Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ100 χρόνια Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Ελλάδα - Γερμανία συνοδοιπόροι στην οικονομία»

100 χρόνια Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Ελλάδα – Γερμανία συνοδοιπόροι στην οικονομία»

Προσκλητήριο προς τις επιχειρηματικές κοινότητες της Ελλάδας και της Γερμανίας να εντείνουν τις συνεργατικές τους πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση και των δύο οικονομιών, απηύθυναν ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας, χθες, με βάση ανακοίνωση, στην επετειακή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του, με τίτλο «Ελλάδα – Γερμανία συνοδοιπόροι στην οικονομία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του φορέα, ο Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Νίκος Πάπας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στα στοιχεία, τα οποία ενδυναμώνουν την οικονομική συνεργασία της Ελλάδας και της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του φορέα, Dr. Ilja Nothnagel, εστίασε στο πώς οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, κ. Michael Kern, στάθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για την ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο κ. Μάκης Βορίδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, εξήρε τον ρόλο του Ελληνογεμανικού Επιμελητηρίου για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χώρων, και εστίασε στη δυναμική των διμερών συνεργειών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημείωσε ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν μεγάλη ιστορικότητα και σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Ελλάδα και Γερμανία έχουν μπροστά τους πολλές και σημαντικές ευκαιρίες να εμβαθύνουν και να διευρύνουν περαιτέρω τους επενδυτικούς τους ορίζοντες. Έχουν, βέβαια, και προκλήσεις να αντιμετωπίσουν» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί σε πολλούς τομείς όπως η ναυτιλία, τα φάρμακα, ο τουρισμός, οι ΑΠΕ, η αγροδιατροφή και η ενέργεια.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, αφού έδωσε συγχαρητήρια στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για την ανάδειξη των ιδιαίτερων οικονομικών δεσμών που ανέπτυξαν οι δύο οικονομίες, τα τελευταία 100 χρόνια, υπογράμμισε ότι «όλοι μας μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των χωρών μας, την κοινοτική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη». Επίσης, παρέθεσε στοιχεία για την κοινή οικονομική, τεχνολογική και εμπορική πορεία των δύο χώρων, τονίζοντας τον συμπληρωματικό χαρακτήρα των οικονομιών τους, το έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Γερμανία και την υψηλή θέση της Γερμανίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην πράσινη ενέργεια, την κυκλική οικονομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την εφοδιαστική αλυσίδα, την ηλεκτροκίνηση και τη ναυτιλία. Σε άλλο σημείο των αναφορών του, εξέφρασε την ευχή οι φετινές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, να ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων. Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση σε επιχειρηματίες και επενδυτές να μετέχουν ενεργά, με συνεργατικά εγχειρήματα, σε μια κοινή πορεία μετασχηματισμού της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Ο κ. Νίκος Πάπας, στον χαιρετισμό του ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει να συνεχιστεί η αποδοτική συνεργασία του Επιμελητηρίου προς όφελος και των δυο λαών, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο αυτής της διασύνδεσης, ιδιαίτερα στα πεδία των επενδύσεων, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και του τουρισμού, που προδιαγράφουν περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων «προς εμβάθυνση του κοινού μας σπιτιού – της Ευρώπης – καθώς ζούμε σ΄ ένα κόσμο με δυνατές αναταράξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της Γερμανίας σε ζητήματα όπως ο πλουραλισμός του τραπεζικού συστήματος και η στήριξη των ΜμΕ.

Τοποθετούμενος στην εκδήλωση, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του φορέα και από 1η Ιανουαρίου 2025 νέος Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Dr. Ilja Nothnagel, συνεχάρει εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), αλλά και προσωπικά, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για την 100η επέτειο από την ίδρυσή του, χαρακτηρίζοντας ιδιαιτέρως αξιόλογη τη δράση του. «Το AHK Greece μπορεί να στρέψει το βλέμμα του προς το παρελθόν με περηφάνια για τα πολλά καλά –και μερικές φορές δύσκολα– χρόνια της ιστορίας του. Το AHK θα παραμείνει σημαντικός παράγοντας στην υποστήριξη των οικονομικών σχέσεων Γερμανίας-Ελλάδας, όπως και σημαντικό μέλος του παγκόσμιου δικτύου των 150 διμερών εμπορικών επιμελητηρίων, αντιπροσωπειών και γραφείων αντιπροσωπείας σε 93 χώρες» ανέφερε. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του σχολιάζοντας την ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι τα σημάδια για την πορεία της είναι θετικά. Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καρπούς και η Αθήνα θα στηρίζει δυναμικά την περαιτέρω βελτίωση της ήδη καλής διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Οι γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες, ενώ θα παραμείνουν πιστές στη χώρα ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Σήμερα, δε, βρίσκονται σε προνομιακή θέση να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας, από κοινού με τους Έλληνες εταίρους τους. Γεωστρατηγικά, η χώρα είναι σε ιδανική θέση για να γίνει κόμβος logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και γενικότερα να αναλάβει κομβικό ρόλο στην περιοχή». Τέλος, σημείωσε ότι «το DIHK ευχαριστεί τα μέλη, το διοικητικό συμβούλιο με τον πρόεδρό του Βασίλη Γούναρη, τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή, Δρ. Αθανάσιο Κελέμη και την αφοσιωμένη ομάδα του, για τη δέσμευσή τους. Καταφέρατε να τοποθετήσετε το AHK Greece ως ισχυρό εταίρο για τη ελληνογερμανική οικονομία. Ό,τι καλύτερο και καλή επιτυχία για τα επόμενα εκατό χρόνια» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, κ. Michael Kern, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης εξέφρασε εκ μέρους όλων των Επιμελητηρίων που εκπροσωπούνται στην Ευρώπη, τα θερμά του συγχαρητήρια στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, καθότι όπως είπε, αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους φορείς των 30 διμερών επιμελητηρίων στην Ευρώπη, τα οποία διατηρούν στενούς δεσμούς συνεργασίας, διευκολύνοντας τις εταιρείες να αποκτήσουν διμερείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ακριβώς σε αυτόν τον τομέα ξεχωρίζει το AHK Greece, αποτελώντας από πολλές απόψεις πρότυπο για άλλα Εμπορικά Επιμελητήρια στην Ευρώπη και όχι μόνο. Με τις πολυδιάστατες υπηρεσίες του και διατηρώντας έντονους ρυθμούς, αλλά σε χαμηλούς τόνους, υποστηρίζει τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, οπότε επέδειξε μεγάλο δυναμισμό. Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου για το πόσα μπόρεσε να διδαχθεί το δίκτυο των διμερών Εμπορικών Επιμελητηρίων από το AHK Greece. Με τα επιτεύγματά του, την τεχνογνωσία του και το ανθρώπινο δυναμικό του, συνεισφέρει διαρκώς στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις και θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι στενοί δεσμοί συνεργασίας θα διαρκέσουν στο μέλλον».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, στον χαιρετισμό του στάθηκε στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του φορέα, τονίζοντας ότι «το κλείσιμο ενός αιώνα δράσης μας βρίσκει όλους δυνατούς και αποφασισμένους, να υποστηρίζουμε το Επιμελητήριο ως μια ισχυρή οικογένεια επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τη Γερμανία, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως και στη Γερμανία, σημαντικές υπεραξίες». Αναφερόμενος στη θετική πορεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι «το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει υψηλό για τη χώρα που πλέον ευημερεί, με τη Γερμανία να κρατά τα σκήπτρα ως εθνικός επενδυτής για την Ελλάδα. Εξάλλου, η γερμανική κοινότητα δίδει εδώ και χρόνια τον επενδυτικό ρυθμό σε ότι αφορά τη ροή ξέων κεφαλαίων προς την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο γενικός διευθυντής και μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «με συλλογικές προσπάθειες διεισδύσαμε στη συνείδηση των πολιτών των δυο χωρών, προσεγγίσαμε τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους κρατικούς μηχανισμούς, διαδίδοντας την παράδοση, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της ελληνογερμανικής συνεργασίας». Αναφέρθηκε, δε, σε πέντε βασικούς, ισότιμους πυλώνες στήριξης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, και ειδικότερα, στα μέλη του που τα χαρακτήρισε θεμέλιο λίθο του καταξιωμένου θεσμού, τους επιχειρηματίες και τα στελέχη των ελληνογερμανικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- στα Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, τους συνεργάτες του φορέα, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά και την Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας όπως και το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, δυο φορείς που, όπως σημείωσε, υπήρξαν σε όλη αυτήν την μακρά πορεία του Επιμελητηρίου αρωγοί. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του και στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, το Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, όπως και τις δύο Κυβερνήσεις, που επίσης ευχαρίστησε για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ