don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ακόμη 375 στο Ταμείο, το BB της Fitch, Goldman και Deutsche “ρίχνουν άγκυρα” στην Αθήνα, ο Χάρης Καρώνης με τα 150, “όσα κρύβει το βουνό”, ο Χρήστος Θωμάς στην προθήκη και ο “καπνός” της DG

*Μεθαύριο Τετάρτη “κλείνει” ο ΟΔΔΗΧ το 2021, με την προγραμματισμένη έκδοση εντόκου 6μηνης διάρκειας. Για 375 εκατ., σε μία τυπική μεν διαδικασία, ουσιαστική όμως όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης της χώρας με τις πανίσχυρες αγορές.   

*Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ανοίγει η αυλαία της αξιολόγησης από τους ξένους οίκους. Την αρχή κάνει η Fitch (που βαθμολογεί με ΒΒ και σταθερό) δύο κλίμακες χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας.     

*Και μιας ο λόγος για τις πανίσχυρες αγορές, 2 σπίτια η Goldman Sachs και η Deutsche Bank διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού οίκου έχουν συνεχείς επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την λειτουργία γραφείου στην Αθήνα. Για τον γερμανικό όμιλο, επιστρέφει ο Δημήτρης Σταυρινός, ο οποίος αναλαμβάνει τον τομέα “επενδυτικής τραπεζικής και αγορών” (για Ελλάδα και Κύπρο). Δύο αφίξεις με σημασία, καθώς η ελληνική οικονομία εισέρχεται στην ευθεία για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τέλος του 2022 (για τους πιο αισιόδοξους) -αρχές του 2023 (για τους συντηρητικούς).      

*Για τη μη συμφωνία Viva Wallet και JP Morgan έχετε ενημερωθεί, όπως και για την προσφορά των αμερικανών που ξεπερνούσε το 1,5 δισ. Ο Χάρης Καρώνης ρίχνει στο τραπέζι πρόταση για αμκ, ύψους 150 εκατ. κόντρα στις προθέσεις μελών μειοψηφία του δ.σ. αναμένοντας την κίνηση του Μάκη Αντύπα (δλδ των συνιδρυτών της VW) με την πλευρά Λάτση (ελέγχει το 13%), του Δασκαλόπουλου (το 24% μέσω της Deca), του fund Hedosophia να αναμένεται να “ανοίξουν τα χαρτιά τους”. Θυμίζω το Hedosophia (λονδρέζικο venture capital/private equity fund) είχε καλύψει μία από τις αμκ (ύψους 60 εκατ.) λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες με δικαίωμα ψήφου. Ο Χάρης Καρώνης, εκτιμά πως η Viva Wallet σε δεύτερο-τρίτο χρόνο θα μπορούσε να αξίζει πολλαπλάσια από την προσφορά της JP Morgan (άλλωστε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν θα επένδυε για να βγάλει υπεραξίες 100 και 200 εκατ. ευρώ) και για αυτό φαίνεται, πως ρίχνει το βάρος του προς την περαιτέρω ενδυνάμωση της.   

*Από το “ρεπορτάζ του βουνού” προέκυψε η πληροφορία (που διασταυρώθηκε) πως η VISA στο monitoring της περιλαμβάνει και Ελλάδα. Από κάθε άποψη ενδιαφέρουσες εξελίξεις, το 2022.   

*Διαβάζω (στο radar.gr) πως ο Ανδρέας Γαβριηλίδης (Egon Zehnder) προωθεί τον Christian Thomas, για την θέση του CEO της ΕΧΑΕ. Πρόκειται για τον Κύπριο, Χρήστο Θωμά, ο οποίος προαλείφεται για υψηλόβαθμη θέση στην νευραλγικής σημασίας ΕΧΑΕ και ορισμένοι τον “αγιογραφούν” ως… μέγα αναμορφωτή του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και’ γω ο αφελής, που νόμιζα πως ο σύμβουλος (Egon Zehnder) διενεργούσε διαγωνιστική διαδικασία. Αλήθεια ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις μεθοδεύσεις, που εξυφαίνονται παρασκηνιακά; Ανθρωπος της αγοράς, γνωρίζει πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακριβώς τι χρειάζεται προκειμένου να αναβαθμιστεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ το ελληνικό χρηματιστήριο, η κεφαλαιαγορά. Ας παρέμβει, όσο είναι καιρός γιατί τρίτο σερί έτος απαξίας δεν θα το συγχωρήσουν τα ξένα σπίτια. 

*Θα βγει “καπνός” από την DG Comp, τον Ιανουάριο για την υπόθεση CVC Capital- Εθνικής Ασφαλιστικής. Το lobbying όλων των εμπλεκόμενων (δημιουργούν… 5γωνο) συνεχίστηκε και τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της ΕΕΓΑ από το fund εξαρτώνται άλλα deals. Πρωτίστως στον κλάδο της Υγείας, για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν (όταν προχωρήσει η Πειραιώς) κ.α που μεθοδικά εξυφαίνονται στο παρασκήνιο συμπεριλαμβάνοντας πώληση μονάδων, αγορά διαγνωστικών κέντρων κ.λ.π   Το πιθανότερο, όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της “υγείας” και “ασφαλειών” δεν θα πλήξουν. Και επενδυτικά, χρηματιστηριακά.    

*Η σημερινή και οι επόμενες 4 συνεδριάσεις μένουν για να αποχαιρετήσουμε το 2021. Επενδυτικά η εβδομάδα θα είναι υποτονική, με window dressing σε επί μέρους μετοχές. Η Παρασκευή είναι αργία σε αρκετά κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη, Μιλάνο, Μαδρίτη). Ας το έχετε υπόψη.       

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask