Την άντληση 12 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2022 θα επιδιώξει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από το ετήσιο στρατηγικό πλάνο χρηματοδότησης που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο ΟΔΔΗΧ φιλοδοξεί να εισπράξει επίσης 4,2 δισ. ευρώ μέσω άλλων πηγών χρηματοδότησης όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και 1,3 δισ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs. Τα έσοδα που προγραμματίζονται από τις αποκρατικοποιήσεις, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 700 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος είναι το χρέος να αυξηθεί κατά μόλις 3 δισ. ευρώ δηλαδή λιγότερο και από ότι έχει αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ από τα 350 στα 355 δισ. ευρώ όπως αναφέρει ο πρόσφατα ψηφισθείς προϋπολογισμός). Για να επιτευχθεί ο στόχος της μικρής αύξησης του χρέους (και της μεγάλης μείωσης ως αναλογία ως προς το ΑΕΠ) θα διατεθούν περί τα 6,6 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Έτσι, θα συλλεγούν συνολικά 24,8 δισ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν τις ακόλουθες ανάγκες:
1.Την αποπληρωμή μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων που λήγουν, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.
2.Την καταβολή των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ύψους 4,7 δισ. ευρώ.
3.Την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του 2022 το οποίο (προς το παρόν) εκτιμάται στα 2,7 δισ. ευρώ)
4.Τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους οι οποίες υπολογίζονται για το 2022 στα 5,2 δισ. ευρώ
5.Ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας (άλλες απαιτήσεις σε μετρητά βαφτίζεται) ύψους 4,3 δισ. ευρώ το οποίο ενδεχομένως να μπορεί να καλύψει και μέρος από τα «απρόβλεπτα» της νέας χρονιάς που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι ουκ ολίγα.