Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Θ. Δημόπουλος: Μόνο έτσι θα προστατευτούμε από την Όμικρον

Θ. Δημόπουλος: Μόνο έτσι θα προστατευτούμε από την Όμικρον

Στην εξέλιξη της πανδημίας και κατά πόσο θα αποδώσουν τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου αναφέρθηκαν ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Δημόπουλος στάθηκε σε δύο σημαντικές δημοσιεύσεις οι οποίες είναι αισιόδοξες σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον. Η πρώτη δημοσίευση αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και ιδιαίτερα όσοι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση με mRNA εμβόλιο έχουν υψηλά αντισώματα έναντι του στελέχους της Όμικρον. Η δεύτερη δημοσίευση αφορά την ανάλυση δεδομένων από τη Νότια Αφρική σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος, όπου διαπιστώθηκε ότι η ηλικία των ασθενών ήταν μικρότερη, όπως μικρότερη ήταν και η βαρύτητα της νόσου, η προσβολή των πνευμόνων, η νοσηρότητα και η θνητότητα.

«Με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε νομίζω ότι τη τρίτη δόση είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά, όσον αφορά την πιθανότητα νόσησης. Δεν μιλάμε για μόλυνση, αλλά για νόσηση. Υπάρχουν ακόμα δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα, αλλά είναι ανάλογα με εκείνα που ανέφερα», σχολίασε.

«Ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία το lockdown αυτή την περίοδο»

«Και εδώ και στην Ευρώπη βλέπουμε την προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις να καθυστερήσουν με κάποια μέτρα την ταχύτητα επικράτησης της Όμικρον. Αυτό δεν νομίζω να αποφευχθεί. Μπορούμε να επιβραδύνουμε την κατάσταση με στόχο να προετοιμαστεί ή να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ. Επομένως, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο μέτρο που να αποτρέψει πλήρως την επικράτηση του στελέχους Όμικρον», είπε ο κ. Δημόπουλος σχετικά με τα νέα μέτρα που πλήττουν κυρίως την εστίαση.

Τέλος, τόνισε πως ένα lockdown αυτή την περίοδο θα ήταν κάτι επίπονο: «Το θέμα είναι το εξής: ένα γενικευμένο lockdown σε αυτή τη φάση πιστεύω θα ήταν μία διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη. Νομίζω ότι τα στοιχειώδη μέτρα, τα οποία γνωρίζουμε, είναι αυτά που θα φέρουν μία σχετική επιβράδυνση στο ρυθμό επικράτησης της Όμικρον».