Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥπογράφηκε η μεγάλη συμφωνία εξαγοράς του 49% της Viva Wallet από τη...

Υπογράφηκε η μεγάλη συμφωνία εξαγοράς του 49% της Viva Wallet από τη JP Morgan

Ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία της εγχώριας επιχειρηματικότητας «κλείδωσε» τη Δευτέρα το βράδυ, καθώς έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά του 49% της ελληνικών συμφερόντων Viva Wallet από τον παγκόσμιου βεληνεκούς αμερικανικό τραπεζικό όμιλο JP Morgan Chase.

Οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά πηγές κοντά στη συμφωνία ανέφεραν στο Reuters ότι η αξία της Viva Wallet ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια! Η επένδυση της JP Morgan θα ξεπεράσει τα 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κεφαλαίου στη Viva Wallet, η οποία δεν θα μειώσει το πλειοψηφικό μερίδιο των ιδρυτών της, ύψους 51,5%.

Η JP Morgan θα εξαγοράσει τα ποσοστά των Hedosophia (24%), family office της οικογένειας Λάτση (13%) και Deca Investments (10%), ενώ θα εξαγοράζει και τα ομόλογα της EBRD και Tencent, που αφορούν το 1% περίπου.

Ο Χάρης Καρώνης και η ομάδα του διατηρούν τον έλεγχο της εταιρείας με σχεδόν 52%, έχοντας πλέον ως ισχυρό partner έναν οργανισμό με το εκτόπισμα της JP Morgan, εξέλιξη που αλλάζει άρδην όλες τις ισορροπίες αλλά και τις προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, που δεν θα έχει ρόλο παθητικού μετόχου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμφωνία που κλείνει η JP Morgan το 2022, ενώ ο επικεφαλής της Τζέιμι Ντάιμον θα βρεθεί στην Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη όπου θα έχει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών είναι κατακερματισμένο και προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 17 εκατ. έμποροι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για έναν κλάδο με υψηλές προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, κορυφαίο στέλεχος της JP Morgan.

Οι συζητήσεις για την ανωτέρω συμφωνία είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, τον περασμένο Δεκέμβριο φάνηκε ότι «παγώνουν» όμως το πρώτο 20ήμερο του 2022 «έτρεξαν» εκ νέου, ύστερα από δυναμικές πρωτοβουλίες του ιδρυτή και εκ των κύριων μετόχων Χάρη Καρώνη. Ο τελευταίος, έχει ιδρύσει τη Viva Vallet το 2000 μαζί με το Μάκη Αντύπα, ενώ οι δυο τους θα συνεχίσουν στο «τιμόνι» της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρό δέλεαρ για την αμερικανική τράπεζα αποτέλεσαν δύο στοιχεία:

  • Η τεχνολογική υπεροχή της Viva έχοντας αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα πληρωμών παρέχοντας υπηρεσίες σε 23 χώρες στην Ευρώπη και υποστηρίζοντας πληρωμές σε 10 νομίσματα.
  • Η κατοχή τραπεζικής άδειας στην Ελλάδα, καθώς η Viva είχε αποκτήσει την Praxia Bank που διέθετε τραπεζική άδεια με ισχύ για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ