Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤέρνα Ενεργειακή: Περιθώριο ανόδου 40% «βλέπει» σε έκθεσή της η Axia Ventures

Τέρνα Ενεργειακή: Περιθώριο ανόδου 40% «βλέπει» σε έκθεσή της η Axia Ventures

Σε σημαντική αναβάθμιση της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή προχώρησε η Axia Ventures που σε χθεσινή της ανάλυση ανεβάζει την τιμή στόχο στα 19,10 ευρώ, ήτοι περίπου 40% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό και 24% υψηλότερα από τα 15,40 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύσταση του οίκου. Παράλληλα, συστήνει αγορά για τη μετοχή, που χθες έκλεισε στα 13,64 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 1,04%, σε μια ημερά που η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap έκλεισε πτωτικά.

Στην έκθεση των αναλυτών της Axia Ventures, σημειώνεται πως λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξαγορές στον κλάδο (Falck στην Ιταλία και Eolia στην Ισπανία) με τιμή 14,0x EV/EBITDA, η Τέρνα Ενεργειακή αποτιμάται σε ~2,7 δισ. ευρώ (23,5 ευρώ/μετοχή)!

Επίσης, η Axia Ventures σημειώνει πως σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Τέρνα Ενεργειακή, η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 3,0 GW έως το 2026, το EBITDA θα αυξηθεί από 148 εκατ. ευρώ το 2021 σε 260,7 εκατ. ευρώ το 2023 και θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ έως το 2026 (23% CAGR) αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 30% την ίδια περίοδο.

Ο κατάλογος των έργων της εταιρείας

Σύμφωνα με την Axia Ventures ο κατάλογος έργων της Τέρνα Ενεργειακής περιλαμβάνει:

Αιολικά Πάρκα: 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένα πιστοποιητικά παραγωγής και των οποίων η συνολική ισχύς υπερβαίνει 1,8 GW, ωριμάζουν.

Φωτοβολταϊκά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των Φ/Β που προωθούνται από την εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων περισσότερα από 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.

Αποθηκευτικά έργα: Το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου στην αποθήκευση κυρίως μέσω αντλιοθηκών αλλά και μέσω άλλων τεχνολογίες φτάνει περίπου τα 2 GW. Πιο ώριμα τα έργα σε Αμφιλοχία και Αμάρι.

Πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα: Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds (JV of Engie και EDPR), τα πλωτά πάρκα που προγραμματίζονται να δημιουργηθούν στις ελληνικές θάλασσες είναι συνολικής ισχύος 1,5 GW.

Σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση

Σημειώνεται πως σήμερα Τρίτη πραγματοποιείται Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τέρνα Ενεργειακή για την έγκριση της διανομής κερδών και προαιρετικών αποθεματικών προηγούμενων χρήσεων περίπου 20 εκατ. ευρώ (19.695.365,30 ευρώ), δηλαδή 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ποσό διανεμήθηκε στους μετόχους και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, δηλαδή η εταιρεία επέστρεψε φέτος στους μετόχους της περί τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ την τριετία 2018-2020 διάνειμε στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου και μερίσματος, συνολικά περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει περισσότερα από 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η ανάπτυξη του ομίλου συνεχίζεται κανονικά, με το επενδυτικό πρόγραμμα του να εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης (έχοντας εξασφαλίσει άδεια παραγωγής) νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.500 MW, καθώς και περίπου 200 MW έργων άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.).

Παράλληλα, ο όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ