Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠεδίον δόξης λαμπρό η ελληνική αγορά ΤΠΕ και το 2022

Πεδίον δόξης λαμπρό η ελληνική αγορά ΤΠΕ και το 2022

Με την ίδια ή και μεγαλύτερη δυναμική θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η εγχώρια αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τις επόμενες χρονιές με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για προστιθέμενη αξία €50 δισ. στην εθνική οικονομία έως το 2024 και για δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι το 2021 η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα €6,548 δισ., καταγράφοντας αύξηση 3,5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αντίστοιχα, το 2022 η αξία της εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα €7,8 δισ. Σύμφωνα δε με την στρατηγική μελέτη, «Digitalisation, no longer a choice, but a necessity», που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, το 2023, η αξία της αγοράς θα φτάσει τα €9,1 δισ.

Αρωγό στην ανοδική αυτή πορεία θα αποτελέσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση της χώρας. Δεδομένου μάλιστα ότι το 2024 το 80% των προαναφερθέντων κονδυλίων ύψους €4,7 δισ. (€2,2 δισ. επιδοτήσεις συν €2,5 δισ. δάνεια – άνευ μόχλευσης), θα έχει απορροφηθεί (σ.σ κατά κύριο λόγο από εγχώριες εταιρείες του κλάδου), η αξία της εγχώριας αγοράς αναμένεται να φτάσει τα €10,1 δισ.

Η πορεία της αγοράς το 2021

Στον επιμέρους καταμερισμό, το έτος που έφυγε η αγορά Πληροφορικής εκτιμάται ότι θα κλείσει στα €2,209 δισ., πετυχαίνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,1% ενώ αυτή των Τηλεπικοινωνιών υπολογίζεται ότι θα διευρυνθεί φέτος κατά 3,6%, διαμορφούμενη στα €4,339 δισ.

Η ανάπτυξη είναι αξιοσημείωτη εν μέσω πανδημίας ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά ΤΠΕ θα κινηθεί φέτος στα €3,648 τρισ., αυξημένη σε αξία κατά 2,3% έναντι του 2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της Πληροφορικής θα διαμορφωθεί σε αξία στο €1,923 τρισ., καταγράφοντας αύξηση κατά 3,6% και αυτός των Τηλεπικοινωνιών στο €1,725 τρισ., αυξημένος κατά 0,8% σε σχέση με το 2020.

Την μερίδα του λέοντος των επενδύσεων, τόσο για φέτος όσο και τις επόμενες χρονιές αναμένεται να συγκεντρώσουν ο Δημόσιος Τομέας και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, δύο κλάδοι που εκτιμάται ότι θα υποστούν τον πλέον ριζικό ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το Χονδρικό & Λιανικό Εμπόριο, η Εκπαίδευση, ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες Υγείας, Εφοδιαστική Αλυσίδα και η Ενέργεια συγκαταλέγονται, επίσης, στους κλάδους που αναμένονται να υποστούν έντονη ψηφιακή διατάραξη και προσελκύουν, επίσης, ενδιαφέρον των εταιριών ΤΠΕ.

Εν αντιθέσει ο Κατασκευαστικός Κλάδος, ο Τομέας Ακινήτων και ο Αγροτικός Τομέας θα υποστούν έναν ηπιότερο ψηφιακό μετασχηματισμό, με τις εταιρίες να εκφράζουν χαμηλότερες προθέσεις να επενδύσουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εν λόγω κλάδων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ