don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο Elon και το ΚΚ Κίνας, τα…ΜΕΖΖεδάκια, οι μαντεψιές του Ηλία, τι ετοιμάζει ο Φέσσας, καλά νέα για Βασιλάκη-Γερογιάννη με ισχυρές στηρίξεις, κουβεντολόι για τον Αστακό (όχι του Λάνθιμου), τα 90 της Energean και το “πήγαινε-έλα” των Σκανδιναβών

*Σήμερα λέω, να σας ξεκινήσω από τα διεθνή. Από την Wall Street των θαυμάτων και των συνεχόμενων ρεκόρ.

*Θα “πλημμυρίσει” την αγορά της Κίνας με TESLA ο Elon και εκτινάχθηκε η μετοχή. Το 40% της παραγωγής θα το πουλά στην νομενκλατούρα του ΚΚΚ στο Πεκίνο και στους billionaires Κινέζους. Trillionaire εισηγμένη η TSLA, με 1,17 τρισ$ παρά την χθεσινή διόρθωση.

*Από κοντά και η FORD, που θέλει να μπει “σφήνα” στην παραγωγή EV. Οι τελευταίες ανακοινώσεις, πως θα 2πλασιάσει την παραγωγή της στα ηλεκτρικά φορτηγά F150, έστειλε το “χαρτί” με 10% στα 24$.

*Πάρτι έκαναν οι αγοραστές χθες στο Λονδίνο με την Coca Cola/HBC κάτι “ψιλά” έφτασαν μέχρι το ΧΑΑ μας. Στο 3,52% η μετοχή της CCH (ενταγμένη στον FTSE100) στο 4,84% (και τα 31,60 ευρώ) η εισηγμένη στον FTSELarge Cap.

*Για τα MEZZεδάκια, τα λέγαμε χθες πρωί-πρωί. Ο χορός συνεχίστηκε για δεύτερη σερί συνεδρίαση. Στα 0,0684 (6,54%) το ΦΒΜΕΖΖ (της Πειραιώς), στα 0,165 (6,04%) το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (της Eurobank).

*Αρχίζουν και…αχνοβλέπουν προοπτική μερίσματος οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και αναθεωρούν την στάση τους απέναντι στο συστημικό καρέ. Εάν επιτύχει τον στόχο κερδοφορίας για 500-550 εκατ., ο Φωκίων Καραβίας τότε η Eurobank θα μπορούσε να διανείμει 180-190 εκατ. στους μετόχους. Με 33% το Fairfax θα έβαζε στο ταμείο 60 με 63 εκατ. Not Bad, αλλά μιλάμε για Μάρτιο του 2023.

*“Κλείσιμο” πάνω από τις 904 μονάδες για τον ΓΔ και τις 2.175 για τον FTSELarge Cap δίνει ημερήσιο αγοραστικό, σημείωνε στα μέσα της συνεδρίασης ο Ηλίας Ζαχαράκης. Στις 908,08 ο ΓΔ, στις 2.180,98 ο FT και λόγω της αυριανής αργίας (των Φώτων) όλο και κάποιος θεσμικός θα “κλειδώσει” το 2%-4% των πρώτων συνεδριάσεων, για αυτό κρατώ και τα stops στις 898 και 2.168 αντίστοιχα.

*Σε αγορές ιδίων μετοχών προχώρησαν (ή και προχωρούν) Lamda Development, Mytilineos, Space Hellas, Ideal, Profile, Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Alpha Trust Ανδρομέδα, CNLCapital.   

*Τι να λέμε, τι να ετοιμάζει ο Θεόδωρος Φέσσας. Προς ιστορικά υψηλά η Quest, στα 19,10 (1,70%) στα 682,7 εκατ. και στα σκαριά διανομή μερίσματος. Και split επιμένει συνάδελφος γνώστης της μαρκέτας. Εάν φτάσει τα 20 θα την “χωρίσει” στα 2 ή στα 4; εδώ σας θέλω. Πόσο να έφτανε η αποτίμηση, ενός ΙΡΟ για το 40% του μ.κ της Unisystems. Υπολογίστε.

*Μου το έστειλε φίλος της στήλης και σας το μεταφέρω. AEGEAN: Ακολουθεί την άνοδο του Stoxx Europe Total Market Airlines Index και των εισροών σε Ryanair, IAG, Lufthansa, WizzAir, EasyJet, Air France/KLM, Norwegian Air Shuttle, SAS, Finnair, EnterAir… επιπλέον 6 τακτικούς και 7 εποχικούς προορισμούς προσθέτει η AEGEAN, από τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου και σταδιακά… εάν τους βγει… Στα 5,03 ευρώ η μετοχή με άνοδο 2,24% και 26.740 τμχ. Καλά το πηγαίνουν Βασιλάκης-Γερογιάννης, έχοντας την πλήρη στήριξη Λασκαρίδη, Κωνσταντακόπουλου, Ιωάννου, Δαυϊδ.

*Δεν είναι ένα απλό deal η πώληση από την ΕΤΑΔ ακινήτου (108 στρεμμάτων) στην Αστακός Τέρμιναλ. Πειραιώς και Alpha Bank οι μέτοχοι, ευρύτερο το σχέδιο ανάπτυξης στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας, ακούγονται πολλά για επενδυτές από Εμιράτα μέχρι Έλληνες πρώην μεγαλοστελέχη κατασκευαστικών. Για το συγκεκριμένο, ένα γνωρίζω καλά, πως μειονεκτεί ως προς την πρόσβαση, καθώς η περιοχή δεν διαθέτει οδικό δίκτυο. Εκτός και αν στον όλο σχεδιασμό προβλεφθεί σύνδεση με την Ιονία Οδό.

*Πάντως για πολλά… Ελληνικά ακούω και είμαι επιφυλακτικός. Ελληνικό στο Ελληνικό, “μικρό Ελληνικό” στις Γούρνες/Ηρακλείου Κρήτης, “μικρό Ελληνικό” στον Αστακό/Αιτωλοακαρνανίας. Τα 2 πρώτα, ωστόσο είναι on project με Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Reds/ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Για να δούμε, τι και πως θα προχωρήσει.

*Για τον Μυλωνά τάχουμε πει “σκληρό καρύδι” και η Alumil εξαιρετική εταιρεία με γνωστή την διεθνή παρουσία της. Δεν νομίζω, πως θα είναι, για πολύ, στα 70 εκατ. η αποτίμηση της. Με την στήριξη των τραπεζών ο Γιώργος Μυλωνάς το “γυρίζει” το μαγαζί.

*Μια χαρά πηγαίνουν οι σχέσεις του Μαθιού Ρήγα με το banking και τις “αγορές”. Δάνειο από την “Παρευξείνια Τράπεζα” ύψους 90,5 εκατ. εξασφάλισε η Energean. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την υλοποίηση της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του κοιτάσματος “Έψιλον” στον Πρίνο. Ήταν η Energean Israel Financial- κατά 100% θυγατρική της Energean- που το 2021 “σήκωσε” 2,5 δισ$ μέσω ομολογιακού δανείου. Μέσω του ομολογιακού καλύπτεται το σύνολο της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη κοιτασμάτων σε Αίγυπτο και Ισραήλ.   

*Μας βλέπω να μας (ξανά) έρχεται Αθήνα ο Tor Arne Johnsen- επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης του Norwegian Offshore Wind Cluster. Το NOWC ως γνωστόν είχε ενδιαφερθεί για το πρόγραμμα ανάπτυξης πλωτών αιολικών πάρκων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα ο Tor Arne Johnsen να οριστεί υπεύθυνος των επαφών με την ελληνική πλευρά. Ευκαιρίας δοθείσης πέρασε ένα long weekend, επισκέφθηκε την Ακρόπολη σε γενικές (και ειδικές) γραμμές έμεινε κατενθουσιασμένος από την παραμονή του. Είχε και έναν καιρό εκείνο το διάστημα, σκέτο καλοκαίρι. Νορβηγοί, Δανοί θα μας επισκέπτονται όλο και συχνότερα… για τα πλωτά αιολικά συνδυάζοντας και την σχετική περιήγηση στα αξιοθέατα. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask