don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο “μαύρος” Γενάρης, σηματωρός οι τράπεζες, Εθνική-Alpha-μάχη γοήτρου, Κέρβερος ενόψει, στο μικροσκόπιο του Ριάντ, ο “φρεσκούλης”, οι… αεροπληρότητες και η ομάδα Καρυτινού “χτυπάει” ψηλά

*Θ’ αρχίσω από τα ουσιαστικά: 7.562 απώλειες συνανθρώπων μας, λόγω Covid-19, σ’ ένα 3μηνο. Ιανουάριος, ο χειρότερος μήνας- με μαύρο ρεκόρ- από την αρχή της πανδημίας. Σχεδόν 4 θάνατοι ανά ώρα. Δεν το λες και αποτελεσματικότερη διαχείριση.

*Στα λιγότερο ουσιώδη: Στις 936,77 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απόδοση 4,86% τον Ιανουάριο. Οπερ, σε όρους χρηματιστηριακής αξίας 3,2 δισ. ευρώ επιπλέον, στην κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων. Κλάδος-σηματωρός ο τραπεζικός, με οδηγό την Εθνική. Την προσεχή Τετάρτη οι ανακοινώσεις για την 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, θυμίζοντας ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου. Με 19,03% “έτρεξε” η μετοχή της Εθνικής τον Ιανουάριο. Αποτίμηση στα 3,19 δισ. εάν τα κρατήσει για το επόμενο διάστημα μέχρι MSCI Greece Standard την “βλέπουν” οι αναλυτές.

*Σκληρή “μάχη” και γοήτρου: Εθνική αποτίμηση στα 3,19 δισ. vs Alpha Bank στα 3,12 δισ. Με μικρό προβάδισμα η ομάδα Μυλωνά vs Ψάλτη.

*Για την ομάδα Τσαμάζ, μην σας κουράζω: το “χαρτί” προς τα 18 και η αποτίμηση του Οργανισμού πάνω από τα 8 δισ.

*Με προβάδισμα το Cerberus, για την απόκτηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (κυπριακής αγοράς) που έχει βγάλει προς πώληση η Alpha Bank (project Sky).

*Mου είπε συνάδελφος, ο οποίος γνωρίζει τα του (πολιτικού) παρασκηνίου, να συγκρατήσω το όνομα του Κώστα Φραγκογιάννη. Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας (του Υπ.Εξ) ο έχων τον πρώτο λόγο όσον αφορά στις επαφές με το Ριάντ, για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην ιδιωτικοποίηση της Εθνικής (μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 10% και λιγότερο).

*Δεν το πίστευα, ποιον μεγαλόσχημο παράγοντα αποκαλούν “φρεσκούλη”…βρε τι μαθαίνει κάποιος όταν γευματίζει στην “Κρήτη” (της πλατείας Κάνιγγος).

*Αυξημένες πληρότητες και προκρατήσεις ανακοινώνει η easyJet, πρώτη κρησάρα για τις εταιρείες του κλάδου το δεύτερο 15νθήμερο Απριλίου (Πάσχα Καθολικών-Ορθοδόξων). Εάν διαφανεί, πως “ανοίγει” η τουριστική αγορά θα δικαιολογούνται υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Αυτό το σενάριο “παίζουν” συγκεκριμένα funds, που εδώ και μέρες τοποθετούνται στη μετοχή της Aegean.

*Δεν δίνουν- μέχρι τώρα- οι δανειστές το ο.κ στην Αθήνα για το fit & proper των μελών του δ.σ του ΤΧΣ. Πλέον τα περιθώρια στενεύουν και η κυβέρνηση θα ήθελε να “τρέξει” το story της απο-επένδυσης του Ταμείου από το μ.κ της Εθνικής. Δύο τινά μπορεί να συμβούν: ή δίνεται λύση, με την αξιολόγηση (στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας) ή παίρνει το θέμα πάνω του ο πρωθυπουργός. Δίκην πολιτικής λύσης προς άρση του αδιεξόδου. Πληροφορίες για το ποιο ενδεχόμενο έχει τις περισσότερες πιθανότητες δεν γνωρίζω. Το ψάχνω (όπως και άλλοι…).

*Μία λεπτομέρεια, που μπορεί και να μην έχει σημασία: έπρεπε να φθάσει στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου για να “γράψει” 2 σερί πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της Autohellas. Τελευταία φορά, που είχα μετρήσει αρνητικό σερί για το χαρτί ήταν τον Αύγουστο του 2021, με 3 συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις. Εάν όμως έχει; (σημασία), ανατρέξτε στο διάγραμμα Αυγούστου (2021) και θα καταλάβετε.

*Κάτι πάει να κινηθεί στην Lamda Development, εάν αρχίσουν να εισπράττονται οι προκαταβολές για τα 27 οικόπεδα στο Ελληνικό (για την ανέγερση βιλών) συν την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Brooke Lane (για τον Πύργο μικτής χρήσης). Ωστόσο το σχήμα δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 7 με 7,20 ευρώ, εύλογες οι νέες… μουρμούρες που φτάνουν στα αυτιά μου. Επίσης, φτάνουν πληροφορίες για την ελεγκτική εταιρεία, που υπογράφει στο paper για την Lamda Malls (για το Mall, που…εξαιρέθηκε).

*Για να πληρώσει ένα 5% (yield) η Prodea στην Dimand για την εξαγορά του (υπό κατασκευή) κτηρίου, όπου θα στεγασθεί η Kaizen Gaming το πιθανότερο να “βλέπει” μία overall απόδοση διψήφια (12% ;). Ενδιαφέρον, το ότι η ομάδα του Αριστοτέλη Καρυτινού “χτυπάει” ψηλά (ακριβά) διάφορα assets, λ.χ. το Ilida Business Center. Δεδομένου ότι ο διευθύνων σύμβουλος (και β’ αντιπρόεδρος) είναι tough παίκτης, η δε Castle Lake δεν συνηθίζει να πετά τα λεφτά της, οι κινήσεις της εισηγμένης είναι στο monitoring άλλων επιχειρηματιών, μετόχων του ευρύτερου κλάδου. Θυμίζω και την πρόσφατη εξαγορά του Porto Paros από την MVH (το κοινό σχήμα της εισηγμένης και του Γ. Παπαλέκα. Όπως και την αγορά οικοπέδων της Yalco, στα Οινόφυτα.  Άλλωστε το Prodea, προέρχεται από το Property & Idea. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask