Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕνέργεια: Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα - Νέα ρεκόρ σε φυσικό αέριο...

Ενέργεια: Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα – Νέα ρεκόρ σε φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε πρωτοφανή ύψη αναμένεται να βρεθούν οι τιμές ενέργειας τη νέα χρονιά καθώς ήδη το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF έχουν “χτυπήσει οροφή”. Έτσι, καθώς οι δυο αυτές ενδείξεις αποτυπώνονται στην λιανική αγορά ρεύματος τον επόμενο μήνα, αναμένεται νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να βρεθούν τον Ιανουάριο αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων και βέβαια σε μακροοικονομικό επίπεδο ήδη η ανησυχία είναι μεγάλη για το πώς η ενέργεια θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα φρενάρει την ανάκαμψη.

«Οι ανατιμήσεις της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορών, πέρα από την επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μπορούν να προκαλέσουν ανατροφοδοτούμενες πληθωριστικές πιέσεις που, εφόσον υπερβούν εκείνες των εμπορικών εταίρων, θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα» είναι η χαρακτηριστική αναφορά της έκθεσης για το τρίτο τρίμηνο του 2021 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου στο Ολλανδικό hub (TTF) για τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο καταγράφουν νέο ρεκόρ, με τιμές στα επίπεδα των 180 ευρώ, που ουσιαστικά ξεπερνούν ακόμη και τα επίπεδα του Οκτωβρίου οπότε και υπήρχαν μεγάλες κορυφώσεις στις καμπύλες τιμών.

Επίσης για τον Απρίλιο του 2022το συμβόλαιο  στο TTF του φυσικού αερίου τιμολογείται στα 130 ευρώ, και στα 120 για τον Ιούλιο και 125 για τον επόμενο χειμώνα.

Τιμές ρεύματος

Για σήμερα πάντως οι τιμές ρεύματος και πάλι είναι στα ύψη καταγράφοντας αυξήσεις σε επίπεδο ΕΕ περίπου 20% σε σχέση με χτες. Κάτι που οδηγεί σε εκτιμήσεις για ανάλογη αύξηση στη τελική μέση τιμή Δεκεμβρίου, που με τη σειρά της θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς του Ιανουαρίου. τούτων δοθέντων εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι περίπου στο 15% για τα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής. Στην Ελλάδα, πάντως, η τιμή διαμορφώθηκε στα 415 ευρώ, με την ανώτατη τιμή στα 524 ευρώ και την κατώτατη στα 286 ευρώ. Η ζήτηση διαμορφώνεται σε 200 γιγαβατώρες, ενώ στο ενεργειακό μείγμα 52,6% έχει το αέριο, 11,5% οι ΑΠΕ, 12% ο λιγνίτης, 15% τα υδροηλεκτρικά και 5% οι εισαγωγές.

Η κατάσταση βέβαια στην Ευρώπη είναι ανάλογη ακόμη και χειρότερη όπως στην περίπτωση της Γαλλίας με τιμές  στη Γερμανία στα 416 ευρώ, στη Γαλλία στα 452, στην Πολωνία στα 343, στην Ιταλία στα 437, ενώ στη Βουλγαρία η τιμή αυξήθηκε κατά 23% στα 421 ευρώ.

Είναι φυσικό πάντως ότι όσο η ΕΕ δεν κινείται δυναμικά στην κατεύθυνση υιοθέτησης μιας κοινής στρατηγικής, αλλά και διαμόρφωσης ενός συγκροτημένου σχεδίου, η απειλή παραμένει και βέβαια η εικόνα θα επηρεάζεται από τις ροές ροή φυσικού αερίου.

Πάντως ο καιρός και η μείωση του ρυθμού πτώσης των αποθεμάτων, λόγω εορτών και ανάπαυλας στην παραγωγή,  στις μεγάλες αποθήκες της κεντρικής Ευρώπης δημιουργούν μια κάποια ελπίδα για ανάσχεση του ράλι τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι από την ΕΜΥ υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο της θερμοκρασίας, περισσότερη ηλιοφάνεια και ενίσχυση ανέμων  για την επόμενη εβδομάδα και άρα η συμμετοχή των φτηνών ΑΠΕ στο εθνικό μίγμα μπορεί  να βοηθήσει σε μια αποκλιμάκωση της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ