Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣτα 2 δισεκ. ο λογαριασμός στήριξης για ενεργειακούς λογαριασμούς -Τι έρχεται τον...

Στα 2 δισεκ. ο λογαριασμός στήριξης για ενεργειακούς λογαριασμούς -Τι έρχεται τον Φεβρουάριο;

Με ανάλογα ποσοστά επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά και με πρόθεση να υπάρξει αύξηση στήριξης για κάποιες μικρομεσαίες ενεργοβόρες επιχειρήσεις μπαίνει ο Φεβρουάριος. Έτσι, με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, που αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες μέρες το πλαίσιο των ενεργειακών επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο, το όλο πακέτο θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Τότε είχε ανέλθει στα 395 εκατομμύρια ευρώ.

Κι έτσι  κι από τα 1,7 δις ευρώ που έχουν δεσμευτεί για επιδοτήσεις στο πεντάμηνο Σεπτεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022, τελικά αναμένεται να λογαριασμός να φτάσει τα 2 δις ευρώ για το εξάμηνο. Πηγές τη χρηματοδότησης και πάλι είναι οι  πλειστηριασμοί για τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπων, το ψαλίδισμα του ΕΛΑΠΕ και το Πράσινο Ταμείο που όλα μαζί τροφοδοτούν τον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, από όπου προέρχονται τα χρήματα για τους λογαριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά κάπως «μαζεύτηκε» τον Ιανουάριο. Έφτασε τα 227,30 ευρώ / μεγαβατώρα, δηλαδή πιο κάτω από τα 235 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή για το Δεκέμβριο. Η, δε, επιδότηση για τον Ιανουάριο ήταν στα 42 ευρώ/ MWh. Βέβαια οι τιμές σε σύγκριση με άλλες χώρες του βορρά είναι ψηλά.

Όσον αφορά στο πλαίσιο επιδοτήσεων στους καταναλωτές φυσικού αερίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το αν και πώς θα γίνει η παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το συνολικό ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο, από το Κράτος και τη ΔΕΠΑ ήταν 40 ευρώ ανά θερμική MWh, με τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όμως, στα 114 ευρώ.

Εν αναμονή επιδοτήσεων πολλά νοικοκυριά

Πάντως πολλά είναι εκείνα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν έχουν δει ακόμη τις επιδοτήσεις να περνούν στους λογαριασμούς τους, ειδικά σε ό,τι έχει να  κάνει με το φυσικό αέριο. Βέβαια σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται από τους παρόχους, σταδιακά περνούν οι εκκαθαρίσεις στη λιανική, καθώς όπως τονίζεται ανάλογη είναι και η ροή των χρημάτων από το κρατικό ταμείο και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει περάσει έκπτωση 20% στις προμήθειές τους.

Ουσιαστικά, πολλαπλές είναι οι ταχύτητες στην μετακύλιση των εκπτώσεων στη λιανική. Πολλές εταιρίες τις περνούν προκαταβολικά στους μηνιαίους λογαριασμούς, άλλες με μια συγκεκριμένη «δοσολογία», που δεν πλήττει τη ρευστότητά τους, αφήνοντας εκκρεμότητες για τους επόμενους μήνες κι άλλες με την είσπραξη των σχετικών ποσών. Με βάση, δε, πληροφορίες, από  την αγορά,  στα τέλη Δεκεμβρίου τα ποσά των εκπτώσεων για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας πέρασαν στις εταιρίες – παρόχους κι έτσι τώρα αναμένεται να γίνουν στη λιανική οι εκκαθαρίσεις για το «μόνους» αυτό, από όσες εταιρίες δεν το έπραξαν προκαταβολικά. Επίσης για το Δεκέμβριο αναμένονται να γίνουν το επόμενο διάστημα οι σχετικές εκπτωτικές “ενέσεις” προς την αγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και το κράτος.

ΜμΕ

Πάντως ειδικά οι ενεργοβόρες ΜμΕ είναι στο κόκκινο με τα ενεργειακά τους κόστη να έχουν τριπλασιαστεί. Μάλιστα όπως ανέφερε χτες, κατά την διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της Τριμηνιαίας  Έκθεσης «Η Ελληνική Οικονομία, 4ο/2021», ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, οι μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό ζήτημα ανταγωνιστικότητας καθώς σε αντίθεση με τις μεγάλες, που κι αυτές βέβαια επιβαρύνονται σημαντικά, δεν έχουν τη δυνατότητα διμερών συμφωνιών με παρόχους που «κλειδώνουν» σταθερά τιμολόγια για ένα ή δυο χρόνια, σε  σχετικά πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τις τρέχουσες.

Ήδη, πάντως, από χθες το βράδυ, ο Κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι να ανεβάσει τον πήχη της επιδότησης στο 75%, σε μια ομάδα επιχειρήσεων με ενεργοβόρο χαρακτήρα. Όπως μάλιστα, είπε, η  έγκριση του σχεδίου, όπως και τα κριτήρια, που θα εφαρμοστούν, είναι υπό συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ