Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑEnergean: Μοχλός ανάπτυξης η νέα εντυπωσιακή πλωτή μονάδα επεξεργασίας υδρογονανθράκων

Energean: Μοχλός ανάπτυξης η νέα εντυπωσιακή πλωτή μονάδα επεξεργασίας υδρογονανθράκων

Την πρώτη πλωτή μονάδα με βάση το φυσικό αέριο που θα λειτουργήσει στην Μεσόγειο αναμένεται να εγκαταστήσει η Energean στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, όπου και θα να ξεκινήσει την παραγωγή από το κοίτασμα Karish στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο λόγος για την πλωτή μονάδα επεξεργασίας υδρογονανθράκων Energean Power που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες το μακρύ της ταξίδι από το ναυπηγείο Admiralty της Σιγκαπούρης, δια μέσου του Σουεζ, προς την Αν. Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εξοπλισμού του στη Σιγκαπούρη έχουν εργαστεί ακόμη και πάνω από 1.500 εργαζόμενοι την ημέρα, ενώ το συγκεκριμένο project έχει βραβευθεί τόσο το 2020 όσο και το 2021 για θέματα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος.

Τέλη Μαρτίου ξεκινά

Όπως, δε, τόνισε ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, πριν λίγες μέρες, κατά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Ομίλου, «το FPSO “Energean Power” αναμένεται να είναι έτοιμο για αναχώρηση από τη Σιγκαπούρη στο τέλος αυτού του τριμήνου. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει μια χρονιά γεμάτη από σημαντικά νέα, όπως είναι η έναρξη του νέου προγράμματος γεωτρήσεων στο Ισραήλ στα μέσα Μαρτίου, η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το Καρίς στη διάρκεια του γ’ τριμήνου καθώς και η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο στο δ΄ τρίμηνο. Σε συνδυασμό με τα άλλα προγράμματα ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Ισραήλ, την Ιταλία και την Ελλάδα, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας για ημερήσια παραγωγή στις 200.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ετήσια έσοδα στα 2 δισεκ. δολάρια και EBITDA στα 1,4 δισεκ. δολάρια» τόνισε ο κ. Ρήγας.

Χτες η εταιρία δίνοντας στη δημοσιότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες, έστειλε το μήνυμα για μια υποδομή που θα διαχειρίζεται έως 22 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα και έως 32 χιλ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης έως 800.000 βαρελιών πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα  «Energean Power» αποτελεί μέρος της ύψους 1,7 δισ. δολαρίων ανάπτυξης του κοιτάσματος Karish στην θάλασσα του Ισραήλ.

Αύξηση παραγωγής

Στο μεταξύ σημαντική αύξηση της παραγωγής της εκτιμά η Energean  για το 2022, καθώς αναμένεται από το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες στην επίσημη ενημέρωση του Ιανουαρίου (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η διοίκηση του ομίλου, για φέτος αναμένεται η ημερήσια παραγωγή να διαμορφωθεί μεταξύ 60 και 70 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, έναντι 41 χιλ. το 2021, εκ των οποίων το 72% προήλθε από φυσικό αέριο.

Το  μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της χρονιάς που έφυγε το έδωσε η Αίγυπτος με ημερήσια παραγωγή λίγο πάνω από τις 29 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Περί τις 10 χιλιάδες βαρέλια έδωσε η Ιταλία και κάτι λιγότερο από 1.000 βαρέλια τα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα. Σημειώνεται ότι η παραγωγή από την περιοχή των Βαλκανίων (Πρίνος Καβάλας και Κροατία) το 2021 διαμορφώθηκε στα 1.300 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, στη διάρκεια του 2021, τα έσοδα του ομίλου ήταν της τάξης των 495 εκατ. δολαρίων και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 202,9 εκατ. δολάρια. Επίσης, ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 359,3 εκατ. δολαρίων.

Οι στόχοι

Όπως, δε, τόνισε ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean. «το 2021 ήταν ένα εξαίρετο έτος για την Energean, καθώς επιτύχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το σημαντικότερο από τα project μας που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραλ, προχωρεί» τόνισε και σημείωσε: «Ειδικότερα,  σε σχέση με τον τομέα ESG (Environmental, Social and Governance – Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση) παραμένουμε δεσμευμένοι στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 και εργαζόμαστε για την επιτάχυνση της επίτευξης του στόχου μας για μηδενικό  ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως  το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογούμε τη βιωσιμότητα μιας σειράς από projects στην δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και στην παραγωγή υδρογόνου φιλικού προς το περιβάλλον».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ