Την Κυριακή 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή επετείου για τα 77 χρόνια από την σφαγή του Cibeno στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Fossoli στο Carpi (Modena). Πρόκειται για ένα από τα Ιταλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης απ’ όπου μεταφέρθηκαν περίπου 5000 κρατούμενοι προς τα στρατόπεδα της Κεντρικής Ευρώπης. Εδώ, στις 12 Ιουλίου του 1944 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 67 άνθρωποι, οι οποίοι στην συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ομαδικό τάφο.
Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, παρευρέθη στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του ξένου τύπου και παρακολούθησε την ατζέντα από κοντά.
Η επέτειος είχε ιδιαίτερο συναισθηματικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, εφόσον για μερικές ώρες αποτέλεσε το επίκεντρο της Ευρώπης.
Μάλιστα στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι εξής προσωπικότητες Ευρωπαϊκού και Εθνικού κύρους: η Πρόεδρος της ΕΕ κα. Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. David Sassoli, ο τέως Πρόεδρος της ΕΕ κ. Romano Prodi, o Κυβερνήτης της Περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια κ. Stefano Bonaccini, ο Υπουργός Παιδείας κ. Patrizio Bianchi και ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Vincenzo Amendola.
Ο Πρόεδρος Sassoli μίλησε με τον τύπο και με την άφιξη της Προέδρου von der Leyen, μαζί κατέθεσαν στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων, δίνοντας τα χέρια για την περίσταση.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με θρησκευτική τελετή (Χριστιανική και Εβραϊκή) και ύστερα με τις δηλώσεις των τοπικών πολιτικών φορέων. Ανάμεσα στις πιό σημαντικές στιγμές, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η κατονομασία όλων των 67 πεσόντων του στρατοπέδου. Να τονίσουμε πως στην τελετή παραβρέθηκαν και οι συγγενείς των πεσόντων.
Στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. David Sassoli, ο οποίος απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους με έναν συναισθηματικά φορτωμένο λόγο γεμάτο Ευρώπη και Ευρωπαϊσμό, με έμμεσες και άμεσες αναφορές στα κύρια θέματα των ημερών μας.
Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο von der Leyen, ο Sassoli είπε “Πόσες φορές, αγαπητή Ούρσουλα, τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει από τόσους πολίτες, “αλλά βασικά τι είναι η Ευρώπη… αλλά έλα, η Ευρώπη δεν υπάρχει και, για ποιο λόγο είναι η Ευρώπη;” “
Ο Πρόεδρος Sassoli, φανερά συγκινημένος, τόνισε τα εξής: “Πάντα μου έκαναν εντύπωση τα μάτια των θυμάτων, τα μάτια της ανθρωπότητας που στερούνται την ανθρωπότητα. Και τα μάτια των θυμάτων είναι πάντα τα ίδια. Είναι αυτές των φωτογραφιών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκείνων που καταδικάστηκαν σε θάνατο, εκείνους που βρίσκουμε πάντα, σε κάθε πόλεμο, σε κάθε άτομο που βιάστηκε, εκμηδενίστηκε, σε όλους εκείνους που προσπαθούν να σωθούν, σε ταπεινωμένες γυναίκες, στους πυλώνες των οικογενειών που τρέχουν μακριά, σε χαμένα παιδιά., σε εκείνους που πνίγονται, που προσκολλώνται στη ζωή και τη συγχωρούν. Τα μάτια του Mauthausen, όπως τα μάτια της Srebenica, των Σύρων προσφύγων, των μητέρων που βλέπουμε σε φουσκωτές βάρκες πριν πνιγούν ενώ αγωνίζονται για μια ευτυχία που δεν θα έρθει ποτέ λόγω της αδιαφορίας μας.”
Σημαντικό βήμα του λόγου του Προέδρου Sassoli ήταν όταν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: “Να θυμόμαστε ότι δεν αρκεί να πιστεύουμε ότι είμαστε ασφαλείς και να επαναλάβουμε ότι ο τρόμος που μας κατακλύζει γεννήθηκε σε μεγάλους δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ακόμη και προοδευτικούς πολιτισμούς, σε μια εποχή μεγάλων τεχνολογικών εφευρέσεων, ανακαλύψεων, κοσμοπολίτικων και γεμάτων εφευρετικότητα, αλλά όλοι, όλοι, ανίκανοι να αντιληφθούν εγκαίρως τον κίνδυνο του φασισμού και του ναζισμού.”
Ξανά απευθυνόμενος στην Πρόεδρο von der Leyen, ο κ. Sassoli τόνισε το εξής: “Αγαπητή Ursula, μας λένε το ίδιο και σήμερα … όταν λέμε να σώσουμε τους μετανάστες, μας λένε ότι παίζουμε το παιχνίδι των λαθρεμπόρων, ή ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη ή η δημοσιογραφία είναι εκφράσεις αταξίας, ή ότι είναι καλύτερα να μην κουνήσουμε την κοινή λογική όταν υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που θέλουν να αγαπούν ο ένας τον άλλον, όταν στην Ευρώπη, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν γιατί μαζί μας τα δικαιώματα των ανθρώπων και της ανθρωπότητας είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων. Στο Cibeno, εδώ στη Fossoli συνέβη”.
Ο Πρόεδρος Sassoli ανοίχτηκε και για το μέλλον της Ευρώπης στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων, με έμμεση αναφορά στο κλίμα που επικρατεί σε μερικά κράτη της ΕΕ.
“Θέλουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση με πιο ανοιχτές, πιο φιλόξενες κοινωνίες, με λιγότερες ανισότητες, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, με μια πιο λειτουργική και συμμετοχική δημοκρατία, θέτοντας στο επίκεντρο τους αδύναμους δεσμούς των κοινωνικών μας αλυσίδων όπως γυναίκες και νέοι.
Γι ‘αυτό δεν ανεχόμαστε ότι στον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχουν χώρες όπου η δικαιοσύνη ή η δημοσιογραφία ταπεινώνονται στη λειτουργία τους, όπου ένας αντισημιτικός άνεμος αναγκάζει τις ευρωπαϊκές εβραϊκές οικογένειες να μετακινηθούν στη Βόρεια Αμερική ή τον Καναδά, όπου θεωρούνται μετανάστες και πρόσφυγες ένα χάσμα, στο οποίο οι γυναίκες αμείβονται, στο οποίο οι εθνικοί νόμοι δημιουργούν διακρίσεις, στο οποίο υποστηρίζεται ότι τα ευρωπαϊκά εδάφη κηρύσσονται «ελεύθερη ζώνη Lgtbi». Στην Ευρώπη, τα δικαιώματα κάθε ατόμου είναι τα δικαιώματα όλων.”
Σημαντική ήταν επίσης και η παρέμβαση του Sassoli στην επέκταση της ΕΕ, με το θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.
“Είμαστε (τόσο) αποφασισμένοι να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που έκανε η Ευρώπη για συμφιλίωση του πολιτικού χώρου με τον γεωγραφικό χώρο. Δεν θέλουμε να επικρατήσει η απογοήτευση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και το βλέμμα τους να γυρίσει αλλού.”
Τέλος, ο Πρόεδρος προέβη σε δήλωση σχετικά με το δίδαγμα των μηνών της πανδημίας.
“Η πανδημία έπληξε και σταμάτησε την Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Ευρώπη δεν ήταν παθητική όπως έκανε στη σοβαρή οικονομική κρίση πριν από δέκα χρόνια. Αυτή τη φορά η Ευρώπη μπόρεσε να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός. Δεν είναι μια συνηθισμένη απάντηση, αλλά μια αλλαγή παραδείγματος. Ποιο είναι το προοίμιο – έτσι θέλουμε να σκεφτούμε – για μια πιο δίκαιη και ισχυρότερη Ευρώπη στην παγκόσμια διάσταση. Και ανάμεσα στα διδάγματα αυτών των 16 δύσκολων, οδυνηρών και αβέβαιων μηνών υπάρχει τώρα η συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια και οι περιφέρειές μας. Είμαστε όλοι θεμελιώδη δομικά στοιχεία αυτής της μεγάλης επιχείρησης.”
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
ΠΗΓΗ : ertnews.gr