Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡεύμα: Έρχεται ο λογαριασμός Ιανουαρίου – Νέα στοχευμένα μέτρα στον ορίζοντα

Ρεύμα: Έρχεται ο λογαριασμός Ιανουαρίου – Νέα στοχευμένα μέτρα στον ορίζοντα

Νέες επιβαρύνσεις αναμένονται στους λογαριασμούς Ιανουαρίου για το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς η μέση τιμή Δεκεμβρίου, στην χονδρεμπορική αγορά με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε σχέση με το Νοέμβριο καταγράφεται αυξημένη. Άρα, αναμένεται, για το νέο έτος, νέος κύκλος ανατιμήσεων στα τιμολόγια λιανικής, που διαμορφώνονται στη βάση ρήτρας κόστους προμήθειας. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για αυξήσεις που μπορεί και να ξεπερνούν το 15% στους λογαριασμούς Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις, παρά την αποκλιμάκωση, των τελευταίων ημερών του έτους, η μέση τιμή για τον Δεκέμβριο θα κλείσει πάνω από τη μέση τιμή Νοεμβρίου της προημερήσιας αγοράς ρεύματος, που διαμορφώθηκε στα 233,8 ευρώ/MWh, έναντι 198,32 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο. Και βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω σε αυτές τις τιμές “πατήσε” και η επιδότηση ρεύματος για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που όπως φαίνεται χρήζει αναθεώρησης.

Στήριξη με κριτήρια

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι απαιτείται επικαιροποίηση των μέτρων στήριξης που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, που πλέον, όπως έχει αναφερθεί, θα βασίζεται όπως φαίνεται σε κριτήρια και δε θα είναι οριζόντια. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση σχετική τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα άνοιξε ο δρόμος για τη διαμόρφωση στοχευμένων παρεμβάσεων. Ήδη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό ετέθησαν και πάλι τα θέματα των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς και αναμένονται τις επόμενες μέρες σχετικές ανακοινώσεις.

Να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναζητείται η φόρμουλα σύμφωνα με την οποία θα ενταχθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης έχει μπει στο 70 – 80% του πληθυσμού, ώστε σίγουρα να καλυφθούν εκτός από τους ευάλωτους και μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης

Νέα παρέμβαση της βιομηχανίας

Στο φόντο πάντως των νέων ανατιμήσεων στην ενέργεια για την ανάγκη νέων παρεμβάσεις κάνουν λόγο παράγοντες της ελληνικής βιομηχανίας, καταθέτοντας προτάσεις για σειρά μέτρων. Ήδη, βέβαια στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αξιοποίηση των πλεονασμάτων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για το 2022 ως ένα βασικό μέτρο ανακούφισης, σε συνέχεια των μέτρων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και αφορούν την αναστολή καταβολής χρεώσεων των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο κατανάλωσης από 1-11-2021 έως τις 31-3-2022 για μια σειρά βιομηχανιών, επιχειρήσεων και αγροτικών μονάδων.

Βέβαια, μεταποιητές, βιομηχανία και αγρότες αγωνιούν για το εάν και πώς η κυβέρνηση θα στηρίξει με νέο πακέτο τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα πάντως με δημόσιες αναφορές που έχει κάνει και ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για τις όποιες κινήσεις πρώτα πρέπει να ληφθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, γιατί αλλιώς  όπως τονίζεται τίθεται θέμα παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ