Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑ68 νέες υποτροφίες του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

68 νέες υποτροφίες του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

Η χρήση της ρομποτικής για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ανίχνευσης και ανάσχεσης δασικών πυρκαγιών, η ανακάλυψη αχαρτογράφητων σημείων της βιοχημείας των συναισθημάτων και η αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου με τη χρήση της βιολογίας αποτελούν μερικούς από τους στόχους που θέτουν με τις σπουδές τους οι νέοι υπότροφοι του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Οι 68 νέες υποτροφίες του Ιδρύματος για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 αφορούν μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές και εντάσσονται σε τρία προγράμματα υποτροφιών του Ιδρύματος και συγκεκριμένα στο 52ο Τακτικό Πρόγραμμα Υποτροφιών, το οποίο παρέχει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα, στο Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών στη μνήμη του «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου» και τέλος στο πρόγραμμα για Επισκέπτες Επιστήμονες Ερευνητές που προσφέρει υποτροφίες σε ερευνητές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για βραχυχρόνια επιστημονική έρευνα σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Με εμπειρία άνω των 50 ετών στην απονομή και διαχείριση υποτροφιών, το Ίδρυμα Μποδοσάκη συνεχίζει να υποδέχεται και να διαχειρίζεται πόρους τρίτων στα προγράμματα υποτροφιών του. Στις συνεργασίες αυτές περιλαμβάνονται συνεργασίες με άλλα ιδρύματα, όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), που φέτος χρηματοδοτεί 13 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της υγείας, μέσω του 52ου Τακτικού Προγράμματος Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, καθώς και η Βουλή των Ελλήνων που, μέσω του ίδιου προγράμματος, επίσης χρηματοδοτεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές. 

Επίσης, οι «Υποτροφίες Δωρεάς Ελισάβετ Φωτίου Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δημητρίου Κριτικού» θα καλύψουν μεταπτυχιακές σπουδές υποτρόφων στα πεδία των Βιοϊατρικών επιστημών. Επιπλέον, η ιδιωτική πρωτοβουλία «Υποτροφία των Υποτρόφων», χρηματοδοτεί και φέτος μία υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών, συγκεντρώνοντας δωρεές υποτρόφων προηγούμενων ετών του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Σε κυρίαρχες επιλογές των υποτρόφων, τόσο μεταξύ του συνόλου των αιτήσεων, όσο και μεταξύ των νέων που τελικά επιλέχθηκαν για να λάβουν υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αναδείχθηκαν η Βιολογία, η Μηχανική Μάθηση, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική, οι Ψηφιακές Τεχνολογίες, καθώς και το πεδίο της Μοριακής Ιατρικής, των Κυτταρικών θεραπειών και της Βιοκαινοτομίας. Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για άλλους τομείς των Βιοϊατρικών Επιστημών, όπως η Στοχευμένη Ανάπτυξη Φαρμάκων, η Βιοϊατρική Τεχνολογία και Πληροφορική Επιστημών Ζωής και η Αναγεννητική Ιατρική. Διατήρησαν επίσης το ενδιαφέρον των νέων οι τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Επιστήμης Δεδομένων και της Πληροφορικής Επιστημών Ζωής. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται επιστημονικά πεδία με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα οι Περιβαλλοντικές Επιστήμες, η Παραγωγή και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων και ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός στην Αρχιτεκτονική.

Από τους υποτρόφους του ακαδημαϊκού έτους 2024-25, οι 52 θα σπουδάσουν στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ οι 16 σε ελληνικά πανεπιστήμια σε πληθώρα επιστημονικών τομέων. 

Η Αθηνά Δεσύπρη, πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι αδιάβλητες διαδικασίες στην επιλογή των υποτρόφων και ο συνδυασμός των κριτηρίων της αριστείας, της οικονομικής κατάστασης και της δυναμικής της προσωπικότητας των υποτρόφων καθοδηγούν τα προγράμματα υποτροφιών του Ιδρύματος από το 1972».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ