Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο mea culpa Μόσιαλου, ο Φίλης και η Ελλαδική Εκκλησία

Το mea culpa Μόσιαλου, ο Φίλης και η Ελλαδική Εκκλησία

Κανείς δεν πιστεύει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης, ούτε φυσικά και των διωγμών.

Ούτε να αντιγράψουμε τα “μοντέλα” των μουτζαχεντίν και άλλων θρησκειών που κάνουν δολοφονικές επιλογές.

Μακριά από εμάς, τα όσα συνέβησαν με αφορμή τα σκίτσα του Charlie Hedbo, και το …χιούμορ που έκανε για τον Μωάμεθ και στοίχισαν ανθρώπινες.

Εξάλλου η Ελλαδική Εκκλησία, με εξαίρεση κάποιες σκοτεινές σελίδες της, είναι γενικά Εκκλησία ιδιαίτερα ανεκτική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να απαντά όταν πιστεύει ότι πράξεις και συμπεριφορές την προσβάλλουν.

Ο κ. Μόσιαλος είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά στην μάχη κατά της πανδημίας. Με συγκεκριμένες κινήσεις του, ανακοινώσεις του έχει βοηθήσει στην προσπάθεια, να πειστούν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και να πάρουν μέτρα.

Μέσα στην αγωνία του αυτή θέλω να πιστεύω ότι έκανε και την ανάρτηση του συγκεκριμένου σκίτσου. Εξάλλου δεν είναι πρώτη φορά που ανάρτησε σκίτσο για να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Το συγκεκριμένο ήταν απλώς λάθος. Καθώς δεν του δίνει το δικαίωμα να προσβάλλει και μάλιστα τέτοιες ημέρες, την πίστη των χριστιανών. Ήταν λάθος του και όφειλε να ζητήσει συγγνώμη. Το θέμα θα είχε λήξει τόσο απλά, εάν το καταλάβαινε.

Για αυτό και η Εκκλησία ως όφειλε αντέδρασε. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η Ιερά Σύνοδος: « Ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των “θρησκειών” ή των “αλλόθρησκων”, αλλά οριζόντιο γνώρισμα πολλών ανθρώπων, συντηρητικών και προοδευτικών. Είναι επίσης σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για την ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως.

Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, μακροθυμία και προσευχή “υπέρ των μισούντων και αγαπώντων ημάς”».

Από την άλλη ο Νίκος Φίλης θεώρησε ότι έπρεπε να βγει μπροστά και να ρίξει πάλι το ανάθεμα κατά της εκκλησίας, παίζοντάς το υπερασπιστής του Μόσιαλου. Το ίδιο βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ, που το παίζει υπερασπιστής , των δικαιωμάτων όλων των άλλων πλην της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Νίκος Φίλης έγραψε μεταξύ άλλων ότι: “Αντί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να ασχολείται με χιουμοριστικά σκίτσα και να κυνηγάει “αιρετικούς”, ας βρει την έμπνευση και τη δύναμη να ανταποκριθεί στην αποστολή της που είναι η προστασία της ζωής, να έρθει κοντά στην αγωνία εκατομμυρίων πιστών και να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αρχίζοντας από “τα του οίκου της”. Όπως ήδη κάνουν συγκεκριμένοι Μητροπολίτες και άλλοι φωτισμένοι εκκλησιαστικοί παράγοντες.”

Φρόντισε βέβαια να ξεχωρίσει…κάποιους Μητροπολίτες, λησμονώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και με κόστος μάλιστα.

Αλλά βρήκε ευκαιρία να ρίξει για άλλη μια φορά την πέτρα του αναθέματος μια και δεν συγχωρεί ότι έχασε τον Υπουργικό Θώκο εξαιτίας της εκκλησίας. Αλλά πρέπει να ξέρει ότι ο τότε πρωθυπουργός τον έστειλε σπίτι του και καμία Ιεραρχία.

Κατά τα άλλα εξακολουθούμε και λέμε ότι το μήνυμα Μόσιαλου ήταν σωστό, το σκίτσο λάθος. Αντί να πείθει θύμωσε και πρόσβαλλε. Είμαι βέβαιος ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε να κάνει. Κάποια πράγματα λύνονται πάντως πιο απλά. Ούτε με ανακοινώσεις, ούτε με …φαντάσματα του παρελθόντος, που χωρίζουν τους πολίτες. Με ένα τηλεφώνημα. Εδώ ολόκληρος Ανδρέας Παπανδρέου δεν δίστασε να αναφωνήσει το περίφημο mea culpa. Ετσι είναι φίλτατε κ. Μόσιαλε…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ