don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο Jamie ζήτησε σταθερότητα, λιγότερο ΤΧΣ στην Εθνική, follow the money στο Ουκρανικό, Κυρηνάλιο και 10ετή, η μπάλα στον Σωκράτη, ο οικογενειακός φίλος της στήλης και το κύριο μενού της Κεφαλαιαγοράς

*Κρίμα, δεν πέταξαν τα Rafale σήμερα (σ.σ χθες Κυριακή), πάνω από τα Ίμια. Για τα πολιτικά ενημερώνομαι από τον Νίκο (Ελευθερόγλου) “γραφίδα” της Rive Droite και συχνά-πυκνά συμφωνώ. Ωστόσο, για τη μη πτήση των Rafale, “αρμόδιος” είναι ο νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Θα πάω στα πολιτικά, που αφορούν και στην αγορά δια της πλαγίας. Διάβασα την συνέντευξη του Jamie Dimon στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (αδιαμφισβήτητη επιτυχία της εφημερίδας), αρκετά τα ενδιαφέροντα. Ωστόσο, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πανίσχυρος τραπεζίτης-εκτός όλων των άλλων- έλαβε διαβεβαιώσεις ως προς τις προθέσεις του Πρωθυπουργού και για θέματα λ.χ. εκλογών. Προφανώς και ΔΕΝ γίνεται κοτζάμ Jamie Dimon να έχεις βγει μία εβδομάδα πριν και να έχεις προβλέψει το investment grade σε ορίζοντα τέλους 2022-αρχών 2023 και η κυβέρνηση να εξετάζει αιφνιδιασμούς στο ενδιάμεσο. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ. Προφανώς και 3-4 μεγάλα deals, θα φέρουν την σφραγίδα της JPMC, επιμένω ότι η μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ (από το 40% στο 10% του μ.κ) στην Εθνική θα “τρέξει” με τον Στέλιο Παπαδόπουλο. Ο ισχυρός άνδρας της JPMC είδε τους 3 από τους 4 ceo των συστημικών, δεν είδε τον Παύλο Μυλωνά (δεν χρειαζόταν, οι business έχουν δρομολογηθεί), ωστόσο είδε- και κατ’ ιδίαν- τον Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank. Ωστόσο, οι σχέσεις με την Alpha Bank, γνωστό είναι πως κρατούν από την εποχή του αείμνηστου Γιάννη Κωστόπουλου. Ενδιαφέρον τι θα μπορούσε να συνεξετάζουν για την τράπεζα, θα το ψάξω.

*Για τις συναντήσεις στο πλαίσιο του δείπνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης θα σας παραπέμψω στο ρεπορτάζ του συναδέλφου (στο radar.gr) για τα τυπικά του “δείπνου των 22”. Κατ’ αρχήν στο δείπνο, δεν παρέστη ο Μιχάλης, αλλά ο Ιωάννης Στασινόπουλος, να διορθώσω μία μικροανακρίβεια που είδα κάπου. Με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση, με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο συζητήθηκε και το θέμα της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ US στις ΗΠΑ, ενώ με τον Ευτύχη Βασιλάκη το περυσινό deal της JPMC με την Autohellas για την τιτλοποίηση των 120 εκατ.

*Στα επίσης σημαντικά: οποία παραδοχή της ολοένα σμίκρυνσης της Ευρώπης, δια στόματος Sigmar Gabriel. Ο ex ΥπΕξ της Γερμανίας και ex επικεφαλής του SPD ομολόγησε το τοις πάσι γνωστό “…η Ευρώπη, δεν παίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας…”. Κατά το follow the money, ακολουθώ την λογική του ποιος ωφελείται από την κρίση. Οι ΗΠΑ ζορίζουν τη Μόσχα τόσο-όσο, η Μόσχα διεκδικεί αυτόνομο ρόλο και απευθύνεται απ’ ευθείας στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο στριμωγμένο και στο θέμα του NordStream II, ευνοημένες οι ΗΠΑ με τα φορτία LNG που στέλνουν στην Ευρώπη, ευνοημένη και η Ρωσία από τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο/φυσικό αέριο (σε σκληρό νόμισμα/$). Ενδιαφέρουσα η ανάλυση του Βασίλη (Φούσκα) στο slpress.gr, του Σταύρου (Λυγερού).

*Μας αφορούν όλα αυτά; μα προφανώς. Όπως και το ότι Σάββατο βράδυ βγήκε “λευκός καπνός” στο palazzo del Quirinale, με την επανεκλογή του Sergio Mattarella, “…μία εκκρεμότητα, για την Christine Lagarde, λιγότερη εν όψει της συνεδρίασης της ECB Τετάρτη-Πέμπτη…” μου εκμυστηρεύτηκε συνεργάτης της Γαλλίδας, πρωί της Κυριακής μάλιστα. Τόση έγνοια, φαίνεται πως είχαν στην Φρανκφούρτη για το πως θα ξημέρωνε στην Ρώμη. Αλληλένδετα όλα, δείτε λ.χ. την απόδοση των 10ετών από Πορτογαλία μέχρι Ελλάδα, σήμερα πρωί.

*Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, περνά μέσα από την ιδιωτικοποίηση Εθνικής-Πειραιώς, δηλαδή τη δραστική μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ. Schroeders, Fidelity, BlackRock, Amundi, Pimco, ODey, etc έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Πέραν των αμερικανικών BIG5.

*Στα του Σωκράτη (ένας είναι…) ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην αμκ της Intrakat. O.K αλλά την έχω την ένσταση μου: Στην αμκ ΔΕΝ συμμετέχουν μερικώς οι Δημήτρης Κούτρας, Πέτρος Σουρέτης και Δημήτρης Θεοδωρίδης. Θα περίμενα να τα “μαζέψει” η Intrakat όλα αυτά τα υπόλοιπα, ταμείο… τράπεζας έχει ο όμιλος. Εάν είχε βγει ο Σωκράτης και πει “τα μαζεύω όλα” το χαρτί θα ήταν στα 3 plus, θα επιβεβαίωνε την 1.000% εμπιστοσύνη και τις προοπτικές. Αφήνω κατά μέρος, που ο Δημήτρης Θεοδωρίδης είναι και ceo της Intradevelopment. Από τον και Αθλητικό Διευθυντή της ΠΑΕ Ολυμπιακός η αγορά περίμενε μια πιο άμεση υποστήριξη στην εταιρεία. Να υποθέσω, πως παίζει το ενδεχόμενο πώλησης της VoiceColour ή κάτι μου διαφεύγει; Εκτός εάν, ΕΑΝ, ο Σωκράτης ετοιμάζει αυτό το κάτι πραγματικά μεγάλο, που μου είχε εκμυστηρευθεί στενός συνεργάτης του. Λίγη υπομονή, την έχω, θα περιμένω. Όπως και τις ενστάσεις μου, θα τις λέω. ο.κ;

*Αθήνα βρέθηκε το Σ.Κ οικογενειακός φίλος, με υψηλή θέση-κλειδί στην Παγκρήτια και μου είπε 2-3 ενδιαφέροντα. Σας τα μεταφέρω, ως έχουν: το deal με την Χανίων είναι σε θερμοκρασίες “Ελπίδας” (καλά δεν σας λέω κάτι άγνωστο…). Αυτή την εβδομάδα, στα κεντρικά της Όθωνος 4 θα έχουν ολονύκτιες συσκέψεις. Ο λόγος; η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για το branch της HSBC στην Ελλάδα. Δεν θα σας κουράσω σήμερα (και μέχρι να’χω κάτι πιο απτό) ει μη μόνον 1-2 λεπτομέρειες. H HSBC Ελλάδος έχει πολύ καλό τμήμα (και χαρτοφυλάκιο) στο shipping (με head of την Κατερίνα Ελευθερίου) ένα ταμείο (καταθέσεις) 1,7 δισ. και άριστες σχέσεις με Greeks του Shipping (με business σε Σιγκαπούρη, Κίνα κ.α.). Μήπως θα “κολλούσε” η απόκτηση της τράπεζας με έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με το σχέδιο του νέου ceo της ΕΧΑΕ για “άνοιγμα” του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε dual listings Ελλήνων της ποντοπόρου (και εισηγμένων στο NYSE);

*Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΧΑΕ, αναμένεται να επικυρωθεί (και τυπικά) ο ορισμός του Γιάννου Κοντόπουλου στην θέση του διευθύνοντος. Περισσότερη σημασία δίνω όμως, στη συνεδρίαση της Κεφαλαιαγοράς καθότι κύριο μενού έχει την υπόθεση της Creta Farms. Το δεύτερο μεγαλύτερο σκάνδαλο, στη νεότερη ιστορία του ΧΑΑ μετά από αυτό της Folli Follie. Για τις υπεξαιρέσεις, εικονικούς δανεισμούς, παραποιημένα λογιστικά στοιχεία, δάνεια με μεσολάβηση του γνωστού Κωνσταντίνου Φρουζή (θυμίζω τα 15 εκατ. από την Ε.Τ.Επ (καλοκαίρι 2016), κακοδιαχείριση κ.λ.π των αδελφών Δομαζάκη κ.λ.π θα συζητηθούν. Όπως και στην περίπτωση της Folli Follie η υπόθεση αφορά-πέραν όλων των άλλων- από ορκωτούς μέχρι συμβούλους χρηματιστηριακών υπηρεσιών. Για να δούμε, γιατί στην περίπτωση των Κουτσολιούτσων, καλό Μάρτιο ολοκληρώνεται το 18μηνο. Με εννοείτε.  

*Και κάτι της τελευταίας στιγμής: οι κρίσεις στις Ε.Δ-ΚΥΣΕΑ (Πέμπτη) δεν “άγγιξαν” την ηγεσία του Π.Ν. Όντως, παρατήρησε παράγοντας του κλάδου, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη ενισχύει το ελαφρύ προβάδισμα που έχει το Παρίσι στο θέμα των κορβετών. Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο σχετίζεται άμεσα με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και την επιβίωσή τους ή όχι. Για να δούμε.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask