Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΌμιλος Τσάκου: Εγκαινιάστηκε η πρώτη ιδιωτική Ακαδημία Ναυτικού στη Χίο

Όμιλος Τσάκου: Εγκαινιάστηκε η πρώτη ιδιωτική Ακαδημία Ναυτικού στη Χίο

Με κάθε επισημότητα έγιναν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, τα εγκαίνια Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, την οποία ίδρυσε στη Χίο το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»  ̶  Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Η Ακαδημία είναι η πρώτη ιδιωτική, που λειτουργεί στην Ελλάδα με σκοπό την προετοιμασία νέων που επιθυμούν ν’ ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα σαν αξιωματικοί γέφυρας και μηχανοστασίου.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική μονάδα που ίδρυσε στη γενέτειρα του Χίο ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος. Είχαν προηγηθεί η «Στέγη της Μαρίας», η οποία ιδρύθηκε στα Καρδάμυλα το 2013 και το Ναυτικό Λύκειο «ΤΕΕΝΣ», το οποίο ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Χίου το 2018.

Ενεργό ρόλο στη δημιουργία της Ακαδημίας έπαιξε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, το οποίο και πιστοποίησε την Ακαδημία κατά τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα.

Την Ακαδημία εγκαινίασε η Αυτού Θειωτάτη Παναγιώτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τον οποίο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Μεξικού κ.κ. Ιάκωβος παρουσίᾳ και του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Κυρία Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης και, εκ μέρους του Υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, ο Γ. Γραμματεύς Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης.

Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco Πρέσβυς κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο Δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γιώργος Δανιήλ, ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Κώστας Βρατσάνος, οι Αρχές της Χίου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και των τοπικών εκπαιδευτικών Αρχών, γονείς και κηδεμόνες των σπουδαστών των ως άνω εκπαιδευτικών μονάδων του Ιδρύματος και πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τη Χίο και αλλαχού.

Μετά την Τελετή των Εγκαινίων, ο Πατριάρχης, με την τιμητική συνοδεία του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, προέστη Αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά 2024-25, ευλόγησε το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Ακαδημίας και τους παριστάμενους μαθητές και μαθήτριες της Ακαδημίας, του Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ και της Στέγης της Μαρίας και ευχήθηκε σ’ όλους υγεία και καλή πρόοδο.

Προσφωνώντας τον Πατριάρχη, ο Καπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο όραμα δημιουργίας της Ακαδημίας σαν πόλου έλξης στο ναυτικό επάγγελμα νέων, αγοριών και κοριτσιών, προκειμένου να τους προετοιμάσει για μία επιτυχή επαγγελματική εξέλιξη και καταξίωση στην υπηρεσία του υπερήφανου ναυτικού επαγγέλματος.

Συνεχίζοντας την προσφώνηση του, ο Καπτα Παναγιώτης πρόσθεσε: “Σας παρακαλούμε, Παναγιώτατε, να ευλογήσετε τα παιδιά της Ακαδημίας μας να πετύχουν το στόχο τους και, μετά τις εγκύκλιες σπουδές τους κοντά μας, ν’ αναχθούν στο πέλαγος της ζωής και να την κερδίσουν. Με τίμιο αγώνα και αρχές χριστιανικές, να πλεύσουν τη ρότα της προόδου και της αρετής. Ν’ ανέβουν αξιοκρατικά τις βαθμίδες ιεραρχίας στα καράβια και να γίνουν ικανοί κι αξιοσέβαστοι ηγέτες των μικρών πλωτών κοινωνιών που θα τους εμπιστευθούμε όταν θα ̓ρθει η ώρα: στιβαροί και άξιοι κυβερνήτες. Όλους, όσους στήριξαν την συλλογική αυτή προσπάθεια, ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Τους ευχαριστώ και εκ μέρους του παρόντος γιου μου Νίκου και ο οποίος, εκτός όλων των άλλων, θα συνεχίσει την μεγάλη αυτή ιερή  οικογενειακή μας παρακαταθήκη.”.

Ακολούθησε ομιλία της Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου, Μ. Χατζημανώλη, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε: “Καπετάνιε μου, η συνεισφορά σου στην Ελληνική αλλά και παγκόσμια ναυτιλία, είναι ανεκτίμητη και, χωρίς αμφιβολία, όλοι εμείς σου οφείλουμε τα μέγιστα. Με χαρά σου μεταφέρω την απεριόριστη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικά του Προέδρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, όντας και ο ίδιος παιδί ναυτικής οικογένειας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία ενέκρινε τη ναυτική ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο.

Είμαι πεπεισμένη ότι η διαδρομή που μαζί χαράξαμε δεν τελειώνει εδώ και σήμερα αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται και να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης Παγκόσμιας Ναυτιλίας. Εξάλλου, από σήμερα η καρδιά της Κύπρου κτυπά και στην Χίο. Ως συνοδοιπόροι σ’ αυτή την κατεύθυνση, βαδίζουμε με στόχο οι νέες γενιές, όλοι εσείς παιδιά μου, που βρίσκεστε εδώ σήμερα αλλά και οι επόμενες που θ’ ακολουθήσουν, να αγαπήσουν την θάλασσα και την ναυτιλία παρέχοντας άρτιο και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο η παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία.”.

Στην αντιφώνηση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον Καπετάν Τσάκο, είπε: “Με ενθουσιασμόν και ρεαλισμόν, με θάρρος και αυτοπεποίθησιν, με γνώσιν και μαεστρίαν, εδημιουργήσατε ένα αξιοζήλευτον εμπορικόν στόλον. Τα πλοία σας διασχίζουν τας θαλάσσας και τους ωκεανούς και μεταφέρουν, μαζί με τα υλικά αγαθά, το μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης. Όντως, αγαπητέ Άρχων, εσείς είδατε την θάλασσαν ως μίαν δύναμιν, η οποία συνδέει και ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς.

 Και ιδού! Χαρίζετε εις την νέαν γενεάν, διά μέσου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Τσάκος Ναυτική Παιδεία», χαρίζετε στα νιάτα το πρώτον ιδιωτικόν επαγγελματικόν Λύκειον ναυτικής κατευθύνσεως εις την Ελλάδα, με έδραν την Χίον, και την πρώτην Ακαδημίαν Εμπορικού Ναυτικού, η οποία έλαβε πιστοποίησιν εκ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας συγχαίρομεν ολοκαρδίως διά τας πρωτοβουλίας σας αυτάς, διά των οποίων το όνομά σας θα γραφή με χρυσά γράμματα εις τας βίβλους των μοχθησάντων διά την μόρφωσιν και την παιδείαν της νέας γενεάς. Μεταλαμπαδεύετε εις τους φερέλπιδας νέους την αγάπην και τον σεβασμόν προς την θάλασσαν και προς τον πολιτισμόν της ναυτοσύνης ως ουσιαστικόν στοιχείον της ταυτότητός των και εις την διακονίαν ενός αγαθού σκοπού.

Οι νέοι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού θα είναι οι συνεχισταί της παραδόσεως των ναυτικών της Χίου, οι οποίοι διεκρίθησαν εις τον τομέα της ναυτιλίας και κατέστησαν την ερατεινήν αυτήν νήσον παγκοσμίως γνωστήν. Η ενασχόλησις με την θάλασσαν δεν είναι διά τους κατοίκους της Χίου απλώς εν παραδοσιακόν επάγγελμα, αλλά άθλημα. Οι  απόφοιτοι της Ακαδημίας σας θα διαπορεύωνται τας θαλάσσας και τους ωκεανούς, διακονούντες την οικονομικήν πρόοδον και την αλληλεγγύην, άριστα κατηρτισμένοι εις τα πράγματα της συγχρόνου ναυτιλίας, θεωρητικώς και πρακτικώς, αλλά θα είναι και φορείς υψηλών αξιών.”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης πρόσθεσε:

“Συμμετέχομεν εις την χαράν σας διά την λειτουργίαν δύο Ιδρυμάτων ναυτικής παιδείας, με στόχον την αριστείαν εις τον χώρον της ναυτιλίας και την συνέχισιν, με σύγχρονον πνεύμα, μιας μεγάλης παραδόσεως εις την Χίον, την οποίαν εξόχως εκπροσωπείτε εσείς, φίλτατε Καπετάν Παναγιώτη. Θα προσευχώμεθα, ο Θεός της αγάπης και ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύουν τους νέους ναυτιλλομένους, τους μελλοντικούς αξίους αποφοίτους της Ακαδημίας σας, και να τους χαρίζουν ήρεμον θάλασσαν και καλοτάξιδους πλόας.”.

Χαιρετίζοντας την τελετή, ο εγγονός του Καπετάνιου, Παναγιώτης Νίκου Τσάκος, εξέφρασε την θέληση του, ο ίδιος και η επόμενη γενιά να συνεχίσουν το έργο και να το μεγαλώσουν.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν βραβεία σε αριστεύσαντες, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου 2024, μαθητές και μαθήτριες του Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων. Η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο Ελλάδας και Κύπρου.

Δείπνο προς τιμήν της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Μετά τις τελετές των Εγκαινίων της Ακαδημίας και του Αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά, οι Ιδρυτές του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Καπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος και κ. Νίκος Π. Τσάκος, μετά της συζύγου του, Κυρίας Σίλιας Τσάκου, παρέθεσαν, στον αίθριο χώρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ακολουθίας του.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Καπτά Παναγιώτης Ν. Τσάκος, εξήρε το πρωτοποριακό και σε παγκόσμια κλίμακα έργο του Πατριάρχη γιά την προστασία του περιβάλλοντος, θαλάσσιου και ατμοσφαιρικού. Σε αναγνώριση του θεόπνευστου, περί το περιβάλλον, έργου του Πατριάρχη, ο Καπτα Παναγιώτης του προσέφερε Λεύκωμα, στο οποίο έχουν σταχυολογηθεί σχετικές ομιλίες και κείμενα του πολλών 10ετιών, καθώς και αναμνηστικό δίσκο απεικονίζοντα τη Χιακή Σφίγγα.

Ακολούθως, προσφέρθηκαν εκ μέρους της οικογενείας αναμνηστικά δώρα στους:

-Στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σμύρνης και Μεξικού κ.κ. Βαρθολομαίο και Ιάκωβο αντιστοίχως,

-Στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο,

-Στην Υφυπουργό Ναυτιλίας Κύπρου κ. Μαρίνα Χατζημανώλη και

-Στον Ευρωβουλευτή, πρώην Υπουργό Ενέργειας και Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Γιάννη Μανιάτη.

Την επομένη, Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε, με την Ι. Ακολουθία του, από τη Χίο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ