Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ώρα να «πετάξουμε» τις μάσκες;

Ώρα να «πετάξουμε» τις μάσκες;

Με το βλέμμα στραμμένο προς την επόμενη ημέρα της πανδημίας και κυρίως προς το καλοκαίρι προχωρούν κοινωνία, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι, ορισμένες εβδομάδες μετά την χαλάρωση των μέτρων. Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας τονίζει, όμως, πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα σε συγχρωτισμό, αποστάσεις και self test), τα οποία άλλωστε παραμένουν σε ισχύ.

Ωστόσο, τα σχέδια κατάργησης της μάσκας από την 1η Ιουνίου και γενικότερα η χαλάρωση των μέτρων, ειδικά ενόψει τουριστικής περιόδου, ανησυχούν ιδιαίτερα του επιστήμονες. Αποφάσεις για τη χρήση μάσκας από την 1η Ιουνίου θα λάβει σήμερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Ο Υπουργός τόνισε (και ο ίδιος) για άλλη μια φορά πως η πανδημία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί ενδεχομένως το φθινόπωρο να χρειάζεται να επανέλθουμε σε μέτρα.

«Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν από την Επιτροπή», όπως δήλωσε.

Είναι σαφές πως οι φόβοι της «επόμενης» ημέρας έχει να κάνει και τον… εφιάλτη ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να δοθεί η λάθος εντύπωση πως η πανδημία τελείωσε.

Το «μπέρδεμα» με τα αεροδρόμια

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα, ο Υπουργός Υγείας ρωτήθηκε σχετικά με το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί, απαντώντας: “Υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δεν θα υποχρεωτική. Ωστόσο, η εξειδίκευση εναπόκειται στο κράτος-μέλος”, συμπληρώνοντας πως είναι κάτι που επίσης θα συζητηθεί από την επιτροπή και τονίζοντας πως “επειδή η μάσκα είναι ένας ήπιος περιορισμός πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή”.

Ποια μέτρα ισχύουν

Αναλυτικά όσα ισχύουν με τη νέα χαλάρωση των μέτρων από 1η Μαΐου:

-Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%

-Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας

-1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου διατηρούνται τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

-1 rapid test (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Περαιτέρω διευκρινίσεις θα υπάρξουν από το υπουργείο Παιδείας

Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα

Τη διενέργεια ενός rapid test σε εβδομαδιαία βάση (από δύο) προβλέπει η νέα Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Επικρατείας και υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, που ισχύει από την 1η Μαΐου 2022 και τροποποιεί το μέχρι πρότινος ισχύον πλαίσιο (Β’ 4766/16/10/2021).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο, υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.