Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιος θα φτιάξει αφήγημα;

Ποιος θα φτιάξει αφήγημα;

Σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, των ειδικών, η πανδημία όπως την ξέραμε θα ανήκει στο παρελθόν. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δεν θα είναι μια πρόβλεψη, που θα κάνει την επιθυμία μας, και τον ευσεβή μας πόθο, σε προβολή κανονικότητας.

Είτε όμως είναι ελπίδα, είτε πραγματικότητα προς υλοποίηση, η αλήθεια είναι ότι η πανδημία και τα όσα αυτή σκέπαζε για περίπου δυο χρόνια, θα φύγουν και θα μείνουν άπαντες αντιμέτωποι με το αφήγημα της επόμενης ημέρας.

Και η επόμενη ημέρα της “κανονικότητας” είναι το εξής ένα: Η οικονομία. Αυτή ανεβάζει και αυτή κατεβάζει κυβερνήσεις. Το στοίχημα και η πρόκληση για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι το πως θα πάρει μπροστά σε φυσιολογικές συνθήκες και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά και στην κοινωνία.

Η αντιπολίτευση από τη μεριά της, βλέπει, ότι το θέμα της πανδημίας ότι ήταν να της δώσει της έδωσε και για αυτό επιστρέφει, στη γνώριμη τακτική της, που δεν είναι άλλο από το…σκληρό ροκ και όπου βγεί.

Δύσκολη άσκηση αλλά θα ποντάρει στη δυσαρέσκεια που δημιουργεί, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, η ακρίβεια, αλλά και η “κούραση” της κυβέρνησης από τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων.

Από την Ανοιξη, το βέβαιο είναι ότι τίποτε δεν θα είναι ίδιο, για αυτό και λέμε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και για πολλούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι και τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) έχουν μεταθέσει τα συνέδριά τους προς εκείνη την περίοδο, σε μια προσπάθεια, να καταθέσουν το αφήγημά τους, πρώτα στο κομματικό ακροατήριο και στη συνέχεια στους πολίτες. Εκτιμώ ότι τα συνέδρια θα σημάνουν και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που αναμένεται να γίνει σε υψηλούς τόνους και με διάθεση μετωπικής σύγκρουσης.

Τώρα εάν ωφελεί κάτι τέτοιο την οικονομία και τη χώρα, έχοντας μπροστά μας την απλή αναλογική, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, γνωρίζοντας, ότι θα είναι μόνη εναντίον όλων, είναι εκείνη που θα πρέπει να σχεδιάσει το αφήγημά της, για την έξοδο από την πανδημική κρίση. Εκείνη είναι που θα κριθεί. Την κυβέρνηση καταψηφίζουν οι πολίτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπερψηφίζουν την εκάστοτε αντιπολίτευση.

Οι επιλογές του αφηγήματός της, θα κρίνουν την πολιτική της επιβίωση. Να μην βαυκαλίζονται όμως. Στο δρόμο προς την έξοδο από την πανδημία και στην πορεία για τις κάλπες κανείς δεν είναι δεδομένος. Ούτε τα όποια συμφέροντα, ούτε οι πολίτες. Οι πιέσεις θα αυξηθούν και η εξίσωση θα έχει πολλούς άγνωστους παράγοντες.

Σίγουρα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν το προβάδισμα, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να γίνει με νέους όρους στο “κοινωνικό συμβόλαιο”.

Ο πρωθυπουργός δεν ανήκει στους πολιτικούς που μπαίνουν στη μάχη με κατεβασμένα τα χέρια. Γνωρίζει την κρισιμότητα των επόμενων μηνών, έχοντας μια αντιπολίτευση που το σπορ του λαικισμού, το κατέχει καλύτερα από τον καθένα.

Τα δύσκολα για τον κ. Μητσοτάκη, δεν είναι τα όσα ζήσαμε στην πανδημία, αλλά από εδώ και πέρα που θα βγούμε στο ξέφωτο…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ