don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Έξω πάμε καλά… ιστορίες για swaps, game changer για Reds, δώρα για utilities, πρόσω ολοταχώς για Attica Group όχι μόνο στο νερό και τρεις πρεσβείες ψάχνουν ταυτότητες

*Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα είδατε. Τα ουσιώδη: εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξημένες 48,6% αλλά αγαθών 9,2%. Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου 18,1%. Τα ποσοστά αφορούν στο τρίτο 3μηνο.

*Σε προσφορά εξαγοράς ή ανταλλαγής τίτλων από το Δημόσιο. Αφορά στις σειρές λήξεως το 2027, το 2033, το 2037 και το 2042. Είδα για ανταλλαγή και θυμήθηκα εκείνο το περίφημο σύνθετο swap- σειρών ολόκληρων, το 2017- επί Στέλιου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Τσάκωνα. Το κάτι άλλο, εκείνη η ανταλλαγή, σύμφωνα με ξένους primary dealers. Ο μεν Σ.Π, αργότερα ανέλαβε στην JP Morgan, ο δε Δ. Τσ ανέλαβε την ομάδα της Ομήρου και βγαίνει κάθε χρόνο Champion League.

*Ήταν game changer, για την Reds ο διαγωνισμός για τις Γούρνες-γνωστό και ως… Μικρό Ελληνικό- Τα λέγαμε χθες, για τους “κόκκινους” και την σπουδαιότητα της ανάληψης του συγκεκριμένου project.

*Στα 2,13 (8,12%) χθες η Intrakat. Για τον Δεκέμβρη της Intrakat τα συζητούσαμε τελευταία, και για το νέο ξενοδοχείο (στο πρώην Odeon Star City) και για τη Μύκονο, κυρίως όμως για το Ξενοδοχείο Milos, στην πλατεία Παλαιάς Βουλής. “Λίρα εκατό” για τον Πέτρο Σουρέτη.

*Διανομές-Δώρα Εορτών για τις εισηγμένες των utilities. Μερισματαποδόσεις που αξίζουν. Ενδεικτικά: ΕΥΔΑΠ έδωσε 0,47 ευρώ/μετοχή-απόδοση 6,27% (!), ΟΛΘ έδωσε 1,42 (5,53%), ΟΤΕ έδωσε 0,928 (6,03%), ΕΥΑΘ έδωσε 0,223 (4,94%). Μεγάλος κερδισμένος ΕΕΣΥΠ και ΤΑΙΠΕΔ που γράφουν-μόνον από αυτά τα μερίσματα- το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους. Και μια ο λόγος για το ΤΑΙΠΕΔ, σήμερα (στις 12.00′) εκδήλωση γνωριμίας του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, Δημήτρη Πολίτη με τους δημοσιογράφους. Ευκαιρία να μας πει, πως θα καταρρίψει με τον διαγωνισμό της “Αττικής Οδού- το…ρεκόρ του Macquarie για το 49% του μ.κ του ΔΕΔΔΗΕ.

*Προς διανομή μερίσματος στους μετόχους η Attica Group. To θέμα πάει στη γενική συνέλευση  προς αποδοχή. Πρόκειται για έσοδα από αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων (πλην 2020 λόγω κορωνοϊού) και βεβαίως τα φετινά. Η μερισματική πολιτική είναι ίδιον των μεγάλων εταιρειών ελέγετο παλαιότερα. Συγκυριακά αναφέρουμε τις αναμενόμενες εξελίξεις προς διάσωση της ΑΝΕΚ. Την ίδια ώρα η Attica ξεδιπλώνει μία φιλόδοξη πολιτική (στρατηγική επιλογή) απόκτησης ξενοδοχειακών μονάδων. Η αρχή που έγινε με τη Νάξο, επένδυση ύψους 6 εκατ., αναμένεται να έχει συνέχεια ενδεχομένως στην Πάρο και τη Σαντορίνη. Επίσης, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας ανοίγει νέες προοπτικές. Όταν έχεις δυνατό management τα αποτελέσματα σε δικαιώνουν.

*Διακρίσεις: Το Α/Κ Fund of Funds (ESG Focus) αξιολογήθηκε από τον οίκο Morningstar με σημαντική διάκριση. Στα τρία χρόνια, που η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ “τρέχει” το εν λόγω “καλάθι” πηγαίνει πρίμα.

*Εκ προοιμίου γνωστό, πως ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες (αρχικού προϋπολογισμού 510 εκατ. αλλά προοπτικά να ξεπεράσει το 1 δισ.) θα συγκέντρωνε ισχυρά ονόματα. Όπως και το ότι οι αλληλο-ενστάσεις θα ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο. Όπως, επίσης θα προκαλούσαν “άνωθεν” ενδιαφέρον. Αναφέρομαι σε… πρεσβείες, εσείς από τα ονόματα των διεκδικητών βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Thales-UniSystems, Veridos Matsoukis- OTE- Byte, Zetes-Space Hellas. Ούτε 1, ούτε 2 αλλά ούτε και 3… πρεσβείες.  

*To χθεσινό Eurogroup έδωσε την… ευχή του για τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους τόσο προς το ΔΝΤ όσο και προς τις χώρες της ΕΕ μέσα από την μερική αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου (των λεγόμενων GLF). Μόνο που οι συγκεκριμένες πρόωρες πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 7,4 δις. ευρώ θα γίνουν από του… χρόνου. Όμως, φαίνεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε και άλλο άσσο στο μανίκι του. Η χθεσινή διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (το λεγόμενο bond swap) δίνει τη δυνατότητα και ανταλλαγής ομολόγων που κρατούν από την περίοδο του PSI με μετρητά. Και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν «παίκτες» στην αγορά που έχουν στα χέρια τους τέτοια χαρτιά τα οποία και θα … εξαργυρώσουν πολύ πρόθυμα. Το συνολικό ύψος αυτής της αποπληρωμής μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 1,5 δις. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το χρέος σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, ενδέχεται να κλείσει φέτος κάτω και από τα 350 δις. ευρώ. Αν μάλιστα, διασφαλιστεί και ρυθμός ανάπτυξης στην περιοχή του 8% -κάτι που φαντάζει πλέον πολύ πιθανό μετά την χθεσινή ανάπτυξη του 13,4% στο γ’ τρίμηνο- τότε είναι διασφαλισμένη από τώρα η αναλογία κάτω του 200%. Το πιθανότερο πλέον σενάριο είναι να δούμε την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ στην περιοχή του 194-195%. Τι… θυσιάζει ο ΟΔΔΗΧ; Ένα μικρό μέρος από την μεγάλη ρευστότητα που κινείται στην περιοχή των 39 δις. ευρώ. Πρόκειται όμως για… θυσία εκ του ασφαλούς. Ο λόγος; Όλες οι πρόωρες αποπληρωμές (και αυτή του ΔΝΤ και αυτή των GLF και αυτή των ομολόγων του PSI) αφορά σε τμήμα του χρέους που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να αποπληρωθεί μέχρι το 2024-2025. Είναι έτος ορόσημο για την Ελλάδα. Ο ΟΔΔΗΧ βλέπει ότι μέχρι τότε μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος του ακόμη και αν δεν βγει καθόλου στις αγορές.

*Ο Χρήστος Ταραντίλης πέρασε ένα μικρό φεγγάρι από την ηλεκτρική καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μεθοδικός, παραγωγικός και με ήθος ως βουλευτής. Ο χαμηλών τόνων καθηγητής του Οικονομικού πανεπιστημίου συγκαταλέγεται για δεύτερη φορά στους κορυφαίους, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή. Είναι κόσμημα για το κοινοβούλιο και τη ΝΔ να έχει στελέχη τέτοιου βεληνεκούς.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask