Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΤι αλλάζει από σήμερα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού- Ποια βγαίνουν άκυρα

Τι αλλάζει από σήμερα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού- Ποια βγαίνουν άκυρα

Αλλάζει από σήμερα το τοπίο σχετικά με τα πιστοποιητικά πολιτών άνω των 60χρονών που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θεωρούνται ανεμβολίαστοι (δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού) οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση. Από 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο, ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, αναμένεται ότι θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 αναμένεται ότι θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. 

Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες ψηφίστηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Στην τροπολογία αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

Την έναρξη ισχύος του μέτρου για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο, δηλαδή από το εξάμηνο έχει και ένα μήνα, στην πραγματικότητα λογίζεται ως ανεμβολίαστος».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ