν” μέσα στη μνημονιακή κρίση, “ωρίμασαν” για να φτάσουν η μεν πρώτη να εξαγοράζεται από την γερμανική Protege, η δε δεύτερη, μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα ανακοινώσει την εξαγορά της από τη Meta Platforms, μητρική της Facebook. Διαδρομή ονειρική, που ωστόσο στη δύσκολη αρχή βρήκε την (υπό) στήριξη ανθρώπων, οι οποίοι, επίσης, έβλεπαν μπροστά, πολύ μπροστά.
*Αυξημένες δαπάνες μισθοδοσίας, συμβούλων και λειτουργικά έξοδα στο… Θεό, εγγράφει η ΕΕΣΥΠ στον (προ)υπολογισμό του 2022. Το θέμα ανέδειξε ο Νίκος Καρούτζος (bankingnews.gr), ενώ και παλαιότερα 1-2 συνάδελφοι είχαν αναδείξει το γεγονός της χρήσης μόνον της αγγλικής γλώσσας σε επίσημες ανακοινώσεις του ΥπέρΤαμείου. Έτσι και τώρα, ενδεικτικά τα στοιχεία Q3 του 2021 είναι μόνον στην Αγγλική! καθώς ο σύνδεσμος για την Ελληνική δεν λειτουργεί. Τόσο πολύ πια…μα τόσο…
*Ποια είναι η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες; Περίπου 850 δις. ευρώ ύστερα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που θα αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ από εδώ και στο εξής; Περίπου 2,2 δις. ευρώ. Άρα, η μέση επιβάρυνση περιορίζεται στο 0,25% και η Ελλάδα παύει να είναι μια από τις χώρες που επιβάλλουν πολύ υψηλή φορολογία στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Επίσης, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου δεν είναι μια κίνηση χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο ξένος επενδυτής, ο συνταξιούχος με το υψηλό εισόδημα που ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα ή το στέλεχος που θα ήθελε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να εργαστεί από εδώ εκμεταλλευόμενος τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα, δυσκολευόταν πολύ να καταλάβει γιατί στην Ελλάδα ο φόρος αυξάνεται όσο αυξάνει και το μέγεθος της επένδυσης. Ανεξάρτητα λοιπόν από τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για την εσωτερική κατανάλωση –οι 8 στους 10 θα πληρώνουν λιγότερα και μόλις οι 6 στους 10 θα επιβαρυνθούν- ο νέος ΕΝΦΙΑ αποκτά και μια ευρύτερη επενδυτική σημασία. Η Ελλάδα, με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες αλλά και με αυτές που δρομολογούνται, θα επιδιώξει να γίνει μια «κανονική» χώρα και στο συγκεκριμένο πεδίο. Ο επενδυτής θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα πληρώνει κάθε χρόνο για την επένδυσή του και ότι ο φόρος δεν θα μεταβάλλεται ανάλογα με το αν θα αγοράσει ή θα πουλήσει άλλο ακίνητο. Επίσης, το γεγονός ότι ο συμπληρωματικός φόρος δεν καταργείται για τα νομικά πρόσωπα, θα λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την «οναμαστικοποίηση» των ιδιοκτησιών καθώς πλέον δεν θα υπάρχει κίνητρο μεταφοράς ακίνητης περιουσίας σε νομικά πρόσωπα. Τι μένει; Να γίνουν πιο γρήγορα βήματα στο μέτωπο της απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις επενδύσεις στα ακίνητα, πεδίο στο οποίο επίσης υστερεί πολύ η Ελλάδα. Η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ και η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εξαγγελία που προγραμματίζεται για μόνιμη απαλλαγή των μεταβιβάσεων ακινήτων από τον ΦΠΑ, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια, οι συναλλαγές επί των ακινήτων μπορούν να πολλαπλασιαστούν.