Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚαι τώρα ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει στο +8,5%

Και τώρα ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει στο +8,5%

Οι υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών έχουν κάνει τις δικές τους αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ της φετινής χρονιάς και καταλήγουν ότι το κυρίαρχο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι το έτος να κλείσει στο +8,5%.

Η πρόβλεψη αυτή (περίπου 1,6% μεγαλύτερη από την επίσημη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου αυτή τη στιγμή) στηρίζεται στο ότι και στο 4ο τρίμηνο του έτους, θα έχουμε ΑΕΠ αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Έτσι, η χρονιά θα κλείσει με ένα ΑΕΠ αρκετά κοντά στα 180 δις. ευρώ και αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200%.

Πριν από αρκετές εβδομάδες, υπήρχε έντονος φόβος ότι η δίδυμη κρίση (ενεργειακή και υγειονομική) θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα του 4ου τριμήνου. Βρισκόμαστε 20 ημέρες πριν από το τέλος του έτους και προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Ειδικά για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, το εμπόριο φαίνεται να τα έχει πάει αρκετά καλά (παρά τις δυσαρέσκειες που διατυπώθηκαν για την κίνηση στην Black Friday) ενώ πολύ καλά είναι τα νέα και από το… μέτωπο του τουρισμού. Οι επενδύσεις επίσης συνεχίστηκαν με ισχυρό ρυθμό και στο τελευταίο τρίμηνο κάτι που «έλειπε» πέρυσι τέτοιο καιρό διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συγκρίνουμε με μια περίοδο σχετικής κανονικότητας, όπως αυτή που διανύουμε με μια περίοδο που ολόκληρη η χώρα ήταν σε lockdown ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα.

Πρώτη σαφή ένδειξη ότι το +8,5% είναι πλέον ρεαλιστικό, θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο. Πήγαν καλά τα έσοδα του Νοέμβρη και ένας από τους λόγους ήταν και η κατανάλωση. Ποιο είναι ίσως το μοναδικό σημείο ανησυχίας; Η εκτόξευση των εισαγωγών. Φαίνεται και εκεί πάντως ότι εκτός από τις εισαγωγές έχουμε και σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Και φυσικά δεν είναι μόνο το εμπορικό ισοζύγιο. Είναι και οι υπηρεσίες όπου τα νέα είναι πολύ θετικά λόγω τουρισμού. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ