don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ύφεση και επιτόκια, που είναι ο Ευκλείδης, οι προβλέψεις της Societe, η τραπεζική αποεπένδυση του ΤΧΣ, αφύπνιση ΤΙΤΑΝα, Intracom Properties, Πλαίσιο-private equity fund και το κουίζ των 65 εκατομμυρίων

*Η διεθνής οικονομία βρίσκεται επί ξυρού ακμής, εκτιμά η World Bank και προειδοποιεί πως ο κίνδυνος της ύφεσης είναι υπαρκτός. Κρατάω την προειδοποίηση πως το χειρότερο (μέχρι πρόσφατα) σενάριο είναι (πλέον) το βασικό και ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη πέφτει στο 1,7% από το εκτιμώμενο 2,9% με την έμμεση αναφορά προς Fed-ECB πως αυτό θα κινδύνευε να συμβεί αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνουν πιο σφικτές. 

*Παράλληλα, η Goldman Sachs προτρέπει την ECB να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β τον Φεβρουάριο (2/2), τον Μάρτιο (16/3) και κατά 25 μ.β τον Μάιο (4/5) που σύμφωνα με τον πανίσχυρο επενδυτικό γίγαντα, θα πρέπει να είναι η τελευταία. Συνολικά αυτό μας κάνει ένα άθροισμα 3,25% για το επιτόκιο καταθέσεων. Ο Jamie Dimon δίνει 50% πιθανότητες να είναι ορθή η πολιτική της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων στο 5% και 50% να χρειαστεί να ανέβει ακόμη και στο 6%, στο δεύτερο ενδεχόμενο η Φρανκφούρτη θα συρθεί σε περαιτέρω αύξηση /επιβάρυνση του κόστους χρήματος.

*Σε προεκλογική περίοδο η χώρα και όπως συνηθίζεται στα μέρη μας τα πάντα πολιτικοποιούνται (κομματικοποιούνται, ακόμη χειρότερα). Διάβασα τις δηλώσεις (ανάρτηση στο Twitter) του Αλέξη Χαρίτση σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ. “Η κυβέρνηση επιμένει να πανηγυρίζει. Εκτός πραγματικότητας, εκτός λογικής”, σημειώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συμφωνήσω ως προς τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, αλλά ως προς όλα τα άλλα θα περίμενα πιο πραγματιστική προσέγγιση/ανάλυση της κατάστασης. Μια ματιά γύρω-τριγύρω στην Ευρώπη, ειδικότερα δίπλα μας-δυτικά θα αρκούσε… Τέλος πάντων, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί… αποκρύπτεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά προβλήματα τους, ας τα λύσουν. Μόνο, που με αυτού του “βάθους” την οικονομική προσέγγιση σε ένα “γήπεδο” που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βγει με γκολ από τα αποδυτήρια, δύσκολο το βλέπω…

*Ενθαρρυντικά τα νέα από Φρανκφούρτη για μετόχους και επενδυτές τραπεζών. Κατ’ αρχήν για Eurobank και πιθανά για Εθνική τα νεότερα όσον αφορά στην προοπτική διανομής μερίσματος (2022) την άνοιξη. Διακριτή η βελτίωση του οικονομικού κλίματος με αποτέλεσμα στην έδρα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού να εμφανίζονται πιο δεκτικοί, όσον αφορά στις πιέσεις (κυρίως) των Γάλλων τραπεζιτών για διανομή εσόδων/κερδών με μέρισμα. Σταδιακά όμως φάνηκε πως αφ’ ενός η ηπιότερη επίπτωση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφ’ ετέρου η καλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας άμβλυναν την πίεση του SSM. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας μιλώντας σε αναλυτές τον Νοέμβριο διευκρίνιζε πως η κερδοφορία της τράπεζας δικαιολογούσε τη διανομή μερίσματος για την χρήση 2022. Την προοπτική απόδοσης μερίσματος την βλέπουν με θετικό μάτι και στο Μαξίμου, εντάσσοντας την στο ευρύτερο πλαίσιο-κυβερνητικό αφήγημα για επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα. “Ισχυρό χαρτί” του Κυριάκου Μητσοτάκη η οικονομία, εύλογα μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε την ελκυστικότητα της κεφαλαιαγοράς, συνακόλουθα την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες συναινούν, ενδεικτική άλλωστε η προωθούμενη ρύθμιση για τις κρατικές εγγυήσεις που χορηγήθηκαν στις τράπεζες (για τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του “Ηρακλής Ι”) που θα μεταφέρει την σχετική επιβάρυνση (εγγραφής στο δημόσιο χρέος) σε μελλοντικές καλύψεις. Ελαφρύνοντας έτσι το οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ από ένα βάρος 18 δυνητικά έως 24 δισ. ευρώ).  

*“Φωτιές” και στο πολιτικό σκηνικό άναψε η Societe Generale πιθανολογώντας το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ακόμη και μέσα στην (προ)εκλογική περίοδο. Μάλιστα οι αναλυτές του γαλλικού οίκου περιγράφουν τη διαδρομή προς την επενδυτική βαθμίδα προεξοφλώντας αρχικά την αναβάθμιση των προοπτικών από την Fitch στις 27 Ιανουαρίου μέχρι την αξιολόγηση από την Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου. Ο Απόστολος Σκουμπούρης έχει τις λεπτομέρειες για τις κρίσιμες ημερομηνίες για την ετυμηγορία των οίκων. Εξαιρετικός ο Απόστολος, ως συνήθως. Θα προσθέσω μία άλλη παράμετρο: Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές δεν έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την έκθεση των Γάλλων, τουναντίον. Παραπέμπουν λίγο μετά το κλειστό επενδυτικό συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο στην παρέμβαση της Goldman Sachs που έκανε λόγο για σενάριο πρόωρης αναβάθμισης. Μάλιστα- τότε- είχε γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Morgan Stanley, Frank Petitgas αλλά και επιτελών άλλων αμερικανικών οίκων. Σύμπτωση ή όχι, γεγονός είναι πως μετά το κλειστό δείπνο με τον Frank Petitgas το team του David M. Solomon/Goldman Sachs παρουσίασε την έκθεση-έκπληξη περί πρόωρης αναβάθμισης. Τότε το θέμα του χρόνου διενέργειας των εκλογών δεν είχε αποσαφηνισθεί επαρκώς- με τον πρωθυπουργό να μιλά για εξάντληση της 4ετίας- εκ των υστέρων όμως φαίνεται πως όλο αυτό το διάστημα ο διεθνής παράγων- και δη ο αμερικανικός- δούλευε παρασκηνιακά σενάρια, όπως αυτό που τελευταία παρουσίασε η Societe Generale. Μάλιστα όταν το “ελληνικό στοίχημα” αποδείχθηκε το πιο επικερδές το ταραχώδες 2022, ο δε τραπεζικός κλάδος απέφερε… τρελές υπεραξίες. Σκηνικό, που γιατί όχι θα βόλευε τα σπίτια να επαναληφθεί και το 2023, από την στιγμή που για την ελληνική οικονομία ο βαθμός επενδυτικού ρίσκου είναι ελάχιστος μπροστά στον ιταλικό ή των αναδυόμενων αγορών (σ.σ. οι εξελίξεις στην Βραζιλία- χώρα των BRICS- μόνο απαρατήρητες δεν περνούν), το δημόσιο χρέος διασφαλισμένο μέχρι (τουλάχιστον) το 2032 και εγγυημένο από ESM, ECB και μ’ ένα πρόγραμμα υποχρεώσεων (για την εξυπηρέτηση του) το πολύ 13 δισ. (για φέτος) από τα οποία τα 8 δισ. ήδη “κλειδωμένα” από τον ΟΔΔΗΧ. Πρακτικά το Παρίσι βλέπει επαναξιολόγηση από την Fitch με ΒΒ+ και σταθερές προοπτικές. Η διακριτή (υπό) στήριξη των ξένων αποτυπώνεται κατ’ αρχήν στην αγορά κρατικού χρέους, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν θα επηρεαστούν από την ποσοτική σύσφιξη, που ξεκινά η ΕΚΤ- παραμένοντας επιλέξιμα για την Φρανκφούρτη-. Επιπρόσθετα ένα άλλο ελληνικό παράδοξο εξηγεί την στάση των ξένων, καθώς ο λόγος δημοσίου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί θεαματικά για το 2022 και 2023 “χαμηλώνοντας” το κλάσμα, πρακτικά συγκρατώντας το κόστος δανεισμού εν μέσω συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι και τις εαρινές συνεδριάσεις της ΕΚΤ (16 Μαρτίου και 4 Μαΐου). σ.σ. το σχετικό θέμα το έχει υπεραναλύσει απ’ όλες τις πλευρές ο Γιάννης Αγγέλης (insider.gr).

*Με τη δημοσιοποίηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της μελέτης για την απο-επένδυση του από τις τράπεζες ανοίγει η αυλαία της σχετικής διαδικασίας. Το υπ.Οικονομικών έχει ανάψει το πράσινο φως για την εν γένει στρατηγική, πλην όμως στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται χρονοδιαγράμματα, ποσοστά προς ρευστοποίηση και ορόσημα. Αυτά θα καθοριστούν από τον σύμβουλο διάθεσης η επιλογή του οποίου θα γίνει, ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος, από το υπ.Οικ. Προφανώς η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων (χρήσης 2022), δηλαδή από Φεβρουάριο και μετά, ενώ για την πώληση οποιουδήποτε ποσοστού (κατοχής του ΤΧΣ) θα πρέπει να διενεργηθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση (υποχρέωση) ο χαρακτήρας ανταγωνιστικής διαδικασίας (προκειμένου να υπάρξει πλειοδότης) δεδομένης της εποπτείας των συστημικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Συνεπώς, οι όποιες σκέψεις διαφόρων για επίσπευση της διαδικασίας, για διάθεση ποσοστών με… ημιδιαφανείς διαδικασίες δεν μπορεί να έχουν την παραμικρή θέση σε αυτό το παιχνίδι ισχύος για την “επόμενη ημέρα” του εγχώριου banking. Και μάλιστα εν μέσω οξύτατης προεκλογικής περιόδου.  

*Πέμπτη μεσημέρι (15.30′) η ανακοίνωση του πληθωρισμού Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. Εύλογο το φρένο στα χρηματιστήρια την Τρίτη. Για το ΧΑ μετά από ένα ανοδικό σερί 6 συνεδριάσεων με συνολικό κέρδος 4,56% για τον Γενικό Δείκτη και 10,58% για τον Τραπεζικό. Αυξημένος τζίρος την Τρίτη στα 82,4 εκατ. με 8,3 μέσω πακέτων και τα περίπου 42 εκατ. σε μόλις 5 μετοχές: Alpha Bank, Πειραιώς, Motor Oil, Eurobank και Εθνική. Συνεχόμενοι υψηλοί τζίροι στη μετοχή της Motor Oil και βιαστικοί θα έλεγα. Σαν να υπάρχει περίπτωση η μετοχή να ενταχθεί στο “καλάθι” του MSCI Greece σύντομα, εκτός εάν υπάρχει. Πως; με την ανακοίνωση της συμφωνίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Αυστραλών για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την υποβολή προαιρετικής δ.π εάν αλλάξουν οι συνθέσεις στο free float και τα συναφή. Έχει ενδιαφέρον ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μου εκμυστηρευόταν χρηματιστής που διενεργεί σημαντικό μέρος των εντολών προς τη ΜΟΗ. 

*Αφύπνιση ΤΙΤΑΝα, καιρός ήταν. Η ουσία είναι πως από την συνεδρίαση της Δευτέρας (2/1) και τα 12,04 ευρώ τοποθετούνται κεφάλαια που προφανώς θεωρούσαν υποτιμημένο τον όμιλο στα 950 εκατ. Ήδη στα 1,05 δισ., κάτι κινείται από την αρχή του έτους.

*Intracom Properties, ο νέος βραχίονας του ομίλου, με εισφορά (μελλοντική) της συμμετοχής στην ΚΕΚΡΩΨ; Για αυτό το “χαρτί” έτρεξε με ένα 38,32% από την αρχή του έτους; 

*Για το Πλαίσιο/Γεράρδους αποκαλύπτεται πλέον ο σχεδιασμός και στο βάθος private euity fund.

*Από τα πρώτα θέματα στην Handelsblatt η σπουδή της κυβέρνησης να “τρέξει” τις ιδιωτικοποιήσεις. Έχει σημασία ποια προτάσσει, αυτήν του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ύμνο στην Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και τον ρόλο του Costa Navarino.

*Quiz: Εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 38 εκατ. ετοιμάζεται για ομολογιακό 65 εκατ. Κάτι μου διαφεύγει…

*Μία σημαντική εξέλιξη εκτός υποχρεώνει την DeA να απουσιάσει για 2 μέρες, θα επανορθώσει όμως με έκτακτη ανάρτηση το Σάββατο. Το ρεπορτάζ στις πηγές θα μας εξασφαλίσει πρωτογενές υλικό, χρήσιμο για τη συνέχεια. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask