Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΏρα μηδέν για τις εκλογές στην Τουρκία- Το φαβορί και η δύσκολη...

Ώρα μηδέν για τις εκλογές στην Τουρκία- Το φαβορί και η δύσκολη επόμενη ημέρα

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 14 Μαίου, 64 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν πρόεδρο και τους 600 βουλευτές της «Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».

Η ψηφοφορία ξεκινάει στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 5 το απόγευμα. Η επίσημη ροή των αποτελεσμάτων θα αρχίσει στις 9 το βράδυ.

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 21 χρόνια και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος της συμμαχίας έξι ετερόκλητων ιδεολογικά κομμάτων, που υποστηρίζεται και από τους Κούρδους του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την υποψηφιότητα για την προεδρία φαίνεται να γέρνει ακόμη περισσότερο την πλάστιγγα προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να προηγείται σταθερά αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αφήνει αιχμές ακόμη και για απόπειρα πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση, την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για το ποια ξένη κυβέρνηση παρεμβαίνει στα εσωτερικά της.

Εάν κανένας δεν συγκεντρώσει τις μισές ψήφους, θα διεξαχθεί β’ γύρος στις 28 Μαΐου μεταξύ των δύο ισχυρότερων υποψηφίων.

Η ΕΕ καλεί για μία εκλογική αναμέτρηση «διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς», με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν Πίτερ Στάνο να σημειώνει αφενός ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ», αλλά να υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη η διαδικασία να διεξαχθεί με βάση τα δημοκρατικά πρότυπα και όλα τα κόμματα να σέβονται το κράτος δικαίου και την βούληση των πολιτών.

Όποιος και να επικρατήσει πάντως στην μονομαχία της Τουρκίας, το πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολο εξαιτίας της οικονομικής καταβαράθρωσης της χώρας και του πληθωρισμού που εκτιμάται ότι θα φτάσει κοντά στο 47% στο τέλος της φετινής χρονιάς, με πολλούς να μην αποκλείουν ότι το ΔΝΤ βρίσκεται εκ νέου προ των πυλών, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και σε οποιαδήποτε πιθανή προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΕΕ-Τουρκίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ