Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌμιλος ΔΕΗ: Καθετοποίηση κι ευελιξία τα όπλα της επόμενης μέρας

Όμιλος ΔΕΗ: Καθετοποίηση κι ευελιξία τα όπλα της επόμενης μέρας

Καθετοποίηση και αξιοποίηση ευέλικτων μονάδων παραγωγής ρεύματος είναι τα βασικά όπλα του Ομίλου έναντι των ριζικών ρίσκα της αγοράς και βέβαια του ανταγωνισμού. Όπως ανέφερε, χθες, κατά την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Στάσσης, πλεονέκτημα για την εταιρεία είναι το καθετοποιημένο μοντέλο και η διασφάλιση ισχύος μέσα από σειρά από μονάδες. Τέτοιες είναι αυτές του φυσικού αερίου, τα υδροηλεκτρικά, αλλά και οι μονάδες αποθήκευσης, που είτε έχει, είτε δρομολογεί. Ουσιαστικά η ΔΕΗ προτάσσει το καθετοποιημένο της μοντέλο και το “εξάγει’ μάλιστα στη Ρουμανία.

Μάλιστα σχεδιάζει επενδύσεις σε ευέλικτα έργα παραγωγής ισχύος 1,8 GW για να αντισταθμίζει τον κίνδυνο από τις μηδενικές ή χαμηλές τιμές των ΑΠΕ ή και τις περικοπές.

Ακόμα πιο «πράσινη»

Βέβαια, όπως αναφέρθηκε χθες και σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων.

Την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί από τις 20TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που παράγουν σήμερα 5TWh, χάρη στις προσθήκες νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα προσθέσουν ενέργεια 9TWh ετησίως.

Από σήμερα μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Εκτός από την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ο Όμιλος της επόμενη τριετία θα επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW. Οι ευέλικτες μονάδες, όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου, και υδροηλεκτρικά έργα αντιμετωπίζουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ, το γεγονός δηλαδή ότι η ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ, και κυρίως τα φωτοβολταϊκά αλλά και τα αιολικά, δεν είναι ούτε συνεχής ούτε προβλέψιμη. Οι ευέλικτες μονάδες μπορούν είτε να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ σε στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη καλύπτοντας τη ζήτηση. Οι ευέλικτες μονάδες, εκτός από απαραίτητες για την ισορροπημένη λειτουργία του συστήματος, παράγουν και μεγαλύτερη αξία, καθώς η τιμή της παραγόμενης ενέργειας στις στιγμές αυξημένης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής είναι υψηλότερο.

Τόσο η ανάπτυξη νέων ΑΠΕ όσο και η ανάπτυξη ευέλικτων μονάδων θα καλύψουν με το παραπάνω τη μείωση στην παραγωγή από μονάδες λιγνίτη. Μέσα στην τριετία, ο Όμιλος ΔΕΗ θα φτάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του. 

Πάντως, όπως αναφέρθηκε, το 2026 θα επιτευχθεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της παραγωγής στη χώρα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5GW, θα σταματήσουν τη λειτουργία τους. Ο λιγνίτης υπήρξε για πολλά χρόνια η βασική κινητήριος δύναμη της παραγωγής ενέργειας της χώρας. 

Όμως, το αυξημένο κόστος λόγω φόρων ρύπων έχουν κάνει ουσιαστικά τη χρήση του απαγορευτική. Τα στοιχεία του BloombergNEF (BNEF) του κορυφαίου παρόχου πρωτογενούς έρευνας και ανάλυσης για θέματα ενέργειας είναι χαρακτηριστικά. Το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα. 

Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μειώνεται συνεχώς, καθώς οι οικονομίες κλίμακας και νεότερες τεχνολογίες μειώνουν το κόστος. Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του BNEF, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη κοστίζει έως και τετραπλάσια από τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά. Ο λόγος για τον οποίο ο λιγνίτης έχει γίνει πλέον ασύμφορος ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας είναι οι φόροι ρύπων σε συνδυασμό με την χαμηλή απόδοση (λόγω της χαμηλής θερμογόνου δύναμης/θερμαντικής ικανότητας).

Εκτός από την πλήρη απολιγνιτοποίηση, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να προχωρήσει και σε σημαντική μείωση της παραγωγής από μονάδες πετρελαίου, καθώς τα επόμενα χρόνια διάφορα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, θα διασυνδεθούν με το σύστημα.

Παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξη ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και τα δίκτυά του σε Ελλάδα και Ρουμανία όπου η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αναμένεται να αυξάνεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της τριετίας και να ανέλθει σε €6 δισ. το 2027.

«Εξαγωγή» του επιτυχημένου καθετοποιημένου μοντέλου στη Ρουμανία

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας της ΔΕΗ, όπως αναφέρθηκε, μέχρι σήμερα είναι το καθετοποιημένο μοντέλο που εφαρμόζει. Το γεγονός ότι είναι και παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας δημιουργεί μία φυσική αντιστάθμιση των κινδύνων σε μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς.

Η PPC Romania έχει 3,2 εκατομμύρια πελάτες τους οποίους προμηθεύει με 10,4TWh ενέργειας ετησίως, την οποία κατά κύριο λόγο δεν παράγει η εταιρεία και γι’ αυτό η ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη λόγω καθετοποιημένου μοντέλου. Έτσι, στο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου μέχρι το 2027 περιγράφεται ότι η παραγωγή από ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία θα αυξηθεί σημαντικά από 1TWh σήμερα σε 5TWh το 2027. Όπως είναι αναμενόμενο, οι νέες μονάδες θα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ΑΠΕ, σύμφωνα με τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. Ο Όμιλος έχει δείξει ήδη τις προθέσεις του με την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Macquarie για την εξαγορά 629MW ΑΠΕ στη Ρουμανία και με την εκκίνηση κατασκευής ενός νέου αιολικού 140MW στην ανατολική Ρουμανία μέσα στο 2024.

Η συνολική εικόνα

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2025-2027 το ταξίδι μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ αναπροσαρμόζεται με βάση όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους.

Ο Όμιλος ΔΕΗ προχωράει δυναμικά με τον μετασχηματισμό του σε έναν «πράσινο», περιφερειακό και πελατοκεντρικό όμιλο και βάζει υψηλούς στόχους για τα επόμενα τρία χρόνια:

·         Ανάπτυξη 6,3 GW ΑΠΕ από σήμερα μέχρι και το 2027 σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, περίπου το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών).

·         Ανάπτυξη 1,8 GW ευέλικτης παραγωγής ενέργειας όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου, και υδροηλεκτρικά έργα τα οποία αντιμετωπίζουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ και παράγουν μεγαλύτερη αξία.

·         Πλήρης απολιγνιτοποίηση το 2026 και σημαντική μείωση της παραγωγής από μονάδες πετρελαίου λόγω διασυνδέσεων νησιών, με στόχο τη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μεταξύ 2019 και 2027.

·         Νέες λύσεις προστιθέμενης αξίας για πελάτες όπως συνέργειες με τον Κωτσόβολο, υποστηρικτικές υπηρεσίες για φωτοβολταϊκά στο σπίτι, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου και λύσεις διαχείρισης.

·         Επέκταση του καθετοποιημένου μοντέλου και στη Ρουμανία, με ισχυρή ανάπτυξη ΑΠΕ για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της μεγάλης πελατειακής βάσης της PPC Romania.

·         Σταθερή ανάπτυξη δικτύων σε Ελλάδα και Ρουμανία όπου η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αναμένεται να αυξάνεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση (CAGR) την τριετία και να ανέλθει σε €6 δισ. το 2027.

·         Συνεχής μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2040. Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι της ΔΕΗ, όπως επικυρώθηκαν πρόσφατα από το SBTi, περιλαμβάνουν μείωση 73,7% έως το 2030 και 98,6% ως το 2040 των Scope 1 & 2 εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανά παραγόμενη MWh, με έτος βάσης το 2021.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ