Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈνα Μουντιάλ στη... ζέστη της ερήμου και στις διαμαρτυρίες

Ένα Μουντιάλ στη… ζέστη της ερήμου και στις διαμαρτυρίες

Το Κατάρ είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει μέσα στο 2022 και συγκεκριμένα από τις 21 Νοεμβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου το πρώτο Μουντιάλ που οργανώνεται στη Μέση Ανατολή. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που το Μουντιάλ θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, ώστε να αποφευχθεί η αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού στο Κατάρ.

Υπενθυμίζεται πως το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, πριν από 12 χρόνια, το 2010 κι έκτοτε επιδόθηκε σε έναν «αγώνα δρόμου» για την κατασκευή υπερσύγχρονων σταδίων που θα φιλοξενήσουν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή.

Μια γιορτή που είναι όμως…βαμμένη με αίμα. Σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά το γερμανικό δίκτυο «ZDF» οι θάνατοι εργατών που έχουν προκύψει από το 2010 ανέρχονται σε περίπου 15.000. Το νούμερο είναι απίστευτα μεγάλο, αλλά καθόλου απίθανο αν αναλογιστεί κανείς τι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, μέσα σε ανυπόφορη ζέστη, περνώντας μέχρι και 16 ώρες την ημέρα στα εργοτάξια.

Ωστόσο, η οργανωτική επιτροπή του Κατάρ θέλησε να πάρει θέση και να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή, διαψεύδοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως ο αριθμός των νεκρών που γράφτηκε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

“Όχι” στις 48 ομάδες

Τον Μάρτιο, υπήρξε μια “κόντρα” για τον αριθμό των ομάδων που θα λάμβαναν χώρα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να δηλώνει ότι είναι εφικτή η διεξαγωγή του Μουντιάλ με 48 ομάδες στο Κατάρ, τονίζοντας μάλιστα, ότι σε αυτό το εγχείρημα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και γειτονικές χώρες, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες αποστολές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

«Μετά από διεξοδική διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί τώρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η FIFA.

Ως εκ τούτου, το πλάνο για την τελική φάση Μουντιάλ με 48 ομάδες, μεταφέρεται για τη διοργάνωση του 2026, την οποία έχουν αναλάβει από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό.

32 ομάδες για την κατάκτηση του τροπαίου

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, 211 ομάδες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022. Το Κατάρ έχει πάρει αυτόματα την πρόκριση λόγω του ότι είναι διοργανώτρια χώρα. Συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, στην τελική φάση της διοργάνωσης θα αγωνιστούν 32 ομάδες για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Από αυτές:

• Οι 13 θα ανήκουν στην UEFA (Ευρώπη)

• Οι 5 θα ανήκουν στην Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Αφρική)

•Οι 4.5 θα ανήκουν στην Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Ασία) (δεν συμπεριλαμβάνεται η διοργανώτρια χώρα)

•Οι 4.5 θα ανήκουν στην Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής

•Οι 3.5 θα ανήκουν στην Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής

•Οι 0.5 θα ανήκουν στην Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας.

Οι χώρες που προκρίθηκαν στο Μουντιάλ 2022

-Κατάρ (διοργανώτρια)

-Γερμανία

-Δανία

-Βραζιλία

-Βέλγιο

-Γαλλία

-Κροατία

-Σερβία

-Ισπανία

-Ελβετία

-Αγγλία

-Ολλανδία

-Αργεντινή

Το σύστημα των ευρωπαϊκών μπαράζ

Τι θα ισχύσει όμως στα μπαράζ; Η κλήρωση των πλέι οφ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου στη Ζυρίχη. Εκεί από τις 12 ομάδες θα προκύψουν τρία διαφορετικά μονοπάτια (Final 4) και έξι ζευγάρια που θα οδηγήσουν σε τρεις τελικούς. Οι ομάδες θα δώσουν από έναν νοκ άουτ ημιτελικό (οι ισχυροί στην έδρα τους), οι νικητές των οποίων θα παίξουν στον τελικό για το εισιτήριο. Τα τρία τελευταία εισιτήρια μέσω τριών ξεχωριστών Final 4  θα ξεκαθαρίσουν στους ημιτελικούς που θα γίνουν στις 24 – 25 Μαρτίου και στους τελικούς 28 – 29 Μαρτίου 2022.

Τα ζευγάρια της κλήρωσης και ο δρόμος για τους τελικούς:

Ημιτελικοί play-offs: 24/25 Μαρτίου 2022

1. Σκωτία-Ουκρανία

2. Ουαλία-Αυστρία

3. Ρωσία-Πολωνία

4. Σουηδία-Τσεχία

5. Ιταλία-Β. Μακεδονία

6. Πορτογαλία-Τουρκία

Τελικοί play-offs: 28/29 Μαρτίου 2022

Νικητής 2-Νικητής 1

Νικητής 3-Νικητής 4

Νικητής 6-Νικητής 5

*Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες υπάρχει και άλλη κόντρα διότι πρόθεση της FIFA είναι να γίνεται το Μουντιάλ κάθε 2 χρόνια. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της FIFA να διοργανώνεται το Μουντιάλ πιο τακτικά η UEFA εξέφρασε τις αντιθέσεις της. Στο πλευρό της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών βρίσκεται και η Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής, CONMEBOL η οποία επίσης έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του σχεδίου της Διεθνής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ