Παρασκευή, Ιανουάριος 17, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ13η έκθεση αξιολόγησης: Συστήνει προσοχή στις ενεργειακές επιδοτήσεις

13η έκθεση αξιολόγησης: Συστήνει προσοχή στις ενεργειακές επιδοτήσεις

Την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 καταγράφει η 13η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση της Κομισιόν για ανάπτυξη 8,5%.
Επίσης κάνει λόγο για ουσιαστική πρόοδο στη μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων και κρίνει θετικά τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών.   Το συνολικό συμπέρασμα από την έκθεση, όπως καταγράφεται, είναι πως «η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζουν να δημιουργούνται από την πανδημία. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης σκιαγραφήσει μια αξιόπιστη πορεία που οδηγεί σε περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο στις δεσμεύσεις τους έως τη στιγμή της ανακοίνωσης της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευθεί τον Μάιο του 2022».

Επισημαίνει ότι «η Ελλάδα προχώρησε σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης , και ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» 

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση των αρχών σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκαλούνται εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στη δικαιοσύνη και να επιτύχουν τους συμφωνημένους στόχους για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Η Ενέργεια

Ειδικότερα, όσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις οι θεσμοί επισημαίνουν ότι «οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί» εστιάζοντας στην πανδημία και την ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων.  Επίσης σημειώνει ότι «το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος». «Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις παραμένουν αυξημένοι» αναφέρεται αλλά υπάρχουν και στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερη ανάπτυξη.«Η νέα επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση λόγω του μεγάλου ύψους της» αναφέρουν οι θεσμοί τονίζοντας ότι απαιτείται προσεκτική διαχείριση στη ροή εσόδων στον ειδικό λογαριασμό που καλύπτει αυτές τις επιδοτήσεις ώστε να μην προκύψει ελλειμματική διαχείριση. Μάλιστα αναφέρεται ότι αναμένεται μέχρι τον Ιούλιο να δοθούν ποσά ύψους 1 δισεκ. για επιδοτήσεις ενώ  για τις επιχειρήσεις, προβλέπεται ενιαία επιδότηση για όλες τις κατηγορίες που καλύπτουν το 50% και το 30% της αύξησης των τιμών το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αντίστοιχα.

Υπάρχουν κίνδυνοι πρόσθετων διαταραχών, «αν και αυτή η επίπτωση αναμένεται να είναι μάλλον βραχύβιοι» εκτιμάται στην έκθεση η οποία όμως δεν έχει προλάβει να σχολιάσει τις επιπτώσεις από την νέα φάση  της ρωσο-ουκρανικής κρίση. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο των τιμών της ενέργειας στην παγκόσμια αγορά και, ειδικότερα, των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν σε άνοδο των τιμών καταναλωτή και αποτελούν πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας για την οικονομία γενικότερα» σημειώνεται στην έκθεση. 

Ιδιωτικοποιήσεις

Επίσης  στην Έκθεση, σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια σημειώνεται ότι σταδιακά ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τα επόμενα βήματα να περιλαμβάνουν την έγκριση του προτιμώμενου επενδυτή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την πιστοποίησή του από τη ΡΑΕ και την καταβολή των χρημάτων από τον επενδυτή, την Italgas, τον Απρίλιο.
Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι λόγω της δικαστικής διαμάχης της με την ELFE θα υπάρξει καθυστέρηση «ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για την έκβαση των εκκρεμοτήτων».  Αντίθετα, για την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου προκύπτει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το πρώτο προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης αναμένεται να δοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έως τότε αναμένονται από τη ΡΑΕ και τα δύο προαπαιτούμενα ρυθμιστικά κείμενα (Κανονισμός Τιμολόγησης και Κοινωνικοποίηση του έργου).  ΣεΠάντα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Έκθεσης, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν ως τα τέλη Μαΐου, η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή ως τα τέλη Ιουλίου και η υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης ως τα τέλη Δεκεμβρίου.  Για την Κομισιόν, τέλος, συναλλαγή προς ολοκλήρωση εξακολουθεί να θεωρείται και το ποσοστό του δημοσίου στην ΕΛ.ΠΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ