don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η Christine, η δικαίωση του Γιάννη και τα ”παραμύθια με δράκους”, το ρεπορτάζ για την ΑΝΕΚ, Cenergy και Autohellas, στοιχήματα για FTSE Large Cap, το μέρισμα του ΟΤΕ και το παιχνίδι ισχύος για την αποθήκευση LNG (ονόματα και διευθύνσεις)

*Υπάρχει ένας, ο οποίος να στοιχηματίζει πως η ECB δεν θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων; ήταν το θεωρητικό ερώτημα μας, τελευταία. Η Christine Lagarde έκανε το χρέος της ή για να τα λέμε, ως έχουν, τα αυτονόητα. Για “ισχυρό μήνυμα” προς τις αγορές, έκανε λόγο η Γαλλίδα καθώς συνεκτιμά τις διπλές εκλογές στην πατρίδα της (Απρίλιος-Μάϊος 2022), την εύθραυστη κατάσταση στην Ιταλία του προκατόχου και μέντορα της Mario Draghi.

*Δικαιωμένος- για να τα λέμε όλα, και ας στενοχωρούμε συγκεκριμένους… άσπονδους- ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Τόσο για την εν γένει, όσο για την στοχευμένη στάση του. Ας ψάξουν να βρουν άλλους… δράκους όσοι έβλεπαν ψυχρότητα στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Μίλησε η επικεφαλής της ECB και πήραν βαθιά “ανάσα” οι τραπεζικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα. Στις 580,91 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης με άνοδο 2,74%, στο 1,196% το GR10Y με βουτιά της απόδοσης από το 1,235% μόλις λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις της Γαλλίδας.

*Για τις εξελίξεις στο μέτωπο Attica Group- ANEK και πιστωτών (τραπεζών) η στήλη ότι είχε να πει, τα είπε εξ’ αρχής και “στρογγυλέματα”. ΟΚ πάμε για “κούρεμα”, γενναίο haircut, εξορθολογισμό των υποχρεώσεων της κρητικής εταιρείας, εξυγίανση ενός ενοποιημένου ισολογισμού του σχήματος (που θυμίζω είναι Συμμετοχών) και πώληση του σε “επόμενο χρόνο”. Και όχι το 2021, όπως “βιάζονταν” ορισμένοι λες και το Group Attica (SuperFast, HSW, Blue Star e.t.c) θα μπορούσε να δοθεί σε τιμές scrap. Το πολύ απλό να κάνει κάποιος, να ανατρέξει στο εξειδικευμένο steelorbis.com στην ενότητα scrap prices και θα καταλάβει. Και στο fastmarkets.com, τα ίδια θα βρει.  Μην ξεχάσουμε και την… αλφαβήτα, που μάθαμε. Attica Group: στα 234,1 εκατ.- χθεσινή τιμή- η χρηματιστηριακή αξία.

*Αυτή η ιστορία με τον κ. Αυγητίδη που φέρνει στο φως (το insider.gr) τι μέρος του λόγου είναι. Όλα Καλά, εκεί στην Κολοκοτρώνη; Για να το ξανά κοιτάξουν.

*Στα 604,7 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία της Cenergy Holdings, μετά το χθεσινό 4,43% στα 3,18 ευρώ (που είναι και νέο τοπικό υψηλό), στα 444,9 εκατ. η Autohellas, που επίσης έκανε 1,15% στα 9,15 ευρώ(υψηλό 20ετίας).  Τα στοιχήματα σας για το ποια θα ακολουθήσει την Quest στον FTSE Large Cap. Ή ο ευρύτερος όμιλος Viohalco θα εκπροσωπείται και με 3η (Viohalco, Elvalhalcor) ή η Aegean/Autohellas με 2η. Το momentum και οι προϋποθέσεις δείχνουν Στασινόπουλο αλλά αρκετοί ποντάρουν σε Βασιλάκη.

*Άργησαν κάπως, αλλά άρχισαν να ξανά βρίσκουν τον ρυθμό τους. Ο λόγος για τα Πλαστικά Θράκης που παρά τα θεαματικά αποτελέσματα χρηματιστηριακά η μετοχή “αδειάστηκε” χοντρά-κυρίως λόγω ρευστοποιήσεων εγχώριων θεσμικών- διορθώνοντας από τα 8,92 στα 6,55 ευρώ σε διάστημα 2 μηνών. Ενεργοποίηση- καιρός ήταν- του προγράμματος αγοράς μετοχών, από την εταιρεία. Αρχίζει και “λύνεται” και η Ελίνα Σιδερη, σε θέματα ενημέρωσης.

*Και μέρισμα, και έκτακτη καταβολή (ελέω Ρουμανίας) στους μετόχους, επενδυτές. Ο λόγος για τον ΟΤΕ, με την διοίκηση Τσαμάζ να προαναγγέλλει και νέες γενναίες διανομές, για το 2022. Πως να μην ψηφίζουν Μιχάλη Τσαμάζ mit beiden haenden, στα κεντρικά της Deutsche Telekom, στην Βόννη.

*Ονόματα θα παραθέσω και μόνο: Gasterade/FSRU Αλεξανδρούπολης (Ασημίνα-Ελένη Κοπελούζου), Διώρυγα GAS/Motor Oil, FSRU Θεσσαλονίκης/ElpEdison, FSRU Σκαραμαγκά/Dynagas- Γιώργος Προκοπίου, project ΑΡΓΩ (Βόλος) με ExxonMobil-Mediterranean Gas. Νομίζω, πως αρκούν για το power game στο τεραίν της “αποθήκευσης LNG”.      

*Πώς είναι δυνατόν ένα προϊόν μαζικής κατανάλωσης και ουσιαστικά συνδεδεμένο με την επιβίωση των νοικοκυριών ή τη λειτουργία των επιχειρήσεων να κοστίζει 70 ευρώ αλλά να φτάνει να πωλείται προς 330 ευρώ; Και πόσο εύκολο είναι αυτή την ακραία κερδοσκοπία να προσπαθούν μεμονωμένα οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα; Ο λόγος φυσικά για την ηλεκτρική ενέργεια. Και ο προβληματισμός, ανήκει σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, διατυπώνεται δε την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν στις Βρυξέλλες το μείζον (όπως εξελίσσεται) θέμα της ενεργειακής κρίσης. Ποιο είναι λοιπόν το μεγάλο ερώτημα; Θα αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα; «Θα δούμε», είναι η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους το οποίο δεν συντάσσεται με τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι για μια ακόμη φορά η ουσία θα χαθεί στις «κόντρες» Βόρειων και Νότιων. Ο λόγος; Διότι, όπως αποτυπώθηκε και στον χάρτη με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πανευρωπαϊκά, πλέον το θέμα δεν καίει μόνο όσους βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου αλλά συνολικά τους πάντες. Ίσως λοιπόν οι ακραίες διαστάσεις που λαμβάνει το κερδοσκοπικό παιχνίδι στην ενέργεια –με την τιμή του φυσικού αερίου στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα και την τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος να φτάνει στα 330 ευρώ- να βγάλει και κάτι θετικό: την κινητοποίηση της Ευρώπης για να επιστρέψουν οι τιμές σε πιο λογικά επίπεδα το συντομότερο δυνατό. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει ούτε μέσα στον Δεκέμβριο, πιθανώς και ούτε μέσα στον χειμώνα. Ως τότε, οι καταναλωτές θα πρέπει να περιοριστούν στα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώνει η κυβέρνηση. Το Σάββατο, θα γίνει γνωστό από τον πρωθυπουργό ένα «πακέτο» που θα καλύψει τις ανάγκες για τον Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο, θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για να «ξεχειμωνιάσουμε».  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask