Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Βόμβα» το κόστος φυσικού αερίου: Η κυβέρνηση ψάχνει «συνταγή» για μεγαλύτερες εκπτώσεις

«Βόμβα» το κόστος φυσικού αερίου: Η κυβέρνηση ψάχνει «συνταγή» για μεγαλύτερες εκπτώσεις

Σε αναζήτηση τρόπου ώστε να καλύψει το διπλασιασμό της έκπτωσης στα τιμολόγια φυσικού αερίου βρίσκεται η η κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι η εκτίναξη του κόστους θα φέρει μεγάλες δυσκολίες σε χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και κατ΄ επέκταση θα δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο. Βέβαια τα δημόσια οικονομικά, με την εκτόξευση του πρωτογενούς ελλείμματος, πάνω από τα 9 δισεκ. ευρώ, και την σταδιακή επαναφορά σε καθεστώς «δημοσιονομικής ορθοδοξίας» από το 2022 θέτει μεγάλα εμπόδια στο άνοιγμα του κρατικού κορβανά. Έτσι λύση αναζητείται στο ισχυρό ταμείο της ΔΕΠΑ, αλλά και την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Gazprom.

Μιλώντας, πάντως,  στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι η ΔΕΠΑ  ήδη εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες,  ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το α’ τρίμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή λιανικής του φυσικού αερίου, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξάνεται πάνω από 180% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ενώ τιμές πάνω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφονται εσχάτως στη διεθνή αγορά 105 ευρώ.

Μήνυμα Σκρέκα

Στο μεταξύ μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι η επιδότηση για το ρεύμα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο κ. Σκρέκας, εάν το επόμενο διάστημα συνεχιστούν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές, η ενίσχυση θα παραμείνει, κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια για να βοηθηθούν οι οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Εξετάζουμε ποια είναι αυτά τα κριτήρια», είπε.

Ο υπουργός εξήγησε πως το μεγάλο πρόβλημα της αύξησης της τιμής του ρεύματος προέρχεται από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η τιμή του αερίου αυξήθηκε 4 και 5 φορές από την περσινή χρονιά.»

Για το φυσικό αέριο μέχρι τώρα έχει δοθεί 15% έκπτωση στα νοικοκυριά, όμως όπως είπε ο κ. Σκρέκας αυτό δεν αρκεί γι’ αυτό θα αυξηθεί. Ο ακριβής αριθμός της έκπτωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Τόνισε, δε, ότι η έκπτωση θα συνεχιστεί για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Επίσης, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ένας πενταψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης ενεργειακής αλληλεγγύης, όπου οι πολίτες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση θα μπορούν να μιλήσουν για να διαχειριστούν το ποσό που καλούνται να πληρώσουν και να μην τους κοπεί το ρεύμα. 

Παζάρι με τους Ρώσους

Στο μεταξύ, ήδη, η ΔΕΠΑ, με όπλο την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ήδη αναγγείλει την έκπτωση 15%. Μάλιστα τις επόμενες μέρες αναμένεται σε συνεργασία με τους προμηθευτές να καθορίσει τις λεπτομέρειες μεταβίβασης της έκπτωσης αυτής που αφορούν τις καταναλώσεις Νοεμβρίου. Επίσης είναι σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση με  Gazprom για τις τιμές που θα ισχύσουν το 2022, από την εξέλιξη των οποίων εξαρτάται σε ένα μεγάλο ποσοστό η τιμολογιακή πολιτική του επόμενου διαστήματος.

Στην Gazprom, πάντως, παρέπεμψε για τις τιμές προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Β. Πούτιν. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, ο κ. Πεσκόφ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 απέκλεισε με ένα κοφτό «όχι» οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση της Ελλάδας στο θέμα.

Στο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να κάνει κάτι για να μειωθούν οι τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, ο κ. Πεσκόφ απάντησε: «Οχι, γιατί αυτές είναι αμοιβαίες συμφωνίες.

Είναι θέμα διμερούς συμφωνίας με την Gazprom. Υπογράφετε απλά ένα συμβόλαιο με την Gazprom το οποίο θα ισχύει για μια συγκεκριμένη περίοδο και αν η συμφωνία αυτή είναι μακροχρόνια θα συνεχίσετε να λαμβάνετε φυσικό αέριο με την προβλεπόμενη τιμή. Οχι με τιμές που μπορεί να πάνε από τα 500 δολάρια στα 1.100 μέσα σε μια νύχτα, αυτό μπορεί έτσι να διορθωθεί».

Νωρίτερα, ερωτώμενος για το ίδιο θέμα, απάντησε μάλλον ειρωνικά: «Θα θέλατε να σας στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο;».

Νέα  έκπτωση

Πάντως με βάση δημοσίευμα της Καθημερινής η ΔΕΠΑ εξετάζει σενάριο για τον διπλασιασμό της έκπτωσης του 15% που έχει ήδη ανακοινωθεί για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στο 30% για τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ με τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη  , όπως είχε ήδη ανακοινωθεί,  προσφέρεται μια διευκόλυνση στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και ανέρχονται κοντά στις 500.000. Πιο συγκεκριμένα δρομολογείται για την Άνοιξη – Καλοκαίρι η καταβολή των τελών διανομής στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση μειώνει κατά 10% περίπου τον λογαριασμό τους χειμερινούς μήνες και έρχεται βέβαια να προστεθεί στην ήδη ανακοινωθείσα έκπτωση 15% για τις τιμές φυσικού αερίου. Έκπτωση που μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περάσει, όπως έχει δεσμευτεί, η ηγεσία της εταιρίας και του ΥΠΕΝ στους παρόχους και κατ΄ επέκταση στη λιανική αγορά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ