Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14 Περιφερειακά Αεροδρόμια - Κυρ.Μητσοτάκης: Τέτοιες επενδύσεις τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες

14 Περιφερειακά Αεροδρόμια – Κυρ.Μητσοτάκης: Τέτοιες επενδύσεις τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες

«Τέτοιες επενδύσεις, εκτός από αναπτυξιακή έχουν και κοινωνική διάσταση δημιουργούν δουλειές, τονώνουν τις τοπικές οικονομίες, καταργούν αποστάσεις, σπάνε την απομόνωση των νησιών μας. Εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών κάνοντας πιο εύκολη την επικοινωνία», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των 14 αερολιμένων διαχείρισης Fraport Greece.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε «στις τεράστιες προοπτικές της Θεσσαλονίκης, που επιτέλους αποκτά το αεροδρόμιο που της αξίζει» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία μόνο από τις πιο δυναμικές όψεις ενός προγράμματος αναβάθμισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μια επένδυση ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά μας και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς προσθέτοντας τελικά έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά και παραπάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες αλλά και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Αλλά και μεγενθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος, που δεν είναι άλλο από την τουριστική φήμη της χώρας μας. Θα έλεγα ότι η επένδυση αυτή αποτελεί ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών».

Αναφερόμενος στα συνολικότερα οφέλη για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η επίδραση της συμφωνίας με την Fraport στο ΑΕΠ της χώρας μόνο σε ένα χρόνο ξεπέρασε τα 300.000.000 ευρώ. Διπλασίασε την απασχόληση με χιλιάδες θέσεις και θα αυξήσει πολύ σημαντικά την κίνηση των επισκεπτών σε πάρα πολύ σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι καιρός πια ο καθένας στη χώρα μας να βρει το ρόλο του. Οι επενδυτές να προσφέρουν τα κεφάλαια, το κράτος τις υποδομές προς αξιοποίηση, ώστε οι πρώτοι να αναλαμβάνουν και να ωφελούνται από το επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ αυτό να κατανέμεται δίκαια με κοινό κέρδος προς όλους τους πολίτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον τουρισμό στις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω πανδημίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του. «Βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, το αεροδρόμιο “Μακεδονία” και τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά μας αεροδρόμια γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι. Όλα τους πια, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα αεροδρόμιά μας, έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορονοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Και βέβαια, το ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο υγείας, στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε, γίνεται πια πράξη. Και πρόσθετη εγγύηση είναι το εθνικό σύστημα ελέγχου που ήδη έχει καταστρώσει η χώρα μας.

Και καθώς η επιχείρηση εμβολιασμού “Ελευθερία” προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς πιστεύω ότι πολύ σύντομα η χώρα μας θα μπορεί να έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας. Μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε αισιόδοξοι, τηρώντας πάντα τα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε από φέτος το καλοκαίρι τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού μας. Αλλά για μία πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους μας, ώστε όπως νικηφόρα μπήκε η πατρίδα μας σε αυτή τη δοκιμασία, παρά τις βαριές απώλειες, έτσι νικηφόρα να βγει και από αυτήν», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Πρόγραμμα που αναβαθμίζει τις υποδομές και το προφίλ της Ελλάδας

Η επένδυση της Fraport για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύει τις ταξιδιωτικές υποδομές της χώρας με πέντε νέους, σύγχρονους αεροσταθμούς, ενώ πέντε ακόμα αεροσταθμοί επεκτάθηκαν και σε τέσσερις έγιναν έργα αναδιαμόρφωσης. Παράλληλα, ανακαινίστηκαν 12 διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης ενώ κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν 12 πυροσβεστικοί σταθμοί.

Οι νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διασφαλίζουν βελτιωμένες υπηρεσίες για όλους τους ταξιδιώτες. Παρέχουν ενισχυμένη ασφάλεια, αυξημένη άνεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση, αναβαθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τόσο το προφίλ της χώρας όσο και το τουριστικό προϊόν της.

Οι πέντε νέοι αεροσταθμοί, που κατασκευάστηκαν στους αερολιμένες της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Κω και της Μυτιλήνης, προσθέτουν περισσότερα από 86.300 τετραγωνικά μέτρα σε χώρους υπηρεσιών και εξυπηρέτησης ταξιδιωτών, διευρύνοντας ουσιαστικά τις υποδομές που διαθέτει αφενός η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και αφετέρου πέντε μεγάλοι νησιωτικοί προορισμοί.

Παράλληλα, η επέκταση των αεροσταθμών σε άλλα πέντε αεροδρόμια έχει ενισχύσει τις αεροδρομιακές εγκαταστάσεις κατά περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το μεγαλύτερο καινούργιο terminal δημιουργήθηκε στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου το επιπρόσθετο εμβαδόν που αγγίζει τα 34.100 τετραγωνικά μέτρα, τονώνοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της πόλης ως διαμετακομιστικού και εμπορικού κόμβου. Εκτιμάται ότι έως το 2026 ο αναβαθμισμένος αερολιμένας θα μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, που θα συνιστά αύξηση της τάξης του 48% σε σχέση με το προπανδημικό 2019.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός οικοδομήθηκε στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» της Κω, όπου προστέθηκαν 24.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η μεγαλύτερη επέκταση έγινε στην Σαντορίνη, όπου ο υφιστάμενος αεροσταθμός απέκτησε επιπλέον 12.900 τμ και ανακαινίστηκε.

Χάρη στα έργα εγκαταστάθηκε και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σύγχρονο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν σημαντικά οι πύλες αναχωρήσεων, τα γραφεία check-in και οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών, ενώ παράλληλα προστέθηκαν σημεία ασφάλειας και ελέγχου, τόσο σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους όσο και αναφορικά με τα φυλάκια όπου ρυθμίζεται η πρόσβαση στην περιοχή δραστηριότητας αεροσκαφών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης έργα στα οδοστρώματα των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης και στον χώρο στάθμευσης αεροπλάνων σε 12 αεροδρόμια. Στην Μύκονο και την Κω έγινε μάλιστα ολική ανακατασκευή των διαδρόμων αποπροσγείωσης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport Dr. Stefan Schulte, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fraport Greece, Alexander Zinell και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Κοπελούζου, Χρήστο Κοπελούζο, πραγματαποίησαν τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτριος Κούβελας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτριος Βαρτζόπουλος και η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Stefan Schulte : Ηχηρό σήμα εμπιστοσύνης

Ηχηρό «σήμα εμπιστοσύνης» προς τους ξένους επενδυτές παγκοσμίως, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών, εξακολουθεί να στέλνει η επένδυση της FRAPORT στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της FRAPORT AG, δρ Στέφαν Σούλτε (Stefan Schulte), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της Fraport στα 14 αεροδρόμια, προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ, ο δρ Σούλτε διαβεβαίωσε ακόμα ότι «στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες», η Fraport θα παραμείνει αφοσιωμένη στο έργο της στα 14 αεροδρόμια και στην Ελλάδα, βοηθώντας τον τουριστικό της τομέα να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα 14 πρόσφατα αναβαθμισμένα αεροδρόμια, που παρέχουν πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και με επίκεντρο του πελάτες υπηρεσίες, θα θέσουν τον τομέα των μετακινήσεων στην Ελλάδα σε ισχυρή ανταγωνιστική θέση διεθνώς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα εκατομμύρια ταξιδιωτών που προσελκύουν η φιλοξενία, η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας, «η οποία αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς στον κόσμο».
Ο δρ Σούλτε επισήμανε ακόμα ότι η Fraport πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, παράγοντας σημαντικά έσοδα για το ελληνικό κράτος και στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.
Αφού υπενθύμισε ότι η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική παραχώρηση στην ιστορία της Fraport AG, ο κ.Σούλτε σημείωσε ότι η υλοποίηση της επένδυσης αυτής «αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για τη Fraport και για την Ελλάδα», μια σύμπραξη που ωφέλησε άπαντες και δημιούργησε εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας: «Εφαρμόσαμε κατασκευαστικά έργα ταυτόχρονα και στα 14 αεροδρόμια, εκτενή προγράμματα που βελτίωσαν σε τεράστιο βαθμό τη λειτουργία τους και τα έργα ολοκληρώθηκαν εγκαίρως, και μάλιστα τρεις μήνες νωρίτερα από την αρχική προθεσμία. Κατασκευαστικά έργα που έπρεπε να διεξαχθούν σε περιόδους αυξημένης (τουριστικής κίνησης) και μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας» επισήμανε και προσέθεσε ότι όταν πριν από επτά χρόνια ξεκίνησε η συγκεκριμένη παραχώρηση στη Fraport, υπήρχε εξαρχής η βεβαιότητα ότι η Fraport Greece θα έπαιζε σημαντικό ρόλο την αύξηση των μεγεθών του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα, την οποία, όπως είπε, αγαπά, όπως και τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του και τον υπέροχο τρόπο ζωής. Ο δρ Σούλτε εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη του στον όμιλο Κοπελούζου για τη σημαντική συμβολή του ως συνεργάτη της Fraport «για πάρα πολλά χρόνια».

Alexander Zinell «Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης άνοιξε τον δρόμο για γρήγορη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού


Τον δρόμο για τη γρήγορη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού άνοιξαν η γρήγορη απόκριση και η αποφασιστικότητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην υγειονομική κρίση, επισήμανε ο Αλεξάντερ Ζινέλ (Alexander Zinell), διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece. «Η πρωτοβουλία σας σχετικά με το καθολικό ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας ξεκίνησε μια απαραίτητη συζήτηση σχετικά με τη αποκατάσταση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ η άρση των περιορισμών είναι σημαντική για την επανεκκίνηση τουρισμού» σημείωσε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο συνεχάρη προσωπικά για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας.
«Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος ενός 40ετούς ταξιδιού (σ.σ. η Fraport Greece ανέλαβε την επέκταση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων το 2017). Πριν από τέσσερα χρόνια αναλάβαμε την ευθύνη να διαχειριστούμε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, έχοντας βρει εγκαταστάσεις που υστερούσαν, έπειτα από χρόνια έλλειψης επενδύσεων. Παρά τις προσπάθειες πολλών εργατικών και αφοσιωμένων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι υποδομές δεν μπορούσαν να σταθούν στο απαιτούμενο ύψος (…) Το επενδυτικό μας πρόγραμμα των 440 εκατ. ευρώ ήταν τεράστια πρόκληση από άποψη τόσο τεχνική όσο και διαχειριστική, για πρώτη φορά ένα τέτοιο έργο αποκατάστασης και αναβάθμισης εφαρμόστηκε με παράλληλη λειτουργία των αεροδρομίων. Παρά την αυξημένη επιβατική κίνηση το εγχείρημα συνεχίστηκε, ακόμα και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν και μάλιστα ούτε η πανδημία μάς εμπόδισε να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας» επισήμανε ο κ.Ζινέλ, σύμφωνα με τον οποίο τα 14 αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σαντορίνη, Μύκονο, Χανιά, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Σκιάθος, Σάμος και Άκτιο) σηματοδοτούν νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό. Ο κ.Ζινέλ υπενθύμισε ακόμα ότι σήμερα πάνω από 200 αερομεταφορείς χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Fraport και προσέθεσε: «ελπίζουμε και δουλεύουμε σκληρά, ώστε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στο μέλλον».
Ο κ.Ζινέλι υπογράμμισε ακόμα ότι η επιτυχία της Fraport Greece αποτελεί πειστήριο ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μπορούν να γίνουν μοχλός θετικής αλλαγής για την Ελλάδα, εξαίροντας το επίπεδο της συνεργασίας με το ελληνικό κράτος και τις αρχές του.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ