Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSH Safe Bulkers του Π. Χατζηιωάννου θα εκδώσει ομόλογο στο Χ.Α.

H Safe Bulkers του Π. Χατζηιωάννου θα εκδώσει ομόλογο στο Χ.Α.

Φάκελο ώστε να εκδώσει το 3ο ναυτιλιακό ομόλογο στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταθέσει η εισηγμένη από το 2008 στο NYSE της Wall Street ναυτιλιακή εταιρεία Safe Bulkers, που ανήκει στον κυπριακής καταγωγής Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου. Στόχος είναι μια έκδοση μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν πολύ σύντομα.

Θα είναι η τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία που θα εκδώσει ομόλογο στο ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από την Costamare Participations PLC (συμφερόντων οικογένειας Κωνσταντακόπουλου) και την Capital Product Partners (συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη) που έκαναν τις διαδικασίες το 2021, «σηκώνοντας» 100 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Safe Bulkers διαθέτει ένα στόλο 42 φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου ενώ η κεφαλαιοποίησή της στη Wall Street είναι πέριξ των 450 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία του Π. Χατζηιωάννου (φωτό) βρίσκεται σε φάση μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, με στόχο την ανανέωση του στόλου της, καθώς έχει υπό ναυπήγηση εννέα πλοία. Μάλιστα, μέσα στο 2021 προχώρησε στην πώληση εφτά πλοίων, ενώ εξαγόρασε τέσσερα μεταχειρισμένα.

Μέσα στο Δεκέμβριο του 2021 η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση ενός ιαπωνικού bulk carrier τύπου kamsarmax 82.000 τόνων το οποίο σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα θα παραδοθεί στα τέλη του 2023. Πρόκειται για πλοίο κατασκευάζεται στα πρότυπα του δείκτη περιβαλλοντικής απόδοσης (φάση ΙΙΙ) καθώς και με όλους τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από διαθέσιμα της εταιρείας.

Οι εκδόσεις Costamare και Capital Product Partners

Θυμίζουμε πως η Costamare Participations PLC, θυγατρική της εισηγμένης στο NYSE Costamare Shipping Co S.A. εξέδωσε ομόλογο το Μάιο του 2021. Η εταιρεία ζητούσε από τις αγορές 100 εκατ. ευρώ, όμως οι προσφορές ανήλθαν στα 655 εκατ. ευρώ, επιτεύχθηκε δηλαδή υπερκάλυψη 6,7 φορές. Συνάμα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο σημείο του εύρους διακύμανσης ήτοι στο 2,70%.

Σ’ ό,τι αφορά την Capital Product Partners, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, εξέδωσε ομόλογο 150 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021. Η εταιρεία ζητούσε 150 εκατ. ευρώ όμως οι προσφορές ανήλθαν στα 801,37 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κατά 5,3 φορές, με πολύ σημαντικό ενδιαφέρον από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Η διαπραγμάτευση του ομολόγου ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου με «CPLPB1» και τιμή έναρξης τα 1.000 ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ