Μια φράση του υπουργού Ενέργειας κατά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης, πέρασε στα… ψιλά. «Θέλουμε και πάλι το φυσικό αέριο να γίνει φθηνότερο καύσιμο από το πετρέλαιο θέρμανσης» τόνισε ο κ. Σκρέκας αντιλαμβανόμενος πόσα προβλήματα και πόση δυσπιστία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα από το πρωτοφανές φαινόμενο το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι αισθητά φθηνότερο από το φυσικό αέριο.
Ποιος θα κάνει αίτηση σύνδεσης για αλλαγή καυστήρα και να πληρώσει για να «φουσκώσει» τον λογαριασμό της θέρμανσης; Και πώς θα συνεχίσουν οι επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων ή πώς θα αξιοποιηθούν οι ήδη δρομολογημένες επεκτάσεις; Είναι μεγάλο το διακύβευμα (πέραν του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς το πετρέλαιο θεωρείται περισσότερο ρυπογόνο καύσιμο από το φυσικό αέριο) και πολλές οι επενδύσεις που έχουν γίνει και κινδυνεύουν να μην αποσβεστούν.
Όσο για την βασική πρόβλεψη του πρώτου ελληνικού κλιματικού νόμου ότι σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να καταργηθούν πλήρως οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης, αυτή τη στιγμή μόνο ως «τιμωρία» φαντάζει σε κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Προκειμένου να μην αλλοιωθεί για μακρύ χρονικό διάστημα η παγιωμένη εικόνα ότι το φυσικό αέριο είναι «και φθηνότερο και πιο πράσινο» σε σχέση με το πετρέλαιο, υιοθετήθηκε και η επιθετική πολιτική επιδοτήσεων υπέρ του φυσικού αερίου. Τα ποσά που ανακοινώθηκαν δεν είναι τυχαία. Υπολογίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αισθάνονται χαμένοι όσοι επένδυσαν ήδη στην αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.
Βέβαια, το τι θα γίνει με την τιμή του φυσικού αερίου, ουδείς το γνωρίζει. Φαίνεται όμως το υπουργείο Ενέργειας είναι αποφασισμένο να κινηθεί επιθετικά προκειμένου μην «τσαλακωθεί» η καλή φήμη του φυσικού αερίου όλων των προηγούμενων ετών.