Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΔΕΔΔΗΕ: Επενδύσεις, προσλήψεις και οι «έξυπνοι» μετρητές για την επόμενη μέρα

ΔΕΔΔΗΕ: Επενδύσεις, προσλήψεις και οι «έξυπνοι» μετρητές για την επόμενη μέρα

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να θωρακιστεί το σύστημα μεταφοράς ενέργειας και να αποτραπούν φαινόμενα βλαβών αλλά και να γίνουν πιο εύκολες οι αποζημιώσεις περιέγραψε από βήματος Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής.

«Έχουμε προκηρύξει προσλήψεις 764 ατόμων το 2021 και επιπλέον 370 θέσεις θα προκηρυχθούν το 1ο τρίμηνο του 2022. Έχουμε προχωρήσει σε έργα υπογειώσεων του εναέριου δικτύου. Να αναφέρω επίσης, σε ότι αφορά τις υπογειώσεις, ότι μέχρι το 2021 ξεκίνησαν. Δεν είναι ευσεβής πόθος. Ξεκίνησαν 70 έργα, προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για υπογείωση 200 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου. Πολλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη είναι έργα στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά με προϋπολογισμό 16,5 εκατομμυρίων ευρώ και 120 χιλιομέτρων» σημείωσε ο κ. Σκρέκας και τόνισε:

«Το 2022 έχει προγραμματιστεί να επενδυθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για την υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου και το 2023, 150 εκατομμύρια για την υπογείωση 1.500 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου» τόνισε αποδίδοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Να σας πω ένα παράδειγμα, για το σε ποια κατάσταση βρισκόταν ο ΔΕΔΔΗΕ όταν τον παραλάβαμε. Δεν είχε στύλους. Το 2018 ο ΔΕΔΔΗΕ αγόρασε 18.700 στύλους. Το 2020, 75.300 στύλους και το 2021 89.600. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι επενδύσεις σε ότι αφορά την αντικατάσταση του εναέριου δικτύου, στον εκσυγχρονισμό του, στις νέες διασυνδέσεις που γίνονται, στην αναβάθμισή του» είπε ο ΥΠΕΝ.

Το επενδυτικό πλάνο

Να σημειωθεί ότι ο επενδυτικός σχεδιασμός του Διαχειριστή προβλέπει επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση δικτύων έκτασης 1.000 χλμ. το 2022 και 1.500 χλμ. το 2023, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνολικά οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το 2030 θα ανέλθουν σε 5,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις αυτές θα στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση επιταχύνοντας τη διείσδυση των ΑΠΕ. Όπως είπε, τον Δεκέμρβιο στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, το 2020 τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019 οι συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο, σε 1.619 στο 11μηνο, από 609 το 2019 και 1.072 το 2020.

Σημείωσε ότι την επόμενη τετραετία οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση του δικτύου ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ. Στη νέα εποχή των έξυπνων δικτύων οι καταναλωτές αναλαμβάνουν πιο ενεργητικό ρόλο, καθώς θα μπορούν να παρέχουν στο δίκτυο ενέργεια από ΑΠΕ αλλά και υπηρεσίες ευελιξίας μέσω των σχημάτων demand response, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν για την αναβάθμιση των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας θα ανέλθουν σε 5,5 δισ. ευρώ ως το 2030.

«Το 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την περίοδο 2020-2028 και δημιουργήθηκε ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο 4+4 ετών», είπε.

Σχετικά με τις επενδύσεις ανέφερε ότι από 210 εκατ. ευρώ το 2021 σταδιακά θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. έως το 2028.

Αρμοδιότητες

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας στη Βουλή το περασμένο Σάββατο αναφέρθηκε στο θέμα των αρμοδιοτήτων. «Με νομοθετική ρύθμιση έχουμε βάλει τέλος στο αλαλούμ το οποίο υπήρχε για την κλάδευση, για το ποιος έχει δηλαδή την αρμοδιότητα της κλάδευσης των δέντρων. Περάσαμε παραμονές Χριστουγέννων νομοθετική διάταξη που δίνουμε τη δυνατότητα στο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε βαθιά κλάδευση σε επικίνδυνους ιστάμενους κορμούς εκατέρωθεν του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μόνο με γνωστοποίηση 15 ημερών στη δασική υπηρεσία, στο οικείο δασαρχείο.

Είδαμε για παράδειγμα ότι στη βόρεια Αττική όπου είχε γίνει βαθιά κλάδευση το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σχεδόν μηδενικά προβλήματα, ενώ πέρσι εκεί είχε εντοπιστεί ο κύριος όγκος των προβλημάτων.»

Έξυπνοι μετρητές

«Και βέβαια θα πρέπει να πω ότι έχουμε προχωρήσει σε διαγωνισμό προμήθειας 7,7 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, ώστε να μπορούμε να διαπιστώνουμε τελικά ποιος έχει ηλεκτρικό ρεύμα και ποιος δεν έχει» σημείωσε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε:

«Αυτή τη στιγμή για να διαπιστώσει κάποιος, εάν ένα σπίτι ηλεκτροδοτείται πρέπει να το επισκεφτεί. Το 2022. Αυτά παραλάβαμε μετά από 5 χρόνια που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση. Και αυτά προσπαθούμε να διορθώσουμε πολύ γρήγορα.»

Οι «ορφανοί» μετρητές

Χαρακτηριστικό της δουλειάς που πρέπει να γίνει στο μέτωπο του εκσυγχρονισμού του δικτύου είναι ότι δυο εκατομμύρια μετρητές από τα περίπου επτά εκατομμύρια που υπάρχουν είναι άγνωστου ιδιοκτήτη, δηλαδή  δεν αντιστοιχούν σε κάποιο ενεργό ΑΦΜ. Αυτό είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ, Δαγούμας στην τελευταία συνέντευξη προς τα ΜΜΕ αποτυπώνοντας μια όψη μόνο της κατάστασης στην αγορά ενέργειας που καλείται εκ θέσεως να ρυθμίσει και να εποπτεύσει η Αρχή. Κι αυτό την ώρα που είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες ια διαδικασία παροχής επιδομάτων στην ηλεκτρική ενέργεια από την κυβέρνηση. 

Τούτου δοθέντος ο κ. Δαγούμας είπε χθε ότι έχουν ήδη υπάρξει κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μη τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου πελατών που θα διευκόλυνε και τις επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Από την πλευρά της όπως τόνισε η ΡΑΕ έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τους προμηθευτές για κάθε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της επιδότησης του ΤΕΜ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ