Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌλο το σχέδιο «άμυνας» για τα ελληνικά ομόλογα

Όλο το σχέδιο «άμυνας» για τα ελληνικά ομόλογα

Ανησυχία για την πιθανότητα να γυρίσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Προβληματισμός για το τι θα γίνει με την γαλλική οικονομία μόλις λήξει η «ολυμπιακή εκεχειρεία». Κομμένη η ανάσα για τι πρόκειται να συμβεί στα ανοικτά πολεμικά μέτωπα και ειδικά σε αυτό της μέσης ανατολής. Τα χρηματιστήρια ήδη αντιδρούν έντονα αρνητικά και οι αγορές προετοιμάζονται για μια δύσκολη, πολύ δύσκολη περίοδο. 

Εν μέσω αβεβαιότητας, ο ΟΔΔΗΧ επικοινωνεί με τις αγορές δημοσιεύοντας την επικαιροποιημένη έκθεση για την πορεία του δημοσίου χρέους και αποκαλύπτει τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί για το 2ο εξάμηνο με στόχο να παραμείνουν τα ελληνικά ομόλογα μακριά από τις όποιες αναταραχές. Τι έχει να προβάλλει η Ελλάδα; Μετά και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα παραφουσκωμένο μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο επανέρχεται στα επίπεδα των 37-38 δις. ευρώ. Ένα δεύτερο επιχείρημα είναι ότι ουσιαστικά έχουν καλυφθεί σχεδόν όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χρονιάς καθώς έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι και των χρεολυσίων αλλά και των τόκων. Επίσης, η Ελλάδα έχει σηκώσει ήδη πάνω από 8,8 δις. ευρώ από τις αγορές κάτι που σημαίνει ότι για να φτάσουμε στον στόχο άντλησης των 10 δις. ευρώ αρκούν μόνο οι δρομολογημένες επανεκδόσεις του β’ εξάμηνου. 

Αυτά τα «όπλα» η ελληνική πλευρά σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει. Στο β’ εξάμηνο θα τρέξει το μεγαλύτερο πρόγραμμα πρόωρης αποπληρωμής χρέους των τελευταίων πολλών ετών καθώς δρομολογείται η καταβολή 7,9 δις. ευρώ για την εξόφληση τριών ετήσιων δόσεων από τα δάνεια του GLAs. Θα συνεχιστεί επίσης η μείωση των οφειλών στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ανεξάρτητα από το αν αναθερμανθεί το ενδιαφέρον τον φυσικών προσώπων για τους αποδοτικούς αποταμιευτικούς τίτλους. 

Την ώρα που οι αγορές θα ανησυχούν για την απόδοση του γαλλικού και του ιταλικού ομολόγου αλλά και για το πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα δημοσιονομική σύσφιξης που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να περιοριστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη, η Ελλάδα θέλει να εμφανιστεί στο τέλος του 2024 ως η χώρα που θα κάνει άλλο ένα ρεκόρ μείωσης του χρέους αναλογικά με το ΑΕΠ ενώ ταυτόχρονα θα επιτυγχάνει συρρίκνωση και σε απόλυτο ποσό κατά τουλάχιστον τρία δις. ευρώ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ